Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Kinetoterapia, tratamentul fără operație a herniei de disc

GALERIE
DR. PRICOP MARIANA
  • DR. PRICOP MARIANA
- +

Corina Manole, 56 ani, Iași: ”De câțiva ani, periodic, am dureri la nivelul coloanei lombare care au început să coboare pe piciorul stâng. În acele momente, durerea este atât de mare încât nici nu pot păși. Pur și simplu, din cauza durerii, mi se contractă fesa și gamba stângă și trebuie să mă aplec și să stau în acea poziție câteva zeci de secunde. La recomandarea medicului de familie mi-am făcut o radiografie și am un disc herniat în zona L4-L5. Nu vreau să mă operez dar mă tem și de durere. Până acum nu am făcut numic în acest sens, am luat doar antiinflamatoare. Dar lucrurile par să se complice, pentru că durerile au devenit mai dese și mai persistente”.

Dr. Mariana Pricop, Medic specialist reumatologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, Redhospital Sf. Sava, Iași: ” Lombosciatica reprezintă durerea lombară care iradiază la nivelul unui membru inferior - pe traseul structurilor străbătute de nervul sciatic, putând fi resimțită chiar în ambele membre inferioare. Disconfortul produs de limbosciatică este constant și, de obicei, se remite sau este parțial ușurat în poziție fetală. Această afecțiune poate fi însoțită de deficit senzorial sau de forță musculară.
 
Se produce frecvent confuzia între durerea lombară și lombosciatică. Însă, pentru a vorbi despre lombosciatică, durerea trebuie să iradieze spre fese,  partea posterioară a coapsei/biceps femural și spre picior. Dacă durerea se limitează la partea inferioară a spatelui atunci vorbim de lumbago/lombalgie.
 
Sciatica este cauzată de comprimarea unuia sau a mai multor seturi de rădăcini nervoase la nivelul coloanei lombare. 
 
Cauzele cele mai frecvente ale lombosciaticii sunt: hernia de disc (așa cum se întâmplă în cazul dumneavoastră), degenerarea discului, stenoza spinală lombară. 
 
Alte afecțiuni care pot provoca lombosciatică sunt:
 
· Sarcina - prin  creșterea în greutate, schimbarea centrului de greutate și modificările hormonale.
· Stres muscular. În unele cazuri, inflamația asociată unui stres sau unui spasm muscular poate pune presiune asupra unei rădăcini nervoase și poate provoca astfel de probleme.
· Tumorile spinale. În cazuri rare, o tumoare a coloanei vertebrale poate afecta o rădăcină nervoasă în partea inferioară a spatelui și poate provoca simptome de lombosciatică.
· Infecție. În cazuri rare, o infecție care apare la nivelul spatelui inferior poate afecta rădăcina nervului.
· Fractura. Dacă apare o fractură la nivelul unei vertebre lombare, este posibil ca simptomele să includă lombosciatică. Cele mai multe fracturi apar din cauza unei traume grave (cum ar fi un accident de mașină sau o cădere) sau pentru că osul a devenit slab din cauza osteoporozei, ori din cauza unei alte afecțiuni sau a medicamentelor care stau la baza acesteia.
· Spondilita anchilozantă. Această afecțiune este caracterizată de inflamația cronică în și în jurul coloanei vertebrale. Adesea simptomele apar mai întâi în articulațiile sacroiliace, provocând sacroliita, iar simptomele pot include lombosciatica.
 
Clinic, apare durere cu caracter mecanic care iradiază în unul sau chiar ambele membre inferioare, putând fi însoțită de parestezii. Durerea este ameliorată de repaus și se accentuează la efort, la tuse, strănut. 
 
Factorii de risc includ: vârsta; obezitatea; ocupația; șederea prelungită; diabetul.
 
Diagnosticul are la bază examenul clinic și examinarea paraclinică ( radiografie, RMN, electromiografie).
 
Tratamentul poate fi medicamentos, recuperator sau chirugical. Tratamentul medicamentos cuprinde medicamente antiinflamatorii nesteroidine sau steroidiene, miorelaxante, neurotrofice. 
 
Tratamentul recuperator constă în proceduri de fiziokinetoterapie și masaj.
 
Exercițiul pentru lombosciatică joacă un rol foarte benefic în durerile cronice. Repetarea este cheia creșterii flexibilității, a creșterii rezistenței și a întăririi mușchilor specifici necesari pentru sprijinirea coloanei vertebrale.
 
Kinetoterapia urmărește să întărească abdomenul, să îmbunătățească mobilitatea și flexibilitatea în șold, mușchii hamstring și tendoanele din partea posterioară a coapsei.
 
Înotul este una dintre cele mai bune forme de activitate fizică pentru întregul corp.
 
Exercițiile lui Williams sunt un set sau sistem de exerciții fizice conexe menite să sporească flexia lombară și să consolideze musculatura abdominală și gluteală într-un efort de a gestiona durerile de spate fără intervenție chirurgicală. 
 
Terapia prin masaj este asociată cu o reducere a durerii de spate, cu relaxarea musculară și chiar cu o eliberare sănătoasă a endorfinelor, a subsțantelor chimice naturale care dau starea de bine, care acționează ca analgezice.
 
Tratamentul chirurgical  rămâne ultima soluție și este indicat atunci când durerea nu răspunde la niciun tratament corect aplicat pe o perioadă de 6 săptămâni (tratament antiinflamator și balneofiziokinetic) sau în cazul apariției modificărilor neurologice (pareze)”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri