anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Kelemen: Până şi Ceauşescu a înţeles că nimeni nu fuge cu judeţele maghiare

GALERIE
kelemen hunor
 • kelemen hunor
- +

UDMR nu acceptă regiunile administrative deoarece înfiinţarea lor ar fi o "greşeală capitală", spune preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, potrivit căruia se vrea "recentralizare şi golire de atribuţii", în condiţiile în care "până şi Ceauşescu a înţeles că nimeni nu fuge" cu judeţele maghiare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, miercuri, la deschiderea oficială a celei de-a zecea ediţii a taberei "Tineretul şi Uniunea Europeană (UE)" de la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, că discuţiile purtate cu partidele care formează coaliţia de guvernare pe tema raportului privind modificarea Constituţiei s-au finalizat cu obţinerea unor "rezultate importante", precum includerea minorităţilor naţionale în rândul factorilor care formează statul, dreptul minorităţilor de a-şi înfiinţa instituţii propri, utilizarea liberă a simbolurilor comunităţilor naţionale şi consultarea reprezentanţilor acestora atunci când sunt luate decizii care vizează viaţa membrilor unei comunităţi.

Kelemen a afirmat, însă, că nu este de acord cu regiunile administrative care vor declanşa "o asimilare" în secuime

"Dacă se înfiinţează regiunile administrative, peste tot vom fi în minoritate. Nu putem numi asta decât «asimilare» şi asta înseamnă începutul sfârşitului, în sens politic", a spus Kelemen.

Potrivit preşedintelui UDMR, apariţia unui nou nivel administrativ ar însemna mai multă birocraţie, mai mulţi bani cheltuiţi "din buzunarul fiecărui om", efectele pe termen scurt, mediu şi lung ale regionalizării ducând la "o catastofă în ceea ce priveşte administrarea ţării".

Kelemen Hunor consideră că regiunile administrative vor "subordona” consiliile judeţene şi locale, ceea ce reprezintă "o recentralizare".

"Intenţia este clară, o recentralizare, o golire de atribuţii, de la judeţ, de la administraţia locală. Asta înseamnă că în Harghita, în Covasna, în Mureş noi nu vom mai conta, ceea ce nu putem accepta. Nu putem accepta o asimilare de acest gen, când, până şi Ceauşescu şi-a dat seama că vrei, nu vrei, îţi plac, nu-ţi plac, maghiarii trăiesc în această zonă şi nimeni nu a fugit cu Harghita şi cu Covasna pe spate, sub braţe sau în rucsac şi nu va fugi nici în continuare. Deci, din acest punct de vedere eu cred că trebuie o abordare mult mai responsabilă şi nu se poate discuta doar aritmetic: «domnule, dacă avem 70 la sută, facem ce vrem cu ţara asta şi nu contează alte păreri şi alte perspective». Noi nu vrem să acceptăm, considerăm că este o greşeală şi o catastrofă, este o greşeală capitală”, a spus Klemen Hunor.

În opinia liderului UDMR, România nu are nevoie de regiuni administrative, de vreme ce nici UE nu le-a cerut, iar afirmaţia potrivit căreia în absenţa acestora nu vor putea fi absorbite fonduri europene reprezintă "o minciună absolut clară”.

"Eu sper că până la votul în Parlament vom avea posibilitatea de a deschide din nou discuţia în comisie, fiindcă atât Consiliul Legislativ, probabil şi Curtea Constituţională vor formula obiecţii serioase şi nu ştim ce va spune Comisia de la Veneţia, dar majoritatea formată din PNL-PSD a promis că va ţine cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia", a conchis Kelemen Hunor.

Aproximativ 250 de tineri maghiari participă la cea de-a zecea ediţie a taberei "Tineretul şi Uniunea Europeană", organizată de UDMR în staţiunea Izvoru Mureşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.