K1 didactic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

K1 didactic

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Ai căpătat contuziile la un meci! Oh, nu! a răspuns Noe. Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Nu pot uita grozăvia trăită în 2019, prin primăvară, când l-am întâlnit prin Universitate pe colegul de la Literatură Veche, Noe Baghet, provenit din generaţia mea de „decreţei”. Bietul om avea ambii ochi vineţi (dintre care unul închis complet), buza umflată ca un cartof nou egiptean şi mai multe contuzii pe frunte şi pe pomeţi. În plus, şchiopăta dramatic, precum Sergentul lui Alecsandri (dacă-i socoteam multitudinea de răni, putea fi chiar Peneş Curcanul). Am crezut că fusese implicat într-un grav accident şi l-am abordat cu blândeţe. „Nu, nu e vorba de accident!” m-a contrazis el mormăit. „Povestea e puţin mai complicată...” Observând că vrea să-mi împărtăşească drama prin care, aparent, trecea, l-am lăsat să vorbească, deşi mi se rupea inima, auzindu-i şuierăturile morbide, din adâncul fiinţei, ce-i brăzdau discursul - oricum preponderent şoptit - la intervale fixe. „Dragul meu”, a început el cu greutate, „de câţiva ani, trăiesc un sentiment de inadecvare la Catedră, datorat, desigur, în primul rând îmbătrânirii - de care, din păcate, nu suntem nici unul străini -, dar şi confruntării cu mentalităţile diferite ale vremurilor de inevitabil progres. Cei mai mulţi leagă mentalităţile astea inovatoare de studenţi, mai precis de lumea schimbată profund, din care se iţesc ei astăzi. O fi adevărat, nu spun nu, însă eu, personal, ca ins ce predau la Universitate de trei decenii, adică de când aveam doar 23 de ani, nu-l găsesc pe tânărul studios contemporan - în trăsăturile sale esenţiale cel puţin - complet modificat. Dimpotrivă, m-aş aventura să afirm că el e cam acelaşi dintotdeauna, cu bunele şi cu relele lui, se-nţelege. Cei care s-au transformat înfricoşător, prietene, sunt profesorii, cadrele didactice carevasăzică din promoţiile de dată recentă! Ăştia, pentru numele lui Dumnezeu, trebuie psihanalizaţi de urgenţă!”

Noe Baghet a tuşit de două ori cavernos, după care a revenit tremurător: „Ipochimenii în cauză m-au adus la exasperare! Văzusem eu, de ceva vreme, prin facultate, că se petrec lucruri ciudate în jurul meu, pe măsură ce colegii vechi ieşeau la pensie şi apăreau alţii noi, dar, iniţial, nu m-a preocupat excesiv întinerirea corpului profesoral (lucru normal, de altfel, în orice dinamică socială). Apoi, simţindu-mă, nu ştiu cum, tot mai singur, m-am gândit să fac nişte investigaţii asupra cursurilor predate şi asupra metodologiilor pedagogice actuale, bănuite revoluţionare. Am descoperit lucruri terifiante, absolut şocante, te rog să mă crezi! Ceea ce le unea, patologic, pe toate era dorinţa lectorilor şi asistenţilor juni de a-şi impresiona copleşitor discipolii, de a-i mesmeriza necondiţionat, de a le deveni, negreşit, eroi. Privit în sine, lucrul nu ar fi o problemă, atât timp însă cât eroizarea asta se produce cu mijloace academice, strict intelectuale deci. Ei bine, nici vorbă de aşa ceva aici! Metodele de cucerire a audienţelor studenţeşti, bătrâne, s-au alterat fundamental în prezent. Ele aparţin unor universuri paralele cu spaţiul în care eu, tu şi încă vreo patru-cinci defazaţi vieţuim, aidoma larvelor. Ascultă ce bizarerii tulburătoare am devoalat prin tehnici detectiviste! Un asistent de la Studii Medievale face hairstyling, fiind, mi s-a comunicat, o vedetă în domeniu. Tipul nu se limitează numai la a-şi etala coafurile personale, excentrice, în amfiteatru, dar îi mai tunde şi pe studenţi, uneori pe parcursul seminariilor, derulând, pare-se, analogii sofisticate între estetica sa frizerească şi bretonul standard al pajului din Evul Mediu. Analizele medievistice pe viu, cum ar veni, îi ameţesc de fericire pe copii, care nu lipsesc niciodată de la aceste ore, unde primesc, alături de informaţii cool, şi frizuri trendy!”

Încă o tuse urâtă a întrerupt confesiunea lui Baghet. A eliberat o secreţie suspectă într-o batistă şi, ulterior, şi-a reluat naraţiunea: „Una de la Franceză cântă într-o trupă vintage şi, la cursul de Studii Culturale Francofone, face vocalize, à la Ėdith Piaf, cu învăţăceii încântaţi din bănci. Alta, de la voi, de la Engleză, dimpotrivă, e metalistă şi ţine concerte live în amfiteatru, cu audienţa în delir, cocoţată pe bănci, întinzând, ritmic, degete răşchirate şi telefoane luminoase în aer. Studenţii adoră asemenea marţafoi... Ca atare, am hotărât să mă transform şi eu în erou. M-am gândit că postura de luptător K1 îmi va aduce o mare popularitate...” „Vai!” am exclamat. „Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal. Extrem de literal, în puii mei!...”

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.