anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Kaufland va ridica un centru comercial cu etaj în CUG. Firma lui Fenechiu va termina PUZ-ul anul acesta

GALERIE
Kaufland_constructie
 • Kaufland_constructie
- +

Lucrările de construire a unui supermarket Kaufland în capătul zonei CUG vor începe anul viitor. Proiectul planului urbanistic aferent centrului comercial a ajuns în ultima etapă de avizare înainte de a fi aprobat în plenul Consiliului Local (CL). 

În următorii ani, Iaşul va deveni un punct important pe harta naţională a lanţului de retail având în vedere investiţiile preconizate. În primul rând, în zona Metro, Kaufland are deja autorizate lucrările de construire a celui de-al treilea centru logistic din ţară al companiei, după cele de la Ploieşti şi Turda. Apoi, recent, la Primăria Iaşi, o altă documentaţie urbanistică a Kaufland a intrat în procesul de avizare: amenajarea unui parc de retail (galerii comerciale) pe str. Bucium, în apropiere de Carrefour Felicia.

De remarcat obiectul proiectului propus pe terenuri ce au aparţinut Moldomobila – ar fi prima investiţie de acest tip din Iaşi a Kaufland. Tot anul viitor este de aşteptat să înceapă lucrările la supermarketul Kaufland din Galata, de pe şos. Iaşi – Voineşti. În schimb, anul acesta, Kaufland a deschis supermarketul din Tătăraşi, în condiţiile în care lanţul de retail mai mare magazine în Păcurari, Tudor, Nicolina şi zona Podului de Piatră.

Sens giratoriu pe şos. Nicolina

În zona CUG, Kaufland are la dispoziţie un teren de peste 17.200 mp unde va fi construit un centru comercial cu demisol, parter şi un etaj. Amplasamentul are deschidere la şos. Nicolina, în vecinătate fiind Centrul Expoziţional Moldova. În prezent, proprietarul terenului este firma Engeko, în care este implicat fostul ministru Relu Fenechiu. Între cele două companii este încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare prin care Engeko îşi asumă ca, până la finalul acestui an, să predea suprafaţa cu tot cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat pentru construirea unui centru comercial.

Tranzacţia se ridică la circa 2 milioane de euro, conform unor surse din piaţa imobiliară. În ceea ce priveşte accesul, pe şos. Nicolina ar urma să fie amenajată o giraţie, iar intrarea în parcarea centrului comercial va fi permisă printr-un drum existent pe latura nordică a amplasamentului, care face legătura cu şoseaua amintită. În proiectul de PUZ, se arată că investitorul va ceda domeniului public un teren pentru modernizarea drumului. „Autorizarea executării construcţiilor va dispune obligativitatea menţinerii sau cererii de spaţii verzi şi plantate în funcţie de destinaţia şi capacitatea construcţiei. Se recomandă ca pe suprafeţele neocupate cu clădiri sau rezervate pentru realizarea obiectivelor de utilitate publică să se asigure plantarea cel puţin a unui arbore la fiecare 200 metri de teren în zonele de protecţia şi amenajarea de spaţii verzi plantate pe circa 40% din suprafaţa de aliniament şi clădiri”, se arată în proiectul de PUZ.

Foarte probabil, documentaţia urbanistică va intra în ultima şedinţă ordinară din acest an, programată pentru mijlocul lunii decembrie. Ulterior, beneficiarul va putea solicita emiterea autorizaţiei de construire. Având în vedere stadiul proiectului în procesul de avizare, sunt create premisele ca lucrările de construire să înceapă în a doua jumătate a anului viitor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.