La 30 de ani de la Revoluţie, un ieşean luptă în instanţă să ia înapoi o statuie confiscată de Miliţie în '89
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

La 30 de ani de la Revoluţie, un ieşean luptă în instanţă să ia înapoi o statuie confiscată de Miliţie în '89

GALERIE
Cornel Mendrea
  • Cornel Mendrea
- +

Grupul statuar "Victorie" realizat de cunoscutul sculptor Cornel Medrea a fost confiscat în anul 1989. Fiul proprietarului a deschis acţiune în justiţie şi a câştigat la Judecătorie.

Un ieşean încearcă să obţină returnarea unei statui confiscate degeaba de Miliţie acum mai bine de 30 de ani. Acesta s-a adresat instanţei cerând ca statuia, aflată acum în posesia Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice, să-i fie înapoiată.

Tatăl lui L.P. deţinea grupul statuar "Victorie" semnat de cunoscutul sculptor Cornel Medrea. Conform Legii 63/1974, toţi deţinătorii de bunuri culturale de patrimoniu aveau obligaţia de a le declara în termen de 15 zile de la dobândire, în vederea înscrierii lor în evidenţa centralizată de stat. Proprietarul statuii nu a făcut însă acest lucru, posibil şi pentru că legea făcea referire cu precădere la opere artistice făcute din metale şi pietre preţioase, vechi, rare sau reprezentative pentru arta naţională şi universală. Or, în acest caz, era vorba de o statuetă de bronz, înaltă de 35 cm, realizată în 1964, deci nici dintr-un material preţios, nici deosebit de valoroasă artistic.

În aprilie 1989, Miliţia Municipiului Iaşi a dispus confiscarea grupului statuar, acesta fiind predat Oficiului pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Ulterior, a fost dat în custodia Muzeului de Artă de la Palatul Culturii, de acolo ajungând la DGRFP. Conform actelor depuse la dosar, Fiscul nu s-a opus înapoierii statuii, menţionând însă că acest lucru se poate efectua doar în baza unei hotărâri judecătoreşti.

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au remarcat faptul că, în contextul politic dinainte de 1989, o eventuală plângere a proprietarului statuii împotriva confiscării ar fi reprezentat o cale de atac pur formală şi lipsită de eficienţă. Aceasta, deşi chiar în condiţiile legii de atunci, confiscarea era discutabilă. Astfel, Legea 63 menţiona că nedeclararea bunurilor din patrimoniul cultural naţional reprezintă o simplă contravenţie, sancţionată cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei. Confiscarea putea fi dispusă în cazul traficului cu bunuri de patrimoniu, vânzarea de bunuri de patrimoniu obţinute în mod ilicit sau în cazul punerii în pericol a integrităţii acestora. În plus, miliţienii dispuseseră atât confiscarea statuii, cât şi aplicarea unui avertisment proprietarului, dând practic două sancţiuni pentru aceeaşi faptă. Judecătorii au stabilit că acţiunea de confiscare a statuii a fost ilegală chiar sub imperiul legii comuniste, dispunând înapoierea acesteia familiei. Decizia urmează să fie confirmată de magistraţii Tribunalului, instanţă la care acţiunea a fost înregistrată marţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.