La Costuleni, „Pâna hăt de carte” depășește 10.000 de volume donate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

La Costuleni, „Pâna hăt de carte” depășește 10.000 de volume donate

GALERIE
carti-lungucarti-unucarti
 • carti-lungu
 • carti-unu
 • carti
- +

Dan Lungu, senator USR de Iași, alături de echipa proiectului „Până hăt de carte”, a ajuns sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la biblioteca publică din comuna Costuleni. Donația de carte a numărat, de această dată, 520 de volume, care s-au adăugat celor aproximativ 9.000 deja prezente pe rafturi.

Echipa proiectului a fost întâmpinată de Petronela Bârsan, bibliotecar, și discuțiile purtate au vizat istoria bibliotecii, activitățile desfășurate de elevii claselor primare și gimnaziale la bibliotecă și proiectele culturale dezvoltate în zonă de-a lungul vremii. „E reconfortant să găsești comune în care cărțile stau, așa cum ar trebui, la loc de cinste. Dacă adăugăm volumele donate la Costuleni, reiese că am reușit ca prin acest proiect să donăm aproape 10.400 de cărți bibliotecilor din județul Iași; mă bucur că putem participa la completarea fondului de carte și mă bucur oricând găsesc bibliotecari activi, în comunitățile lor, care atrag oamenii către lectură. Biblioteca din Costuleni este gestionată de o doamnă bibliotecară care implică elevii în multe activități și care are grijă de locul pe care biblioteca trebuie să-l ocupe în comunitate. M-am bucurat să aflu și că biblioteca urmează să se mute într-un nou sediu, mai adecvat; un sediu care să ofere tuturor cititorilor condiții decente și care să stimuleze copiii și tinerii să se apropie din ce în ce mai mult de carte.”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Biblioteca din comuna Costuleni are, în acest an, 320 de cititori înscriși și a numărat, până în prezent, 5.400 de vizite și un total de peste 5.800 de volume împrumutate. Fondul de carte are un caracter enciclopedic fiind reprezentat atât de cărți din sfera literaturii universale, la cărți specializate, din domenii precum știința, tehnica, medicina, biologica, agricultura, geografia sau arta. „M-am implicat, ca bibliotecar, în proiectul cultural promovat de bibliotecă, în colaborare cu școlile din comună și instituțiile locale, numit «Călătorie în lumea cărților» și am încercat să aducem elevii la bibliotecă și prin alte moduri; am organizat aici, spre exemplu, chiar și cursuri de prim ajutor pentru ei și pentru ceilalți locuitori ai comunei care au dorit să participe”, a adăugat Petronela Bârsan.

Proiectul „Până hăt de carte” vizează încurajarea lecturii în mediul rural ieșean și completarea fondului de carte, în bibliotecile în care numărul cărților nu corespunde numărului de locuitori. Acest lucru este posibil cu ajutorul comunității, ieșenii fiind invitați să doneze cărți la punctele de colectare ale proiectului, anume: Cabinet Parlamentar Dan Lungu (Str. Grigore Ureche, Nr. 3, Bl. Walter Mărăcineanu, Mezanin), Retro Cafe (Str. Lascăr Catargi, Nr. 50) și Cafeneaua Noastră (Str. Sfântul Lazăr, Nr. 30).

Proiectul a fost lansat în luna martie a anului 2017, iar până în prezent a facilitat donarea unui număr de peste 10.400 de volume către 24 de biblioteci din comunele județului iași și două centre de plasament ieșene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X