Justiția se face în Iași strict în cadrul programului de lucru

miercuri, 04 decembrie 2024, 04:17
3 MIN
 Justiția se face în Iași strict în cadrul programului de lucru

Justiția se aplică doar în timpul programului de lucru. Solicitările a două organizații neguvernamentale de a trimite observatori la renumărarea voturilor au fost respinse, cu întârziere, pentru că judecătorii nu muncesc în weekend.

După ce joia trecută, Curtea Constituțională a dispus renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, iar Biroul Electoral Central a dispus ca renumărarea să fie efectuată fără participarea observatorilor independenți, două ONG-uri s-au adresat Tribunalului ieșean cu cereri ca interdicția asistării la procesul electoral să fie ridicată.

Reprezentanții asociației „Funky Citizens” au arătat în solicitarea lor că legislația electorală nu prevede o procedură distinctă în cazul renumărării voturilor.

Cererea a fost trimisă vineri, dar a fost dezbătută abia luni

Într-o astfel de situație, apreciau ei, era firesc să se aplice aceeași procedură ca și în cazul primei numărări, cu participarea observatorilor acreditați. „Deși legea nu prevede în mod expres prezența observatorilor atunci când are loc renumărarea voturilor, este evidentă aplicarea tuturor prevederilor legale și în acest caz. Numărarea votului în secția de votare este o operațiune electorală la care observatorii pot participa, drept pentru care este firească prezența acestora și în cazul renumărării”, au argumentat reprezentanții „Funky Citizens”.

Pentru a fi sigură că solicitarea va fi analizată de judecători suficient de rapid pentru ca hotărârea să poată fi și aplicată, asociația „Funky Citizens” a cerut emiterea unei ordonanțe președințiale. Cu toate acestea, cererea trimisă Tribunalului vineri a intrat în debaterea instanței abia luni, când deja renumărarea era pe terminate. „Instanţa constată că cererea de chemare în judecată a fost transmisă Tribunalului vineri, 29 noiembrie 2024, la ora 19.59, prin e-mail. Întrucât programul de lucru al instanţei se încheiase, cererea a fost înregistrată în prima zi lucrătoare următoare a registraturii secţiilor civile ale instanţei, respectiv în data de 02.12.2024. Or, procesele-verbale prin care se constata rezultatul operaţiunilor de verificare şi renumărare a buletinelor de vot trebuiau înaintate prin e-mail, până la data de 01.12.2024, ora 22. În consecinţă, la momentul analizării cererii, aceasta a rămas fără obiect, procesul de verificare şi renumărare a buletinelor de vot fiind încheiat sau aflat într-un stadiu avansat, apropiat de finalizare. Drept urmare, cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale va fi respinsă ca rămasă fără obiect”, a fost concluzia magistraților.

Ce spune președintele Tribunalului Iași

Același lucru s-a petrecut și cu cererea trimisă de o altă asociație, „Rădăuțiul Civic”, membră a Coaliției VotCorect.ro. Cererea asociației a ajuns la Tribunal vineri, la ora 18.42, în condițiile în care instanța își încheiase programul la ora 16.00.

Legal, în funcție de competențe, instanțele funcționează și în weekend sau la ore târzii, pentru situații considerate urgente. Propunerile de arestare, executarea mandatelor europene, extrădările sau ordinele de protecție fac parte din categoria acestor urgențe. Complete de weekend funcționează în cadrul Tribunalului și în perioadele electorale, date fiind termenele foarte scurte impuse de legislația în domeniu pentru depunerea și analiza contestațiilor. „Competența noastră în această perioadă electorală a funcționat până la rămânerea definitivă a candidaturilor. Până în acel moment, am avut complete funcționale și în weekend pentru probleme legate de procesul electoral. Ele și-au încheiat însă activitatea. Cererile celor două asociații au venit pe procedura normală, de ordonanță președințială, nu pe cea electorală”, a precizat președintele Tribunalului, Oana Dămian. Practic, urgențele electorale au putut fi tratate cu celeritatea impusă de lege doar până la jumătatea lunii octombrie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii