Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

K1 didactic

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Ai căpătat contuziile la un meci! Oh, nu! a răspuns Noe. Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Nu pot uita grozăvia trăită în 2019, prin primăvară, când l-am întâlnit prin Universitate pe colegul de la Literatură Veche, Noe Baghet, provenit din generaţia mea de „decreţei”. Bietul om avea ambii ochi vineţi (dintre care unul închis complet), buza umflată ca un cartof nou egiptean şi mai multe contuzii pe frunte şi pe pomeţi. În plus, şchiopăta dramatic, precum Sergentul lui Alecsandri (dacă-i socoteam multitudinea de răni, putea fi chiar Peneş Curcanul). Am crezut că fusese implicat într-un grav accident şi l-am abordat cu blândeţe. „Nu, nu e vorba de accident!” m-a contrazis el mormăit. „Povestea e puţin mai complicată...” Observând că vrea să-mi împărtăşească drama prin care, aparent, trecea, l-am lăsat să vorbească, deşi mi se rupea inima, auzindu-i şuierăturile morbide, din adâncul fiinţei, ce-i brăzdau discursul - oricum preponderent şoptit - la intervale fixe. „Dragul meu”, a început el cu greutate, „de câţiva ani, trăiesc un sentiment de inadecvare la Catedră, datorat, desigur, în primul rând îmbătrânirii - de care, din păcate, nu suntem nici unul străini -, dar şi confruntării cu mentalităţile diferite ale vremurilor de inevitabil progres. Cei mai mulţi leagă mentalităţile astea inovatoare de studenţi, mai precis de lumea schimbată profund, din care se iţesc ei astăzi. O fi adevărat, nu spun nu, însă eu, personal, ca ins ce predau la Universitate de trei decenii, adică de când aveam doar 23 de ani, nu-l găsesc pe tânărul studios contemporan - în trăsăturile sale esenţiale cel puţin - complet modificat. Dimpotrivă, m-aş aventura să afirm că el e cam acelaşi dintotdeauna, cu bunele şi cu relele lui, se-nţelege. Cei care s-au transformat înfricoşător, prietene, sunt profesorii, cadrele didactice carevasăzică din promoţiile de dată recentă! Ăştia, pentru numele lui Dumnezeu, trebuie psihanalizaţi de urgenţă!”

Noe Baghet a tuşit de două ori cavernos, după care a revenit tremurător: „Ipochimenii în cauză m-au adus la exasperare! Văzusem eu, de ceva vreme, prin facultate, că se petrec lucruri ciudate în jurul meu, pe măsură ce colegii vechi ieşeau la pensie şi apăreau alţii noi, dar, iniţial, nu m-a preocupat excesiv întinerirea corpului profesoral (lucru normal, de altfel, în orice dinamică socială). Apoi, simţindu-mă, nu ştiu cum, tot mai singur, m-am gândit să fac nişte investigaţii asupra cursurilor predate şi asupra metodologiilor pedagogice actuale, bănuite revoluţionare. Am descoperit lucruri terifiante, absolut şocante, te rog să mă crezi! Ceea ce le unea, patologic, pe toate era dorinţa lectorilor şi asistenţilor juni de a-şi impresiona copleşitor discipolii, de a-i mesmeriza necondiţionat, de a le deveni, negreşit, eroi. Privit în sine, lucrul nu ar fi o problemă, atât timp însă cât eroizarea asta se produce cu mijloace academice, strict intelectuale deci. Ei bine, nici vorbă de aşa ceva aici! Metodele de cucerire a audienţelor studenţeşti, bătrâne, s-au alterat fundamental în prezent. Ele aparţin unor universuri paralele cu spaţiul în care eu, tu şi încă vreo patru-cinci defazaţi vieţuim, aidoma larvelor. Ascultă ce bizarerii tulburătoare am devoalat prin tehnici detectiviste! Un asistent de la Studii Medievale face hairstyling, fiind, mi s-a comunicat, o vedetă în domeniu. Tipul nu se limitează numai la a-şi etala coafurile personale, excentrice, în amfiteatru, dar îi mai tunde şi pe studenţi, uneori pe parcursul seminariilor, derulând, pare-se, analogii sofisticate între estetica sa frizerească şi bretonul standard al pajului din Evul Mediu. Analizele medievistice pe viu, cum ar veni, îi ameţesc de fericire pe copii, care nu lipsesc niciodată de la aceste ore, unde primesc, alături de informaţii cool, şi frizuri trendy!”

Încă o tuse urâtă a întrerupt confesiunea lui Baghet. A eliberat o secreţie suspectă într-o batistă şi, ulterior, şi-a reluat naraţiunea: „Una de la Franceză cântă într-o trupă vintage şi, la cursul de Studii Culturale Francofone, face vocalize, à la Ėdith Piaf, cu învăţăceii încântaţi din bănci. Alta, de la voi, de la Engleză, dimpotrivă, e metalistă şi ţine concerte live în amfiteatru, cu audienţa în delir, cocoţată pe bănci, întinzând, ritmic, degete răşchirate şi telefoane luminoase în aer. Studenţii adoră asemenea marţafoi... Ca atare, am hotărât să mă transform şi eu în erou. M-am gândit că postura de luptător K1 îmi va aduce o mare popularitate...” „Vai!” am exclamat. „Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal. Extrem de literal, în puii mei!...”

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri