Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Kelemen Hunor (UDMR): „Dragnea și-a pierdut feng-shui-ul”

GALERIE
kelemen-hunor-udmr
  • kelemen-hunor-udmr
- +

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni seara, la Târgu Mureș, în timpul manifestării de lansare a candidaților formațiunii la alegerile parlamentare, că, dacă liderul PSD, Liviu Dragnea, și-a pierdut „feng shui-ul” după declarația sa referitoare la Unirea din 1918, „poate vor mai apărea niște lucruri care îl vor dezechilibra puțin”.

„Liviu Dragnea și-a pierdut feng-shui-ul, poate vor mai apărea niște lucruri care-l vor dezechilibra puțin pe Liviu Dragnea și vom afla că și el este un om sensibil. O să încercăm să spunem lucruri cu care putem să refacem echilibrul oamenilor care cred că maghiarimea din Transilvania trebuie să stea în poziția ghiocelului. Dar nu o să fim noi în poziția ghiocelului pentru că nu este un lucru bun, este o poziție catastrofală, dezavantajoasă. S-au făcut o mulțime de acuzații, primarul Antal Arpad de exemplu, sau la Miercurea Ciuc. Data trecută s-a întâmplat cu Horvath Anna ceea ce s-a întâmplat, acum suntem la Târgu Mureș, în județul Mureș, și lor putem să le transmitem mesajul că nu o stăm în poziția ghiocelului”, a susținut Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a subliniat că Uniunea nu va fi interesată de „problemele estetice în politică”, nu va da înapoi, ci va merge înainte, indiferent câți „vor fi scoși din peisaj”.

„Dacă cineva va fi scos din peisaj, vor fi 100 care vor păși în locul acelei persoane și care continuă munca pe care am început-o”, a susținut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că, pe data de 11 decembrie, maghiarii pot arăta că sunt o comunitate puternică și că, după 100 de ani „de când România este casa noastră și casa noastră”, au rămas o comunitate, care nu dorește o fericire individuală, ci împreună.

„Nu vrem să fim fericiți individual ci împreună, ca și o comunitate. Putem să arătăm că există 1,3 milioane de oameni aici, care au voință și scopuri și vor să rămână o comunitate maghiară puternică. În ciuda tuturor încercărilor de asimilare, încă suntem aici (...) Din Partium până în Brașov pornim cu niște candidați al căror program ne poate reda încrederea în politicianul maghiar din Transilvania. Valorile transilvănene, în 100 de ani, au fost păstrate, de la Adunarea generală de la Turda, înainte ca în Anglia să fie adoptată Carta despre libertatea de confesiune”, a afirmat acesta.

Kelemen a mai subliniat că UDMR are soluții pentru maghiarii din Transilvania, că limba maghiară trebuie recunoscută ca o a doua limbă oficială regională, iar promisiunile făcute „trebuie ridicate la rang de lege”.

„Pragul de limbă trebuie coborât la 10% de la 20%, nu după mofturile unor lideri de instituții”, a afirmat liderul UDMR.

În urmă cu o seară, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat că speră să îl audă pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, că Unirea din 1918 a fost o victorie și pentru maghiari.

„Poziția mea și a PSD-ului este la fel de clară și tranșantă. Pentru noi, românii, Unirea de la 1918 a fost foarte avantajoasă. Eu cred că această declarație a lui Kelemen Hunor este mai mult decât nefericită. El spune că pentru ei unirea a creat dezavantaje. Ei fiind cine? Ei fiind tot cetățeni români (...) Categoric nu sunt de acord cu această declarație. Sper să o nuanțeze în perioada următoare și sper să aud de la domnul Kelemen Hunor, care este președintele unui partid înregistrat în România, este o persoană juridică română, să spună că Unirea de la 1918 a fost o victorie și pentru ei, pentru că a fost o victorie pentru națiuea română”, a susținut politicianul.

Acesta a spus că afirmațiile lui Kelemen Hunor i-a stricat „feng shui-ul” și a considerat că liderul UDMR s-a înscris într-un registru care parcă i-ar aparține lui Tokes Laszlo.

„Recunosc că mi-a stricat și mie feng-shui-ul declarația domnului Kelelmen Hunor. Încerc să îmi revin (...) Face parte dintr-un registru care parcă îi aparține domnului Tokes. Vrea să ia mai multe voturi? Oricum au voturile asigurate, dar declarția rămân. Eu nu le uit”, a arătat Dragnea.

Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri