La ce vârstă îşi încep viaţa sexuală copiii din România

vineri, 25 martie 2016, 02:49
2 MIN
 La ce vârstă îşi încep viaţa sexuală copiii din România

25% dintre adolescenţii români şi-au început viaţa sexuală înainte de 13 ani, arată un studiu.

Sănătatea reproducerii şi a familiei este cel mai controversat capitol din cadrul opţionalului de Educaţie pentru Sănătate, dezbătut ieri la Ministerul Educaţiei cu reprezentanţii societăţii civile, alături de celelalte opţionale principale din preuniversitar. În cadrul dezbaterii au fost prezentate şi datele unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care arată că mai puţin de jumătate din elevii români se spală pe dinţi mai des de o dată pe zi. De asemenea, studiul OMS mai arată că 40% din băieţi şi 20% dintre fete au început să consume alcool la 13 ani, 8% din ei deja fumează, iar 25% dintre aceştia s-au apucat de fumat înainte de 13 ani. În ceea ce priveşte importanţa Educaţiei sexuale, studiul arată că la vârsta de 15 ani, 33% din băieţi şi 11% din fete şi-au început deja viaţa sexuală, iar 25% dintre aceştia au început-o chiar înainte de 13 ani.

Primii care atrag atenţia asupra nevoii unei educaţii sexuale în şcoli sunt chiar elevii. "Organizaţia Mondială a Sănătăţii a realizat un studiu care demonstrează cât de vitală este educaţia pentru sănătate: elevii români sunt primii sau printre primii în Europa la consum de alcool, la fumat, la sarcini juvenile nedorite, şi ultimii la igienă orală. Din păcate, aceste date prezintă realitatea lipsei de informare a elevilor în legătură cu igiena, nutriţia, educaţia reproductivă. Nu considerăm că în această privinţă, având în vedere rezultatele studiului OMS, că ar trebui să luăm în calcul opinia fundamentaliştilor religioşi, care militează împotriva drepturilor elevului, sub umbrela unui argument religios", a declarat Horia Oniţa, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.
La rândul său, reprezentantul tinerilor români la ONU, David Timiş, a explicat că „Educaţia pentru sănătate este încă percepută ca un subiect taboo în unele şcoli şi deşi elevii încep să conştientizeze nevoia unui astfel de curs, nu ştiu câţi dintre profesori ar fi pregătiţi să îl predea.”

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii