anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Advertorial

La câte zile după naștere se face Botezul bebelușului? (P)

GALERIE
articole botez
 • articole botez
- +

În credința ortodoxă, botezul copilului are un rol foarte important. Acesta este  Taina prin care noul născut devine un membru al trupului cel tainic al lui Hristos. În taina Botezului bebelușul este uns cu ulei sfințiti, împărtășit dar și botezat cu apă sfințită. 

Botezul bebelușului se face după 40 de zile de la naștere, fie în prima duminică după ce s-a împlinit acest termen, fie în a 2-a. 
Deși Biserica recomanda ca Botezul să se facă cât mai repede, pentru că micuțul este protejat de forțele malefice, totuși unii  părinți aleg ca botezul copilului să fie făcut mai târziu iar motivele pot fi diverse. 
 

De ce se face Botezul doar după 40 de zile?

Potrivit tradiției Bisericii Ortodoxe, femeia nu poate intra în Biserică în perioada lăuziei, ceea ce ar însemna că mama nu ar putea participa la Botez, dacă acesta ar avea loc mai devreme. 
În cazuri extreme, în care copilul ar putea întâmpina anumite dificultăți de sănătate care l-ar putea pune în pericol, botezul se poate face mai devreme sau Biserica recomandă să i se facă un Botez, chiar acasă de către mamă sau de către preot. 
 

Rugăciunea de nume, la 8 zile după naștere

După ce s-a născut copilul, pentru că bebelușul dar nici mama nu pot intra în biserică până la Botez, i se citește de către preot acasă , o rugăciune de nume. 
Aici, i se comunică preotului numele noului născut iar acesta va citi o rugăciune pentru numele ales. 
 

Cine participă la botez? 

Cu toate că în anumite superstiții se spune că doar nașa, nu și mama,  ar trebui să participe la botez, acestea nu au nici o bază și sunt doar niște zvonuri vechi, de care nu mai ține nimeni cont, în prezent. 
Deși, nașa este cea care ține copilul în timpul botezului, mama trebuie să îi fie alături copilului și de cele mai multe ori, mama o ajută pe nașă în timpul slujbei. 
 

Ce lucruri sunt necesare pentru botez? 

Pentru Slujba Botezului nașii sau părinții trebuei să ducă la biserică câteva lucruri necesare pentru ceremonie. 
Iată care sunt acestea:
 • Certificatul de naștere al copilului;
 • Lumânare pentru botez;
 • Vin roșu pentru împărtășanie;
 • Sticuluță cu ulei/mir pentru uns;
 • Săpun și propop pentru preot;
 • Panglică cu care preotul va șterge copilașul în zonele în care a fost uns;
 • Pânză din bumbac pentru momentul în care bebelușul este scos din apă.
 
Pe lângă aceste lucruri necesare pentru Slujbă, mai este nevoie de alte lucruri precum fașa pentru botez dar și de hainuțe frumoase, pentru că aici se sărbătorește intrarea noului născut într-o altă lume. Iar aceasta intrare trebuie să se facă în cel mai furmos mod. 
Găsești o serie de  articole botez fete si baieti pe CelMic.ro, de la trusouri de botez, lumânări dar și cutiuțe pentru șuvița bebelușului care îi va fi tăiată de către preot în timpul Slujbei. 
 

Botezul se poate face în post?

Spre deosebire de Slujba Cununiei, da, Botezul se poate face în timpul posturilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.