Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La ceremonie dedicată lui George Floyd au participat celebrităţi şi politicieni

GALERIE
george Floyd
  • george Floyd
- +

Sute de oameni, inclusiv celebrităţi şi politicieni, s-au adunat joi în Minneapolis pentru a-i aduce un omagiu lui George Floyd, bărbatul de culoare a cărui moarte a stârnit un val de proteste în Statele Unite faţă de brutalitatea poliţiei.

Cei care s-au adunat la North Central University au ţinut 8 minute şi 46 de secunde de reculegere, atâta timp cât George Floyd a fost ţinut la pământ de cei patru poliţişti din Minneapolis pe 25 mai.

Activistul pentru drepturile civile pastorul Al Sharpton a livrat un discurs în care a spus că este timpul „să spunem «luaţi-vă genunchiul de pe gâturile noastre»”, citează BBC. El a cerut dreptate în acest caz. „Nu ne vom opri”, a spus referitor la proteste. „Vom merge mai departe până ce vom schimba întregul sistem de justiţie”.

La aceeaşi ceremonie, avocatul Benjamin Crump a spus că „nu pandemia de coronavirus l-a ucis pe George Floyd, ci o alta - pandemia de rasism şi discriminare”. Membri ai familiei lui Floyd, pastorul Jesse Jackson, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, senatoarea Amy Klobuchar şi primarul oraşului Minneapolis, Jacob Frey, s-au numărat printre sutele de participanţi la ceremonie. La eveniment au participat şi actorii şi cântăreţii Kevin Hart, Tiffany Haddish, T.I., Tyrese Gibson şi Ludacris.

Unul dintre fraţii lui George Floyd a spus că este emoţionat pentru că „toţi aceşti oameni au venit să îl vadă pe fratele meu”. „Este uimitor că a atins atât de multe inimi”.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost oprit de poliţişti pe 25 mai şi interogat cu privire la cumpărarea de ţigări cu bani falşi. O înregistrare video arată cum el a fost arestat şi, mai mult de opt minute, unul dintre ofiţeri a stat cu genunchiul pe gâtul lui, în timp ce Floyd repeta cu nu poate respira. Autopsia a arătat că el a murit din cauza asfixierii. În multe oraşe din SUA au izbucnit proteste, iar manifestaţii de solidaritate au avut loc şi în ţări din Europa - Marea Britanie, Olanda şi Franţa, dar şi în Australia.

Cei patru poliţişti au fost concediaţi şi, iniţial, doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute, este acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi. Pe 3 iunie, a fost anunţat că ceilalţi trei ofiţeri au fost acuzaţi de ajutor şi complicitate la omor. 

Joi seară, cei trei s-au prezentat pentru prima dată în faţa judecătorului. Cauţiunea a fost stabilită la 1 milion de dolari, dar va fi scăzută la 750.000 de dolari dacă ei vor îndeplini mai multe condiţii. Chauvin urmează să apară în faţa Curţii luni. Majoritatea demonstraţiilor care au avut loc în ultimele opt zile în Statele Unite au fost paşnice, dar în unele dintre marile oraşe ele au devenit violente.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri