La ceasul adevărului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

La ceasul adevărului

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

Ocupând agenda publică din ultimele luni, strategii operaţiunii au sperat într-o mobilizare exemplară a energiilor partidului şi crearea unui eveniment demn de un partid mare. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. PNL a căzut în capcana propriei sale strategii, iar din foamea de imagine pozitivă s-a ales doar cu etalarea păcatelor interne, de care partidul nu a dus lipsă niciodată în istoria lui mai veche ori mai nouă. În fapt, PNL nu este şi nici nu a fost un partid democratic. Mai există vreun partid politic în România, în care să fi funcţionat o „dinastie”, fie ea şi a Brătienilor? Competiţia internă a dezvăluit cu prisosinţă acest adevăr: PNL nu este un partid democratic, iar liderii doar mimează regulile jocului. Acestea sunt stabilite de actori cu puteri nelimitate şi oculte. Acum, după toate datele, deţinătorul cheii este chiar preşedintele Iohannis.

În mod paradoxal, adevărul gol-goluţ despre PNL l-a rostit în această campanie chiar baronul (unii îi zic hatmanul) de Suceava, Gheorghe Flutur. Să ne amintim zicerea lui, trecută prea uşor cu vederea. Citez din memorie: festivalul democraţiei din PNL a ucis partidul! Gura păcătosului adevăr grăieşte! Oricine e îndrituit să înţeleagă de aici că democraţia ucide un partid. Soluţia nu poate fi decât una: jocul ocult. Deci acest partid se pretinde democratic, agent al schimbării societăţii, dar nu crede în democraţia internă, pentru că ea ucide.

Opiniile liberalilor oneşti ori creduli nu contează în ecuaţia competiţiei interne de niciun fel. Jocurile sunt făcute. Alături de hârşitul Ludovic Orban s-au aliniat vechii liberali. Nu că Orban ar fi un lider de anvergură. Nici vorbă.  Şi el e aliniat tradiţiei liberale conciliatoriste, adică metoda prin care acest partid a supravieţuit până acum. Însă el şi fidelii lui au realizat un adevăr esenţial, şi anume că primind pe toţi neaveniţii în partid - vezi fuziunea cu PD -, PNL se diluează, îşi pierde identitatea şi se transformă doar într-un conglomerat temporar de interese. Prin acceptarea necondiţionată a  veneticilor oportunişti, PNL nu mai este un partid, ci o companie de exploatare a credulităţii/ naivităţii electoratului.

Ludovic Orban nu trece mult peste nivelul unui combinatorist talentat, care îl poate face să pară lider autentic. Dar prin ataşamentul lui faţă de nucleul dur, tradiţional al PNL, el este incontestabil mai legitim şi mai îndreptăţit să câştige competiţia. În plus, el are incomparabil mai multă onestitate şi demnitate decât caricaturalul său rival Cîţu, care este în mod cert un produs ocult al politicii momentului. Cu Orban, liberalii mai au şanse să-şi salveze în extremis identitatea cu condiţia să se debaraşeze de gruparea de şoc din jurul lui Cîţu şi să se reinventeze masiv şi pe durată scurtă. Din păcate, gruparea din jurul lui Orban nu mai este majoritară, deci sunt toate premisele să piardă bătălia.

De cealaltă parte a baricadei sunt liberalii novisimi, adică foştii fesenisto-pedişti, care au evitat neantul politic prin vopsirea în liberali, baronii şantajişti şi lupii tineri lipsiţi atât de scrupule, cât şi de credinţă, inteligenţă ori demnitate. În fine, liderul lor informal e însuşi KWI, care-şi pregăteşte viitorul post-prezidenţial într-un partid de lichele atent controlate şi selectate. Tot ce e mai ticălos în partid s-a aliniat la comandă în „echipa câştigătoare”. Nu mai contează că toţi sunt odioşi, că oamenii îi tratează ca atare, că imaginea PNL este devastatoare, iar ţara se adânceşte în criză. Contează voinţa lui Iohannis de a controla un partid marionetă şi vocaţia de a gestiona cele 80 de mld de euro ce vor veni prin PNDL. De aceea oricine îi contestă, trebuie eliminat. Doar astfel se explică siguranţa şi cinismul lui Cîţu şi compania. Da, s-a mai văzut în istorie: grupurile de şoc pot să îi schimbe cursul.

Dacă PNL va fi condus din 25 septembrie de lideri de carton precum Cîţu, Gorghiu, Rareş Bogdan, Turcan şi alţii, eiusdem farinae, atunci e clar că partidul e controlat şi îşi merită soarta. Ambiţiile de lider zonal ale paranoicului Emil Constantinescu au contribuit masiv la distrugerea PNŢCD. Nici ţărăniştii nu au opus la vremea respectivă rezistenţă. Foarte posibil, megalomania lui Iohannis va compromite PNL. Şi astfel se va împlini profeţia sinistrului Silviu Brucan de la începutul anilor ’90, anume că FSN se va diviza în mai multe grupuri politice care vor controla România. PNL a ales să urmeze profeţia, a făcut-o în câteva rânduri şi e pe punctul să fie pleonastic. 

Cele două partide - egal nedemocratice, egal corupte şi egal imorale - compromit posibilitatea regenerării vieţii noastre politice şi a demarării unor reforme reale. De aceea ar fi utilă o operaţiune de tip mani pulite, ca în Italia. Dar cine să o facă? Justiţia noastră timorată şi corruptă! Însă înainte ca prăbuşirea să se întâmple ar mai fi o soluţie: mobilizarea societăţii civile şi protestele masive. Dacă şi aceasta va eşua, România se va goli de forţele sale vii, devenind un fel de terra deserta în care se va putea înstăpâni neantul.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Alexandru LĂZESCU

Aukus-ul şi starea relaţiilor transatlantice

Ambiţiile Franţei de a determina decuplarea UE de Statele Unite, în baza conceptului „autonomie strategică”, şi de adoptare a unei poziţii neutre în competiţia geopolitică dintre America şi China, în coroborare cu focalizarea Washingtonului pe zona Indo-Pacifică, riscă să divizeze serios Europa şi să fractureze grav relaţia transatlantică.

Filmuletul zilei

opinii

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

Practicile mele agricole

Michael ASTNER

Practicile mele agricole

Zilele trecute, pe când culegeam strugurii reci de la ploaie şi burniţă ba din vârf de vişin (unde s-a căţărat fraga neagră), ba din corzile tăiate cu crăci de vişin cu tot, deci la sol, mi-am adus aminte de copilărie, când, cam tot în perioada asta, eram duşi, după doar două săptămâni de şcoală, la practică agricolă.

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.