La ce vârstă îşi încep viaţa sexuală copiii din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

La ce vârstă îşi încep viaţa sexuală copiii din România

GALERIE
educatie
  • educatie
- +

25% dintre adolescenţii români şi-au început viaţa sexuală înainte de 13 ani, arată un studiu.

Sănătatea reproducerii şi a familiei este cel mai controversat capitol din cadrul opţionalului de Educaţie pentru Sănătate, dezbătut ieri la Ministerul Educaţiei cu reprezentanţii societăţii civile, alături de celelalte opţionale principale din preuniversitar. În cadrul dezbaterii au fost prezentate şi datele unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care arată că mai puţin de jumătate din elevii români se spală pe dinţi mai des de o dată pe zi. De asemenea, studiul OMS mai arată că 40% din băieţi şi 20% dintre fete au început să consume alcool la 13 ani, 8% din ei deja fumează, iar 25% dintre aceştia s-au apucat de fumat înainte de 13 ani. În ceea ce priveşte importanţa Educaţiei sexuale, studiul arată că la vârsta de 15 ani, 33% din băieţi şi 11% din fete şi-au început deja viaţa sexuală, iar 25% dintre aceştia au început-o chiar înainte de 13 ani.


Primii care atrag atenţia asupra nevoii unei educaţii sexuale în şcoli sunt chiar elevii. "Organizaţia Mondială a Sănătăţii a realizat un studiu care demonstrează cât de vitală este educaţia pentru sănătate: elevii români sunt primii sau printre primii în Europa la consum de alcool, la fumat, la sarcini juvenile nedorite, şi ultimii la igienă orală. Din păcate, aceste date prezintă realitatea lipsei de informare a elevilor în legătură cu igiena, nutriţia, educaţia reproductivă. Nu considerăm că în această privinţă, având în vedere rezultatele studiului OMS, că ar trebui să luăm în calcul opinia fundamentaliştilor religioşi, care militează împotriva drepturilor elevului, sub umbrela unui argument religios", a declarat Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
La rândul său, reprezentantul tinerilor români la ONU, David Timiş, a explicat că „Educaţia pentru sănătate este încă percepută ca un subiect taboo în unele şcoli şi deşi elevii încep să conştientizeze nevoia unui astfel de curs, nu ştiu câţi dintre profesori ar fi pregătiţi să îl predea.” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.