Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lʼorigine du monde

GALERIE
Eugen Munteanu
  • Eugen Munteanu
- +

Autorul foiletonului încearcă o interpretare în cheie biblică a câtorva scene dintr‑un film al marelui cineast român Lucian Pintilie.

Am văzut recent, on line, filmul Terminus Paradis al lui Lucian Pintilie (1933‑2018), pe care îl scăpasem la momentul lansării, în 1998. Genialul cineast prelucrează în felul său unic un scenariu de Radu Aldulescu. Filmul mi se pare o capodoperă și m‑a tulburat sub mai multe aspecte, dar mă voi opri, foarte pe scurt, asupra a două din temele principale, cea a analogiei între om și porc și cea a Creației, avute evident în vedere de autorii filmului și tratate prin imagini și cuvinte tulburătoare.

Scena centrală mi se pare cea în care eroul principal, Mitu Cafaru, un tânăr rebel și inadaptat, devenit porcar în semn de revoltă împotriva tatălui, fost activist de partid comunist, asistă la fătarea unor purcei, în crescătorie. Imaginea nudă, de o cruditate distilată și cu o mare încărcătură simbolică, a venirii pe lume a unui purcel, continuă cu gesturile prin care tânărul îi face micuțului toaleta impusă de arta maieuticii. Îl desprinde adică din învelișul placentar, îl freacă cu tărâțe, îi unge ombilicul cu dezifectant și îl așază cu gingășie la ugerul matern. Totul se petrece în urletele asurzitoare ale noului cetățean al Universului. Momentul care taie respirația spectatorului este acela în care, cu o tandrețe infinită, tânărul rebel ridică purcelul la nivelul privirilor sale, îl privește în ochi și, ca într‑un sărut primordial, suflă duh asupra nou-născutului. În tot acest timp, ascultăm următorul monolog al lui Mitu:

„Așa-i când te îmbeți ca porcii. Dar ca cine să te îmbeți, Norico? Nu este animal mai asemănător omului ca porcul. Nu e animal mai dat dracului ca porcul pe lumea asta. Când dracul a fost izgonit de Fiul Omului din om, într‑o turmă de porci s‑a ascuns.” După câteva momente de tăcere, eroul continuă, în timp ce ochiul aparatului de filmat urmăreşte moşirea purceluşului: „Toate animalele sunt oarbe după ce se nasc, câteva zile... ori săptămâni. Doar porcii se nasc cu o pânză de păianjen pe ochi, pe care le‑o topeşte prima lumină a zilei. Doar ei şi copiii încep să vadă atât de repede. Omul şi porcul! Ei sunt nerăbdători, sunt stăpâniţi de un fel de curiozitate diavolească, vor să vadă cât mai repede lumina divină. Un porc este în stare să îşi omoare fratele pentru o coajă de dovleac. Porcul e fratele omului, Norico!”

Miranda et stupenda verba - „minunate și uimitoare cuvinte”, cum ar spune Sfântul Augustin!

Analogia între om și „fratele nostru, porcul” (Constantin Noica), foarte veche în literatură și în imagistica universală, este tematizată aici, cred, într‑o manieră, sunt nevoit să o repet, genială! Atracția pentru lumina originară asociată cu propensiunea demonică spre cunoașterea cu orice preț, curiozitatea morbidă, disponibilitatea de a‑și ucide aproapele pentru „o coajă de dovleac”, un fel de viclenie bonomă în privirea lui inteligentă, dorința de a fi mereu „scărpinat pe burtă”, voluptatea cu care se tăvălește în propriile excremente și „eficacitatea” superioară cu care poluează lumea care îl înconjoară sunt doar câteva dintre însușirile și apucăturile pe care porcul le are în comun cu omul, după cum au putut observa cândva aceia dintre noi care au mai apucat o copilărie în care porcul și cățelul, oile și vacile, răbduriul bou, berzele, ciorile și guguștiucii ș.c.l. erau prezențe zilnice.

Latura angelică a ființei noastre este totuși consolată prin contemplarea, am putea spune, in actu a Facerii lumii. Mitu Cafaru, tânărul erou, va fi ucis în final, în mod absurd și nedrept. În scena descrisă mai sus, el își imită Creatorul, ca un nou novus Adam, același care a izgonit legiunile de demoni în porcii de la Gadara.

Cele două scene biblice au fost des reprezentate de artiști. E vorba, mai întâi, de „exorcizarea posedatului din Gadara”, povestită foarte asemănător în „Evangheliile sinoptice”, după Matei (8:28‑34), Marcu (5:1‑20) și Luca (8:26:39), și de episodul Creației, relatat în cartea I a Genezei. Din miile de reprezentări artistice de pe net am ezitat, pentru ilustrarea prezentului articol, între câteva zeci. Izgonirea demonilor, primul act public al lui Iisus Hristos, este zugrăvit, de exemplu, pe o frescă de la Voroneț și pe alta de la Sihăstria. Am ales, în cele din urmă, marea frescă de pe tavanul Capelei Sixtine, în care Michelangelo înfățișează pe Creator, cu chipul magnific al unui bătrân viguros cu barbă și plete albe, despărțindu‑se parcă de încununarea creației sale, Adam, un tânăr frumos, aflat în floarea vârstei. Dincolo de măreția ei înmărmuritoare, fresca michelangiolescă este plină de mistere, iar încercările de a o înțelege și explica ocupă mii de pagini scrise. Ce a vrut oare să spună marele artist din Renaștere prin reprezentarea mâinilor „personajelor”, în poziție indicială la Creator, supusă și calmă la Adam? Apropiere sau despărțire definitivă?

Am mai reținut apoi o gravură, expresivă în narativitatea ei, dintr‑o ediție a Bibliei lui Luther de pe la jumătatea secolului al XVII‑lea. Neputându‑mă hotărî pentru una din ele, le propun pe amândouă!

Eugen Munteanu  este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri