La aproape trei decenii de la începere: Hidrocentrala de la Paşcani, terminată doar cu bani europeni

vineri, 16 august 2013, 01:50
2 MIN
 La aproape trei decenii de la începere: Hidrocentrala de la Paşcani, terminată doar cu bani europeni

Hidrocentrala de la Paşcani a rămas trasă pe linie moartă. Deşi SC Hidroelectrica SA, în a cărei subordine se află Complexul Hidroenergetic de la Lunca Paşcani, a ieşit din insolvenţă, finanţarea lucrărilor de construcţie a hidrocentralei nu au fost reluate. „De la câteva miliarde pierderi, Hidroelectrica a revenit acum pe profit. La Paşcani însă este un complex care nu ţine numai de Hidroelectrica, ci au un rol important şi Apele Române. Acolo nu doar se va produce energie, ci se şi salvează de la inundaţii toată zona din aval. Trebuie constituită o comisie interministerială între Mediu şi Economie pentru a analiza foarte bine investiţia şi a o relua”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Marcel Popa.

Lucrările la hidrocentrala de la Paşcani au început în 1985, fiind practic blocate după căderea regimului comunist. În următorii ani s-a lucrat sporadic, pentru ca în 2012 construcţia să fie practic sistată din cauza dificultăţilor financiare ale Hidroelectrica. Conform aprecierii lui Popa, suma necesară pentru finalizarea lucrărilor la turbinele centralei s-ar ridica la aproximativ 6-7 milioane euro. Suma ar putea fi asigurată din resursele financiare ale Ministerului Economiei. În schimb, Popa a precizat că sunt necesare investiţii de 60-70 milioane euro în amonte de baraj, în amenajarea acumulării şi a albiei Siretului. „Sunt constrângeri bugetare care nu ne permit realizarea unor astfel de investiţii. Am discutat cu parlamentarii din zona Paşcaniului să pregătească pentru 2014 un proiect în vederea obţinerii de fonduri europene. Lucrarea poate obţine o astfel de finanţare. Este o investiţie necesară în zonă şi vom depune toate eforturile pentru a o vedea realizată”, a spus Popa.

Singura investiţie în domeniul energiei pe cale de a fi demarată în judeţ este realizarea gazoductului care să conecteze reţeaua naţională de transport a gazului metan cu cea a Republicii Moldova. Lucrările vor fi lansate oficial în oraşul basarabean Ungheni, luni. Pe teritoriul României, gazoductul va străbate comunele Ungheni, Golăeşti, Rediu şi Leţcani. „Oriunde se fac investiţii în domeniul energetic, are loc o dezvoltare economică vizibilă, chiar dacă este vorba doar de o conductă de gaz sau o linie de electricitate. Beneficiul cel mai vizibil va fi racordarea la reţeaua de gaz a comunelor din zonă. Apoi, va exista posibilitatea realizării şi a unor investiţii private, de tipul spaţiilor de producţie”, a încheiat secretarul de stat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii