Kievul acuză armata rusă de decapitarea unui militar ucrainean

marți, 18 iunie 2024, 21:50
2 MIN
 Kievul acuză armata rusă de decapitarea unui militar ucrainean

Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin acuză marţi forţele ruse de ”decapitarea” unui militar ucrainean în regiunea ucraineană Doneţ, în apropierea frontului de est, relatează AFP.

”Am primit informaţii potrivit cărora şefii unităţilor forţelor de ocupaţie ruse din zona Volnovaha, în regiunea Doneţk, au ordonat să nu se ia prizonieri din rândul militarilor ucraineni”, anunţă într-un comunicat publicat pe Telegram Procuratura Generală ucraineană.

Potrivit procuraturii, capul unui militar a fost văzut pe un vehicul militar, în timpul unei operaţiuni de recunoaştere aeriană. Într-o fotografie postată împreună cu comunicatul apare o blindată uşoară pe a cărei capotă se află capul care ar fi fost decapitat, blurat.

EVENTUALĂ CRIMĂ DE RĂZBOI

Moscova nu a reacţionat, imediat, la aceste acuzaţiii. AFP scrie că nu a fost în măsură să verifice acuzaţiile Procuraturii Generale ucrainene.

Potrivit procurorului, aceste ”fapte constituie o încălcare flagrantă a articolelor Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război”, adică o eventuală crimă de război.

Magistratul anunţă că o anchetă a fost deschisă cu privire la ”încălcarea legilor şi cutumelor războiului” şi ”omor cu premeditare”. Ucraina şi Rusia şi-au acuzat reciproc armatele de comiterea unor crime pe front, de la începutul conflictului, în 2022.

În cadrul unui ”Plan de Pace în Zece Puncte” susţinut de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Kievul cere să se înfiinţeze un Tribunal Special însărcinat cu anchetarea abuzurilor.

Volodimir Zelenski salută marţi faptul că Curtea Penală Internţaională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele a doi comandanţi ruşi, pe care-i acuză de crime de război legate de bombardamente ruseşti în Ucraina.

Citiți și: Ucraina susţine că a lovit în premieră un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie, un Su-57

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii