Kaufland deschide un nou supermarket la Iaşi, al cincilea: în Tătăraşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

O veste bună, într-un noian de veşti administrative proaste, ba chiar şi un record istoric negativ

Kaufland deschide un nou supermarket la Iaşi, al cincilea: în Tătăraşi

GALERIE
kaufland
  • kaufland
- +

Printre veştile bune pentru mii de ieşeni văduviţi de un mare magazin, iată şi veşti proaste pentru toţi ieşenii: record istoric negativ la Iaşi, cu 4 luni fără nicio dezbatere de iniţiativă privată în CL. Niciun plan urbanistic nu a ajuns în plenul Consiliului Local, la fel, nici în Comisia de Urbanism. Pentru şedinţa de azi sunt mai multe proiecte, inclusiv pentru podul spre Kaufland.

Şedinţa de astăzi a consilierilor locali va bifa un record negativ: în cele 4 luni trecute de la data alegerilor locale, plenul nu a dezbătut vreo investiţie privată. Ultimele planuri urbanistice zonale (PUZ) aprobate în Consiliul Local (CL) datează din legislatura trecută, respectiv de la mijlocul lunii septembrie. Nu doar CL nu a dezbătut vreun proiect urbanistic, ci această situaţie este şi în cazul Comisiei de Urbanism. Deşi acest for, care trebuie să emită avize la PUZ-uri, s-a întâlnit de mai multe ori din septembrie 2020 încoace, pe ordinea de zi a reuniunilor nu a fost inclus vreun proiect de acest fel. Singurele planuri urbanistice dezbătute recent la nivelul Primăriei au intrat în atenţia Comisiei tehnice de urbanism, cea formată din arhitecţi.

Săptămâna trecută, această comisie a dezbătut circa 25 de planuri urbanistice. În schimb, pe ordinea de zi a plenului CL de astăzi figurează câteva investiţii ale Primăriei, consilierii locali urmând a aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea unor obiective precum „Obeliscul cu Lei“ (1,2 milioane lei), Monumentul Eroilor din Divizia a 2-a (circa 730.000 lei) şi Monumentul Eroilor 1916 - Cimitir Eternitatea (circa 680.000 lei).

În acelaşi timp, consilierii locali vor aproba o investiţie de circa 11 milioane lei pentru amenajarea a trei săli de sport la şcolile „Nicolae Iorga“, „Alexandru Vlahuţă“ şi „George Coşbuc“.

Alte proiecte incluse pe ordinea de zi vizează aprobarea planului de acţiuni în cazul beneficiarilor de venit minim garantat, aprobarea planului de zgomot de la nivelulul oraşului şi aprobarea listelor cu persoanele care întrunesc condiţiile pentru a beneficia de o locuinţă socială.

Un alt proiect vizează un acord cu lanţul de retail Kaufland, care îşi va asuma refacerea unui podeţ de pe strada Ignat - Tătăraşi, zonă unde va fi construit un supermarket. Strada Ignat este cea care face legătura între Rondul Doi Băieţi şi intersecţia străzilor Ion Creangă - Aurel Vlaicu - şos. Ciric, în zona fostei minibenzinării Petrom. Podeţul (foto) ce urmează a fi refăcut de Kaufland se află pe partea dreaptă a acestei străzi Ignat, cum vii dinspre Doi Băieţi, înainte de a ajunge la locul fostei benzinării, loc unde va fi ridicat viitorul supermarket.

Fostul showroom Palas va fi demolat

În schimb, un proiect va fi scos de pe ordinea de zi, respectiv acceptarea donaţiei de la Iulius Real Estate a construcţiei de pe esplanada Teatrului „Luceafărul“ în care a funcţionat showroom-ul Palas şi, ulterior, a găzduit sediul E.ON. Ieri, compania Iulius a anunţat că renunţă la donarea acestei clădiri şi a precizat că a început demersul pentru demolarea imobilului.

„Ca urmare a opiniilor exprimate în spaţiul public privind intenţia de donare a clădirii provizorii către Primăria Municipiului Iaşi, care nu sunt într-un consens, compania Iulius renunţă la acest demers, fiind înaintată o adresă către administraţia locală în acest sens, şi iniţiază procedurile necesare pentru demolarea pavilionului“, se arată într-un comunicat al Iulius.

Oficialii companiei au adăugat că renun­ţarea la acest demers vine în con­textul în care „nu există o dorinţă unitară în acest sens şi nu dorim ca intenţia să pro­voace controverse în spaţiul pu­blic“.

Zilele trecute, consilierii locali ai USRPLUS au susţinut că imobilul ar trebui să fie demolat şi să nu fie transformat într-un centru de industrii creative, aşa cum intenţiona municipalitatea să facă după ce ar fi devenit proprietar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.