marti, 28.06.2022
Ce sunt corpii cetonici?
Celula este „uzina” în care nutrienții proveniți din alimente sunt transformați în energia necesară corpului. Prima sursă de energie folosită de corp este glucoza, care eliberează 4 kcal/gram și care necesită prezența insulinei pentru a pătrunde în celulă.
În cazul postului, sau doar a conținutului scăzut de glucide (carbohidrați), cum se întâmplă în dietele „low carb” sau în dietele ketogenice, celula se reorientează spre o nouă sursă din care să-și procure energia. Aceasta este grăsimea corporală sau trigliceridele. Printr-un proces metabolic complex, organismul transformă grăsimile în corpi cetonici pe care îi folosește ca sursă de energie.
Trigliceridele (esteri ai glicerolului cu acizii grași) sunt mobilizate sub acțiunea unor hormoni specifici. Aceștia sunt glucagonul si adrenalina, care activează o proteină specifică, denumită lipaza hormon sensibilă. Trigliceridele se transformă astfel în acizi grași care sunt transportați la celule pentru a genera molecula care înmagazinează energia, denumita ATP (adenozintrifosfat).
Corpii cetonici, rezultați prin arderea acizilor grași, sunt combustibilul metabolic solubil, care posedă capacitatea de a pătrunde în celulă, inclusiv în neuron prin traversarea barierei sânge-creier, fiind utilizați ca sursă de energie intracelulară, fără prezența insulinei.
Aceștia sunt alcătuiți din trei compuși: acid acetic, acid β-hidroxibutiric și acetonă, iar formarea acestora are loc în mitocondriile celulelor hepatice în situațiile în care celulele corpului nu mai primesc suficientă glucoză, fiind nevoite să utilizeze grăsimile ca sursă de energie.
Cea mai importantă fracțiune pentru energia creierului este beta-hidroxi-butiratul. De aceea, așa-numita dietă ketogenică a fost folosită ca tratament al epilepsiei la începutul anilor ‘20. Acum, în lumina unor noi studii și cercetări, este re-evaluată ca fiind o opțiune terapeutică eficientă în tratamentul bolilor Parkinson, Alzheimer, Lou Gehrig și chiar al autismului. În anul 2005, într-un studiu cu pacienții diagnosticați cu boala Parkinson, aceștia au obtinut o ameliorare semnificativă, concurentă tratamentelor chirurgicale pe creier, după o dietă ketogenetică de doar 28 zile.
Cum ne putem „împrieteni” cu corpii cetonici?
De fapt, corpii cetonici, prin scăderea producției de radicali liberi în creier, sunt neuroprotectori extrem de eficienți; stimulează creșterea mitocondriilor și în acest fel și eficiența metabolică; în plus, blochează calea apoptotică nejustificată, care ar conduce la autodistrugerea nemotivată a celulelor.
Personal, consider că aceste mecanisme explică prezența corpilor cetonici și în situații critice, care amenință homeostazia corpului, cum ar fi de exemplu, creșterea glucozei în sânge peste valoarea de 250 mg, sau scăderea ei sub 60 mg%.
Determinarea concentrației cetonelor (corpii cetonici) din sânge are semnificație foarte precisă, și anume: sub 0,2 mM normal, între 3-5 mM în post, iar 20 mM diabet.
Așadar, putem vorbi despre o stare de Cetoză Nutrițională, care apare în post și în reducerea aportului de glucide din alimentație, precum și despre Cetoză Metabolică, ca martor al unor situații de urgență a homeostaziei, care apare cel mai frecvent în diabet.
În Cetoza Nutrițională sunt reproduse modificările metabolice prezente în post, astfel încât se obțin aceleași efecte binefăcătoare de vindecare și regenerare fiziologică.
În renumitele studii ale neurologului David Perlmutter, de exemplu, ni se dezvăluie cum putem stimula regenerarea celulară la orice vârstă, oferind corpului o hrană cetogenetică (specifică dietelor ketogenice).
Autorul ne deconspiră felul în care putem prelua controlul „genelor noastre inteligente“ prin alegeri specifice alimentare și stil de viață, precum și felul în care pot fi reduse la tăcere, fără medicamente, cele mai de temut maladii ale noastre.
Concluzia este încurajatoare: nu depinde decât de noi să rămânem sănătoși și în deplinătatea facultăților mintale până la sfârșitul vieților noastre pe Terra.
Pentru a obține și menține Starea de Cetoză Nutrițională, este necesară reducerea glucidelor din meniu până la valoarea la care metabolismul decide să declanșeze mecanismele binefăcătoare, similare celor din post.
În general, aceasta se petrece la sub 20 sau uneori chiar și la sub 50 grame de glucide pe zi.
Totuși, recomandări exacte nu se pot face, fără riscul de a estima greșit.
De ce nu există o formulă exactă pentru dieta ketogenică?
Pentru că fiecare dintre noi deținem arhitecturi metabolice unice, influențate de genele exprimate în fiecare proces și reacție biochimică în parte, petrecute în organismele noastre, într-o anumit echilibru al stării de sănătate.
În plus, ce este adevărat pentru o persoană, nu va fi adevărat pentru alta. Prin urmare, pentru a afla care este limita de la care metabolismul dumneavoastră vă permite să atingeți și să mențineți alimentația cetozică, este nevoie să vă calculați macronutrientii (sau macroza) și să vă testați cetonele.
Doar în acest fel veți putea afla cantitatea de glucide care vi se potriveste, pentru a mentine starea nutritivă de cetoză.
Cum pot ajuta corpii cetonici, sau dieta ketogenică în cancer, diabet, epilepsie și alte boli?
În Cetoza Nutrițională, macroza (maconutrienții) este formată în general din: 70% lipide (grăsimi), 25% proteine și 5% glucide, sau 85% lipide, 10% proteine și 5% glucide.
Indicele cetonic este dat de raportul dintre grăsimi (la numărător) și suma dintre glucide (carbohidrați) și proteine (la numitor) și ne arată de câte ori este mai mare nivelul lipidelor decât totalul de proteine și glucide într-un meniu sau într-un aliment.
Keto Index = G / C + P
Valoarea ideală este peste 2. Funcționează foarte bine și la valori sub 2, dar nu sub 1. De exemplu, dacă indexuI keto este cuprins între 1-1.3 meniul este moderat low carb. Această stare metabolică poate fi considerată, și ea, un stil de viață benefic pentru corpul nostru. Iar indici keto între 2 si 3, sau mai mari au chiar și indicații terapeutice, precum în cancer, diabet, epilepsie, ș.a.
Un alt indice important în evaluarea stării de Cetoză Nutrițională este indexul glucoză/cetone.
Noțiunea de index glucoză/cetone a fost introdusă de doctorul Thomas Seyfried, care susține și ipoteza metabolică a cancerului. În tratatul medical Cancer as a Metabolic Disease (Cancerul, înteles ca o boală metabolică) aduce dovezi și explicații, care susțin modul în care supravietuiesc și se multiplică celulele tumorale, favorizând această boală, cu ajutorul cantităților mari de glucide alimentare, prin inducerea defectelor în metabolismul celular.
Diabetul, greutatea corporală, obezitatea, cancerul pot fi controlate cu ajutorul corpilor cetonici și dietelor ketogenice
Știința folosește valoarea acestui indice în diverse studii, în timpul și după Terapia Nutritivă Cetozică (Dieta KETO), în scopul de a evalua evoluţia schimbărilor metabolice în controlul greutății, in performantele sportive, precum si in managementul bolilor metabolice, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, sindromul metabolic, steatohepatita si cancerul.
Pentru a calcula acest index, se procedeaza astfel:
- se masoară glucoza din sânge (glicemia)
- se masoară cetonele din sânge (cetonemia)
- se aplică formula:
(Glicemia / 18 / cetonele din sange = index glucoza/cetone
Valoarea lui practică are importanţă in managementul diferitelor tipuri de cancere, în prevenţia şi tratamentul diabetului zaharat tip 2, pentru a identifica intensitatea stărilor de autofagie în controlul greutăţii, dar şi în timpul antrenamentelor şi competiţiilor sportive, fiind recunoscută creşterea rezistenţei fizice, în stare de cetoză.
De exemplu, la un scor peste 9, nu aţi obtinut starea de cetoză. La un index cuprins între 6 şi 9, vă aflaţi intr-o stare de cetoză moderată. Însă, cei care vizeaza pierderea în greutate sau menţinerea sănătăţii, pot beneficia doar atunci când valorile sunt mai bune. Indexul cuprins între 3-6 este necesar când ne adresăm insulinorezistenței, obezității, steatohepatitei non-alcoolice și diabetului zaharat tip 2.
Postul intermitent menține cu ușurință valorile mici ale acestui index și aduce multe beneficii pentru sănătate.
Pe de altă parte însă, stresul, “prietenul” nostru nedespărțit, obligă organismul să elibereze așa-numiții hormoni de stres, adrenalina și cortizolul, ceea ce va conduce la creșterea glicemiei. De ce? Pentru a pune la dispoziția celulelor combustibilul clasic, cel de urgență, și anume glucoza, și astfel, organismul să-și crească posibilitățile de luptă sau fugă, reacție a spiritului de supraviețuire întipărită în subconștient. Creșterea tensiunii arteriale, a pulsului, a activității inimii, a funcției renale, toate aceste procese necesită energie. Iar aceste false nevoi (pentru că în majoritatea cazurilor nu vom lupta sau fugi) declanșează creșterea inutilă a glicemiei, care determină scăderea indicelui glucoză/cetone.
Așadar, identificarea repetitivă a acestui index glucoză/cetone ne precizează prezența, precum și gradul stării de cetoză, clarificând astfel poziția pe care o avem, precum și profunzimea spre care ne îndreptăm, în Terapia Nutrițională prin Cetoză, altfel spus, dieta Keto, sau low-carb.
O stare de cetoză, cu totul deosebită ca importanță, o are cea care apare în diabetul zaharat tip 1 dezechilibrat. Atunci când starea de hiperglicemie (creșterea valorii glucozei sanguine) este cronică, și depășește valoarea de 250 mg%, apare starea de cetoză ușoară. Fără a fi sesizată și idendificată, aceasta evoluează în scurt timp spre cetoza moderată, urmată de starea de ceto-acidoză, care reprezintă o mare urgență metabolică, datorită evoluției ei rapide spre comă.
Este important să știm, că în această stare se pierd performanțe cognitive, și că această pierdere este direct proporțională cu durata și profunzimea acesteia.
În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat tip 1, tip 2 sau tip 1,5 este utilă determinarea în dinamică (adică repetitivă) a corpilor cetonici, cu atât mai mult cu cât apar în ambele devieri (atât în scăderea, cât și în creșterea) de la valorile normale ale glicemiei. Astfel, repetarea testului și la micțiunea următoare (în cazul în care determinarea cetonelor se face semi-cantitativ din urină), testul vă orientează asupra sensului ascendent sau descendent al evoluției glicemiei. Corpii cetonici (acidul aceto-acetic și acidul betahidroxibutiric) apar în urină la valori de peste 250 mg%, precum și la valori sub 60 mg% a glicemiei.
Pentru toate situațiile de mai sus, ar fi utilă procurarea și folosirea consecventă a unor teste rapide, pentru uz individual, în orice împrejurare. Spre exemplu, în dietele ketogenice sau sărace în carbohidrați (low-carb) nu veți ști dacă organismul a intrat în cetoza nutrițională și a început consumarea grăsimilor proprii, până nu măsurați cu un asemenea test de urină corpii cetonici. În cazul diabetului de orice tip, este foarte comod, înainte de o masă în oraș, să verificați la toaletă, în câteva secunde prezența sau absența în urină a corpilor cetonici, și să acționați în consecință, prin medicație sau ajustarea aportului de carbohidrați la masă. O asemenea variantă facilă și convenabilă găsiți și aici: https://bit.ly/2VocUvG
Dr. Larisa Dumbravă, medic diabetolog, nutriție și boli metabolice.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ruşii au luat la ţintă un centru comercial din Ucraina în care se aflau peste 1.000 de oameni
Surpriza campaniei de transferuri a verii? Poli Iaşi urcă la munte
Cu ce mesaje au plecat în lume cei 1.540 de absolvenți de la Medicină
(VIDEO) La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă
Maşina este pe numele soţiei, dar o conduce soţul. La cine rămâne la divorţ?
Majoritate instabilă PNL-PMP în Consiliul Local. A căzut proiectul cu zeci de vile în Bucium
Accidentul mortal de la Hălceni: logodnica primeşte daune mărite, familia însă, nu
Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"
Iaşul are un nou secretar de stat. Profesorul care a demontat un mit
Importanța serviciilor de software development pentru afaceri (P)
Gheorghe Flutur vrea reînfiinţarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava
Absolvenţi de matematică notaţi cu 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum se explică?
În oraşul Harkov alarmele antiaeriene nu contenesc niciodată
Ce se întâmplă dacă statele baltice vor fi atacate? NATO şi-a schimbat strategia
Croatia ar putea fi primită în zona Schengen de la 1 ianuarie 2023
Celebrul portar Petr Cech nu va mai fi consilier tehnic şi de performanţă la Chelsea
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă la Summit-ul NATO de la Madrid. Cea mai gravă criză de securitate
Vasile Blaga, fostul şef al PDL, scapă de dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă
Consiliul Județean Iași consolidează relațiile cu Republica Moldova (P)
Gustavo Petro, noul preşedinte columbian, îi pune la adăpost pe traficanţii de droguri
Sorin Cîmpeanu: În 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat
Interceptări telefonice masive în Venezuela. Se vorbeşte despre o ”supraveghere în masă”
Parada Gay de la Istanbul a fost reprimată agresiv. Peste 200 de participanţi au fost arestaţi
Ciolacu susţine că impozitarea progresivă nu poate fi implementată începând de anul viitor
Cum şi-a cunoscut Bono fratele vitreg. El a aflat de existenţa lui abia în urmă cu 11 ani
Andrei Lupu a demisionat din USR. Deputatul pleacă la REPER, partidul lui Cioloş
Anunţ lansare proiect „Granturi pentru capital de lucru FAST SERVICE SRL” (P)
ONU avertizează că războiul Rusiei din Ucraina este un teren fertil pentru droguri
FBI a confiscat 25 de lucrări care ar fi atribuite lui Jean-Michel Basquiat
Companiile de energie din Franţa cer populaţiei şi companiilor să strângă imediat cureaua
Testul CPP vs. ROB, în contextul crizelor succesive și/sau suprapuse
Simona Halep la Wimbledon: Nu vreau să mă opresc. Simt că pot mai mult
"Elvis" şi "Top Gun: Maverick" se luptă pentru primul loc în box office nord-american
Deficitul bugetar, ţinut sub control cu ajutorul inflaţiei şi a crizei din energie
Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale
Briscan ZARAEducaţia colaterală |
Cristina DANILOVSe mărită Adriana! |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.