Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Kelemen Hunor - întâlnire, la cină, cu Viktor Orban, la Băile Tuşnad: Probabil despre politică vom vorbi

GALERIE
hunor-kelemen-viktor-orban
  • hunor-kelemen-viktor-orban
- +

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se întâlneşte, vineri seara, la cină, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care se află la Băile Tuşnad pentru a-şi ţine tradiţionalul discurs la Universitatea de Vară "Tusvanyos".

Kelemen Hunor a declarat presei, după o dezbatere la care a participat la Universitatea de Vară, că nu are nişte teme concrete de discuţie cu premierul Ungariei, precizând că, probabil, vor aborda subiecte legate de politică.

"Nu există teme (de discuţie - n.r.), probabil despre politică vom vorbi pentru că aşa se întâmplă de fiecare dată, la masă şi cam asta pot să vă spun. Ne-am întâlnit şi aseară (joi - n.r.), la Sfântu Gheorghe, la meciul de fotbal (dintre Sepsi Sfântu Gheorghe - Olimpija Ljubljana - n.r.) şi e şi normal când el este la noi să ne vedem sau să ne vedem la el, când mă duc acolo. Deci, nu e o noutate, nu e nimic deosebit, exact aşa cum s-a întâmplat şi în anii anteriori, se va întâmpla şi azi", a afirmat vicepremierul României.

Întrebat când va avea loc o întâlnire între premierul României şi cel al Ungariei şi dacă va face o invitaţie în acest sens, Kelemen Hunor a spus că Nicolae Ciucă trebuie să facă această invitaţie şi probabil va veni momentul când cei doi se vor întâlni, subliniind că există un dialog interguvernamental şi că relaţiile româno-maghiare s-au îmbunătăţit foarte mult în ultimul an şi jumătate.

"Cred că în acest moment există un dialog interguvernamental, lucrurile s-au schimbat mult într-un an şi jumătate. (...) Săptămâna trecută a fost o întâlnire între cei doi miniştri de Externe, atmosfera, mesajele erau cu totul şi cu totul diferite. Noi suntem interesaţi în dialogul româno-maghiar, în dialogul între cele două guverne şi dacă putem să împingem să meargă mai bine vom face acest lucru, pentru că aşa cred că e bine. În rest, ei când se vor întâlni, când vor discuta şi ce teme nu este treaba mea, nu pot să răspund în locul lor. Probabil că va veni şi momentul când va avea loc o astfel de întâlnire, în acest moment dialogul între ministere şi guvernele celor două ţări este în desfăşurare. A fost şi preşedintele Ungariei la Bucureşti, probabil că va mai veni în vizită în perioada următoare şi văd că şi la acel nivel de şef de stat, de preşedinte de ţară, lucrurile s-au schimbat. Şi din acest punct de vedere sunt optimist. Dar recunosc că trebuie să depui un efort în fiecare zi pentru a îmbunătăţi această relaţie şi asta vreau să fac în continuare", a arătat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a participat, vineri, alături de ministrul Justiţiei din Ungaria, Varga Judit, la o dezbatere în cadrul Universităţii de Vară "Tusvanyos", tema abordată fiind "Perspectivele Uniunii Europene". Este pentru prima dată în ultimii ani când Kelemen Hunor participă la o dezbatere publică la "Tusvanyos", prezenţa sa la Universitatea de Vară rezumându-se, în anii trecuţi, la întâlnirea privată cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Întrebat ce s-a schimbat faţă de ediţiile precedente şi de ce a decis să ia parte la un program public, acesta a spus: "Se schimbă lumea, mă schimb şi eu".

El a adăugat că a primit o invitaţie la o dezbatere cu un format bun şi cu o temă care îl interesează, motiv pentru care a acceptat.

"Da, nu am fost aici la o dezbatere de nu ştiu când. (...) Nu s-a putut, din varii motive, acum s-a putut. Nu suntem nici noi scutiţi de schimbări şi situaţia e diferită, dar în fiecare an m-am întâlnit cu premierul Orban, aşa cum ne vom vedea şi în seara asta (...) şi vom lua cina împreună", a mai arătat preşedintele UDMR.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va ţine sâmbătă tradiţionalul său discurs la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, temele abordate pornind de la motto-ul din acest an al evenimentului care este "Van, ami örök", despre care organizatorii spun că se traduce "Există ceva ce e etern" sau "Unele lucruri sunt eterne". AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri