La ce facultăți din Iași se mai intră cu concurs clasic? Proba de dosare a câștigat teren

marți, 16 iulie 2024, 03:00
3 MIN
 La ce facultăți din Iași se mai intră cu concurs clasic? Proba de dosare a câștigat teren

Dacă în urmă cu mulți ani, pe vremea celor ce au acum 50 de ani și peste, admiterea la facultate semăna cu o crâncenă bătălie, acum, doar câteva facultăți organizează examene de admitere. Care sunt acestea, la Iași?

Marea majoritate a absolvenților de liceu pot să-și depună dosarele și la 2-3 facultăți odată, fiind admiși fără a se pregăti prea mult, pe baza mediei generale de la bacalaureat. Iar dacă nu sunt admiși la buget, intră la taxă. Orice ar fi, pare că ai șanse mici să rămâi fără facultate. Viitorul student trebuie doar să plătească taxele și să  depună documentele, cum ar fi o copie după buletin și diploma de bacalaureat.

Puținele facultăți cu probă de admitere din Iași

În fruntea listei (scurte) universităților cu probe pentru admiterea la facultate apare, evident, Universitatea de Arte ,,George Enescu” din Iași (UNAGE). Vorbim despre specializări din zona vocațională, artistică, nota obținută la probele practice desfășurate la universitate având o pondere decisivă în procesul de admitere.

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) se afișează cu probe de admitere la patru din cele 15 facultăți: Drept, Informatică, Teologie și Sport. Aici, durata examenelor de departajare variază între 2 și 3 ore. La Facultatea de Drept, spre exemplu, nota la test (are o pondere de 50%) trebuie să fie minim 5, ulterior făcându-se media cu rezultatul de la Bacalaureat. Și la Facultatea de Informatică, testul scris este tot 50% din medie.

La Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr.T.Popa” au loc concursuri de admitere pentru Facultatea de Medicină Generală, Facultatea de Medicină Dentară, Farmacie. S-a renunțat la admiterea pe bază de test grilă la specializările cu durata de trei ani. Astfel, de anul acesta, la programele de studiu de 180 de credite (Nutriție și dietetică, Tehnică dentară, Asistență de profilaxie stomatologică, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare), concursul de admitere se va organiza prin selecție pe bază de dosare.

Dacă în urmă cu mulți ani, admiterea la facultate semăna cu o crâncenă bătălie, acum, doar câteva facultăți organizează examene de admitere

În ceea ce privește Politehnica ieșeană, putem vorbi de două facultăți cu concurență mare, care îi pot duce pe nostalgici (care intrau și după mai multe încercări la facultate) cu gândul la vremurile apuse. Este vorba de Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) și Facultatea de Arhitectură.

AC este descrisă an de an ca cea mai dorită facultate din oraș. Candidații dau examen de admitere la alegere, între Matematică și Informatică. Pregătirea gratuită de la facultate a început în luna mai. Și la Arhitectură se intră destul de greu. Proba durează 5 ore și constă în două componente: desen tehnic și desen liber. Ambele sunt destul de echilibrate și testează vederea în spațiu, creativitatea, abilitățile de reprezentare.

Cum arătau admiterile altădată?

Cu excepția acestor facultăți, cele mai multe mizează doar pe nota de la bacalaureat, care poate însemna minimul, adică nota 6. Așadar, s-a transformat orașul studențesc în ,,orașul dosarelor”? A devenit o formalitate admiterea?  Iar acolo unde mai există, nu mai e la fel?

Înainte, admiterea era o competiție care începea din primii ani de liceu. Cine voia să intre din prima încercare la facultate, trebuia să învețe adesea manuale întregi ori să rezolve culegeri. Examenul era greu, la multe facultăți concurența depășea chiar și 10/loc. Nici la Filosofie nu era deloc ușor să devii student, prin anii ‘90 erau tot 10 candidați/loc.

Admiterea la Facultatea de Chimie a UAIC se făcea, în unii ani, prin proba scrisă la chimie organică și anorganică, teza la matematică, la algebră și analiză, o altă teză la fizică, și examen oral la chimie.

Etichete: admitere, dosare, examen

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii