Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Kimi Räikkönen, un gheţar pus pe şotii

GALERIE
raikkonen
  • raikkonen
- +

BBC a făcut un portret al lui “Iceman”, cel mai atipic pilot de Formula 1 din ultimii ani

 

 

Kimi Räikkönen nu este cel mai titrat pilot din Formula 1, însă este cu siguranţă cel mai interesant personaj din lumea Marelui Circ. De curând, Kimi a apărut beat la Gala FIA, în care au fost premiaţi laureaţii anului 2018. Iar acesta este doar unul dintr-un şir de momente care-l fac diferit pe Räikkönen şi pe care BBC le-a reamintit, într-un portret „colorat” al celui supranumit „Iceman”.

Räikkönen s-a născut la 17 octombrie 1979 la Espoo, în Finlanda. Îngrijoraţi că la trei ani fiul lor nu vorbeşte, părinţii l-au dus pe micuţul Kimi la un specialist. Diagnosticul? Testele au arătat că inteligenţa lui este superioară mediei copiilor aflaţi la aceeaşi vârstă. Pur şi simplu nu voia să vorbească!  În cei 36 de ani care au urmat, lucrurile nu s-au schimbat prea mult: Räikkönen tot nu prea vrea să vorbească.

Räikkönen a făcut armata ca orice tânăr finlandez. În unele week-end-uri avea voie să părăsească unitatea, pentru un timp determinat, ca să participe la curse. Odată, el şi un prieten de-ai lui au întârziat la revenirea în unitate şi, când încercau să sară gardul, au fost surprinşi de poliţia militară. Prietenul lui a fost reţinut de poliţişti, dar Räikkönen nu a vrut să păţească la fel şi a luat-o printr-un şanţ, a scăpat de câinii poliţişti şi a ajuns în dormitor, beat şi plin de norori şi iarbă, s-a băgat în pat, prefăcându-se că doarme. Nu a păcălit pe nimeni. Peste un timp, întrebat de ce a procedat în acest fel, Räikkönen a răspuns senin: „Păi tocmai asta ne învăţaţi aici, suntem cercetaşi, până la urmă”.

Pasiunea pentru curse a moştenit-o de la tatăl său, mecanic auto. Talentul l-a făcut remarcat în karting, iar în 1999 a primit o ofertă de a concura în Formula Rénault britanică. Avea însă două probleme: nu ştia o boabă de engleză şi nici nu mai pilotase un monopost. Ca să arate că poate pilota un monopost, a împrumutat o maşină şi, la scurt timp, a stabilit un nou record pe circuitul de la Alastaro. Reputaţia lui a început să facă valuri şi, în 2001, a fost „ochit” de Peter Sauber, care l-a vrut cu orice preţ în Formula 1. Dar era o altă problemă, nimic nu-l recomanda pentru o superlicenţă. Ajutat de prieteni, Räikkönen a scris o scrisoare în limba engleză, pe care a adresat-o FIA şi în care a enumerat mai multe motive pentru care ar trebui să primescă superlicenţa. FIA era condusă atunci de Max Mosley. El a fost singurul care s-a opus, astfel că tânărul finlandez a primit superlicenţa. Iar decizia board-ului FIA a fost răsplătită, pentru că Räikkönen a câştigat 21 de curse în carieră, a urcat de 101 ori pe podium şi a devenit campion mondial în 2007, cu Ferrari. Kimi Räikkönen avea 28 de ani când a luat titlul mondial şi impresia pe care a lăsat-o ulterior a fost că nu a vrut mai mult.

Dar poate cea mai amuzantă poveste din viaţa lui Kimi Räikkönen este cea din 2008, de pe aeroportul din Singapore. În zona porţilor dedicate persoanelor importante de pe Changi era o zi obişnuită de lucru. Nu treceau pe acolo decât oameni bogaţi şi celebrităţi, pentru un control de rutină, înainte de a se îmbarca în „jeturi” private. Un bărbat şi-a pus bagajul pe banda transportoare şi personalul de securitate îl aştepta să treacă prin poarta de control corporal. Dar, urmărind cum bagajul dispare în scanner, bărbatul a sărit pe banda transportoare, declanşând panica în rândul personalului. Când l-au identificat pe “maniacul” care comisese acest gest, forţele de ordine au rămas fără glas: era Kimi Räikkönen, care voia să vadă „o imagine a propriului corp, mai ales a structurii oaselor”. Curiozitatea finlandezului s-a lăsat cu cătuşe şi cu un lung interogatoriu.

Aerul de om plictisit al lui Iceman va continua să adie în paddock şi în 2019, când el va împlini 40 de ani. şi chiar dacă nu va mai concura pentru Ferrari, după ce a fost „retrogradat” la Sauber, Kimi Räikkönen va mai adăuga alte pagini memorabile biografiei sale, înainte de a se retrage.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri