Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un fenomen tot mai îngrijorător: insomniile fac ravagii printre ieşeni

La „Socola” sunt internaţi zilnic şase pacienţi care nu au somn

GALERIE
insomnii
  • insomnii
- +

Peste 2.000 de persoane au ajuns pe patul acestei unităţi medicale în cursul anului trecut, din acest motiv. Medicii cred că numărul celor ce au probleme cu somnul este mult mai mare, numeroşi ieşeni preferând să nu apeleze la medic pentru asta. Privarea de somn poate avea efecte devastatoare pentru calitatea vieţii. Cât trebuie să dormim şi ce sfaturi ne dau medicii pentru a avea un somn odihnitor?

La Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi au fost internate peste 2.000 de persoane cu tulburări de somn, pe tot parcursul anului trecut, atât ca diagnostic principal, cât şi secundar. Numărul este îngrijorător, fiind vorba, în medie, de circa şase pacienţi internaţi în fiecare zi a anului. Medicii atrag atenţia că insomniile sunt motive importante pentru prezentarea la medic, fiind a treia cauză, după cefalee şi stări gripale. Cu toate acestea, puţine persoane apelează la ajutorul medicului psihiatru pentru un tratament adecvat.

La ce e bun somnul?

„În timpul somnului, organismul îşi încetineşte funcţiile fiziologice pentru a-şi recupera energia pierdută în timpul zilei, temperatura se reduce, metabolismul încetineşte, tensiunea arterială se stabilizează şi ţesuturile se regenerează. Orele bune de somn permit, de asemenea, să dăm o viaţă nouă memoriei şi să fim mai atenţi“, a precizat dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul unităţii medicale. Există de asemenea şi o serie de afecţiuni care prin simptomele produse împiedică odihna, şi anume bolile neurologice, respiratorii, coronariene, renale şi digestive, dar şi cele psihiatrice. Astfel, în timp ce adulţii au nevoie de şapte-nouă ore de somn pe noapte, copiii au nevoie de 10 - 12 ore, iar vârstnicii au un somn deficitar şi de calitate cu mult redusă. În timp, micşorarea timpului dedicat somnului dăunează creierului şi creşte riscul dezvoltării maladiei Alzheimer. „Privarea de somn scade capacitatea de concentrare a atenţiei, scade timpul de reacţie la stimuli, slăbeşte memoria, apar modificări emoţionale cu stări de nervozitate, iritabilitate, cu un slab control al impulsurilor, iar capacitatea de gândire logică şi analiză se deteriorează. Se produce o diminuare a randamentului personal, iar viaţa îşi pierde din culori pe măsură ce orele de somn scad“, a completat medicul ieşean. Insomniile sunt produse în primul rând pe fondul stresului, dar şi de alte fenomene traumatizante din punct de vedere psihologic, cum ar fi divorţul, decese în familie, pierderea serviciului sau o afecţiune gravă diagnosticată. Intervenţia terapeutică precoce este esenţială, iar metodele de tratare includ reguli de igienă a somnului, tehnici de relaxare, psihoterapie, acestea venind în completarea unui tratament medicamentos adaptat pentru fiecare persoană în parte.

Câteva sfaturi utile

„Societatea ne solicită performanţă, iar pentru aceasta ne sacrificăm timpul de somn. Stilul de viaţă modern, călătoriile intercontinentale şi modificările de fus orar, petrecerile pe timp de noapte, vizitele la cazinouri sau cluburi, statul prelungit în faţa televizorului, a calculatorului, efortul prelungit şi lucrul în ture duc la deprivarea somnului sănătos din timpul nopţii“, a explicat dr. Andreea Nester. Specialiştii recomandă, pentru un somn de calitate, efectuarea unor activităţi relaxante înainte de somn şi un orar strict de culcare. Patul trebuie să fie folosit doar pentru dormit, camera nu trebuie să aibă calculator, televizor sau telefon, este optim ca temperatura ambiantă să fie de maximum 22 de grade Celsius, şi să nu existe zgomote sau surse de lumină deranjante. Este indicat să nu se consume cafea după ora 14, băuturi alcoolice înainte de somn, iar mesele în timpul serii trebuie să fie uşoare.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri