anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Comunicat de presă (P)

La Costuleni, „Pâna hăt de carte” depășește 10.000 de volume donate

GALERIE
carti-lungucarti-unucarti
 • carti-lungu
 • carti-unu
 • carti
- +

Dan Lungu, senator USR de Iași, alături de echipa proiectului „Până hăt de carte”, a ajuns sâmbătă, 16 noiembrie 2019, la biblioteca publică din comuna Costuleni. Donația de carte a numărat, de această dată, 520 de volume, care s-au adăugat celor aproximativ 9.000 deja prezente pe rafturi.

Echipa proiectului a fost întâmpinată de Petronela Bârsan, bibliotecar, și discuțiile purtate au vizat istoria bibliotecii, activitățile desfășurate de elevii claselor primare și gimnaziale la bibliotecă și proiectele culturale dezvoltate în zonă de-a lungul vremii. „E reconfortant să găsești comune în care cărțile stau, așa cum ar trebui, la loc de cinste. Dacă adăugăm volumele donate la Costuleni, reiese că am reușit ca prin acest proiect să donăm aproape 10.400 de cărți bibliotecilor din județul Iași; mă bucur că putem participa la completarea fondului de carte și mă bucur oricând găsesc bibliotecari activi, în comunitățile lor, care atrag oamenii către lectură. Biblioteca din Costuleni este gestionată de o doamnă bibliotecară care implică elevii în multe activități și care are grijă de locul pe care biblioteca trebuie să-l ocupe în comunitate. M-am bucurat să aflu și că biblioteca urmează să se mute într-un nou sediu, mai adecvat; un sediu care să ofere tuturor cititorilor condiții decente și care să stimuleze copiii și tinerii să se apropie din ce în ce mai mult de carte.”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Biblioteca din comuna Costuleni are, în acest an, 320 de cititori înscriși și a numărat, până în prezent, 5.400 de vizite și un total de peste 5.800 de volume împrumutate. Fondul de carte are un caracter enciclopedic fiind reprezentat atât de cărți din sfera literaturii universale, la cărți specializate, din domenii precum știința, tehnica, medicina, biologica, agricultura, geografia sau arta. „M-am implicat, ca bibliotecar, în proiectul cultural promovat de bibliotecă, în colaborare cu școlile din comună și instituțiile locale, numit «Călătorie în lumea cărților» și am încercat să aducem elevii la bibliotecă și prin alte moduri; am organizat aici, spre exemplu, chiar și cursuri de prim ajutor pentru ei și pentru ceilalți locuitori ai comunei care au dorit să participe”, a adăugat Petronela Bârsan.

Proiectul „Până hăt de carte” vizează încurajarea lecturii în mediul rural ieșean și completarea fondului de carte, în bibliotecile în care numărul cărților nu corespunde numărului de locuitori. Acest lucru este posibil cu ajutorul comunității, ieșenii fiind invitați să doneze cărți la punctele de colectare ale proiectului, anume: Cabinet Parlamentar Dan Lungu (Str. Grigore Ureche, Nr. 3, Bl. Walter Mărăcineanu, Mezanin), Retro Cafe (Str. Lascăr Catargi, Nr. 50) și Cafeneaua Noastră (Str. Sfântul Lazăr, Nr. 30).

Proiectul a fost lansat în luna martie a anului 2017, iar până în prezent a facilitat donarea unui număr de peste 10.400 de volume către 24 de biblioteci din comunele județului iași și două centre de plasament ieșene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.