Kuleba. „Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene, nu exagerez”

miercuri, 03 aprilie 2024, 17:40
3 MIN
 Kuleba. „Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene, nu exagerez”

Partenerii Kievului nu oferă suficiente mijloace de apărare aeriană pentru ca Ucraina să se poată proteja corespunzător împotriva atacurilor cu rachete ruseşti, chiar dacă au în arsenalele lor peste 100 de sisteme Patriot, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba într-un interviu pentru Reuters.

Kuleba a spus că va ridica problema sistemelor de apărare antirachetă Patriot la fiecare din seria de întâlniri pe care le va avea cu omologii din NATO în următoarele două zile la Bruxelles.

În ultimele săptămâni, Rusia a sporit atacurile asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii energetice, subliniind nevoia urgentă de protecţie a ţării.

„Partenerii ne-au pus la dispoziţie diferitele lor sisteme (de apărare aeriană), apreciem acest lucru, dar este pur şi simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului”, a declarat Kuleba.

El a spus că partenerii Ucrainei au la dispoziţie peste 100 de sisteme Patriot, dar că până acum nu au fost dispuşi să dea Kievului nici măcar cinci sau şapte – numărul despre care Kievul spune că este minimul necesar pentru a asigura o protecţie suplimentară semnificativă.

„Este o problemă atât de mare? Nu este fezabil să oferim Ucrainei minimul solicitat?” se întreabă Kuleba.

„HAIDEŢI, BĂIEŢI, ASTA NI SE ÎNTÂMPLĂ ÎN FIECARE ZI”

Rusia a lansat peste 3.000 de bombe aeriene ghidate, 600 de drone şi 400 de rachete asupra Ucrainei numai în luna martie, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski. Kuleba a precizat că atacurile Rusiei din martie au implicat 94 de rachete balistice, care sunt mult mai rapide decât rachetele de croazieră, mai frecvent folosite, şi sunt mai greu de doborât.

„Haideţi, băieţi. Adică… asta ni se întâmplă în fiecare zi”, a spus Kuleba, rezumând mesajul său către aliaţii Ucrainei. „Şi soluţia este acolo. Este doar o problemă de voinţă politică. Aşa că cineva trebuie să ia decizia”, a punctat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Kuleba a spus că nu îi este clar de ce aliaţii nu au oferit până acum sisteme Patriot suplimentare, mai ales că partenerii Kievului nu se confruntă cu ameninţarea cu rachete cu care Ucraina se confruntă în fiecare zi. El susţine că un astfel de sprijin ar ajuta la înfrângerea Rusiei şi la prevenirea unui război mai mare în întreaga Europă.

„Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea pe Bruxelles şi alte oraşe europene, nu exagerez. Toate acestea se vor întâmpla dacă Ucraina nu va câştiga războiul împotriva Rusiei”, a declarat el. „Aşa că cel mai bun mod de a vă salva sistemele Patriot de la interceptarea rachetelor (deasupra ţărilor voastre) şi soldaţii voştri de la moarte este să le trimiteţi în Ucraina şi să le daţi soldaţilor ucraineni tot ce au nevoie”, a argumentat Kuleba.

UN EFORT „GARGANTUESC”

Kuleba a vorbit cu Reuters în timp ce miniştrii de externe ai NATO s-au întâlnit pentru a discuta despre cum să pună la punct sprijinul militar acordat Ucrainei pe un termen mai lung.

Întrebat despre o propunere a şefului NATO, Jens Stoltenberg – despre care diplomaţii spun că include un plan pentru un fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina pe o perioadă de cinci ani – Kuleba a spus că salută sprijinul, dar acesta ar trebui să reprezinte fonduri noi şi nu să refolosească angajamente anterioare.

El a menţionat că NATO a avut dificultăţi în a strânge 500 de milioane de euro pentru un pachet de asistenţă cuprinzătoare pentru reformarea şi echiparea forţelor armate ucrainene, astfel că sporirea ajutorului până la 20 de miliarde pe an ar fi un efort „gargantuesc”.

„Dacă această iniţiativă specială va deveni realitate, trebuie să ne asigurăm că aceasta va fi (o) nouă sută de miliarde”, a subliniat Kuleba.

Comentarii