anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

La Curtea de Apel, un student traficant de droguri a primit calculatorul înapoi, dar şi jumătate de an în plus de închisoare

GALERIE
inchisoare
 • inchisoare
- +

Un traficant de droguri "de familie bună" a primit în apel o sentinţă încă mai aspră decât cea iniţială. El ceruse reducerea pedepsei şi, eventual, suspendarea executării acesteia. De cealaltă parte, procurorii au făcut şi ei apel la sentinţa iniţială, susţinând că inculpatul nu putea beneficia de circumstanţe atenuante. Au avut câştig de cauză. Palidă consolare pentru traficant, Curtea de Apel a decis să i se returneze laptopul confiscat de Tribunal.

Andrei Munteanu a fost condamnat în noiembrie la 2 ani şi 10 luni cu executare, pentru trafic de droguri de risc şi mare risc. Sentinţa era relativ blândă, în condiţiile în care pedeapsa maximă putea ajunge la 12 ani de închisoare. Magistraţii Tribunalului îşi bazaseră aprecierea pe faptul că tânărul începuse să consume şi apoi să vândă cannabis, MDMA, ketamină sau alprozolam pe fodul unor relaţii tensionate în familie cu un tată excesiv de sever. Ca student, Munteanu dorise să-şi asigure un venit suplimentar celui pe care i-l oferea familia.

În apel, Munteanu a invocat în favoarea sa faptul că denunţase persoanele de la care achiziţionase substanţele interzise. "Faptele comise reprezintă un derapaj explicabil din perspectiva vârstei tinere, a nivelului redus de maturizare precum şi a rezistenţei faţă de modelul de conduită transmis de familia sa, dar şi un rezultat al influenţei anturajului frecventat şi al nevoii de a îl poziţiona de o manieră care să-i asigure recunoaşterea şi aprecierea persoanelor împreună cu care participa la petreceri", a precizat apărătorul său. Acesta a cerut o reducere a pedepsei până la 2 ani şi 5 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, astfel încât să fie oferite toate garanţiile de îndreptare.

De cealaltă parte, procurorii DIICOT au afirmat că nu se poate vorbi de circumstanţe atentuante în cazul lui Munteanu. Astfel, nu fuseseră prezentate niciun fel de "împrejurări legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului", aşa cum sună definiţia din Codul Penal. Mediul familial, vârsta sau dorinţa de a se întreţine singur nu reduceau în niciun fel gravitatea infracţiunii, ci erau simple circumstanţe personale.

"Cantităţile si varietatea de droguri identificate in posesia sa, activitatea constantă de comercializare de astfel de substanţe, dovedesc consistenţa şi totodată periculozitatea ridicată a faptelor. Interesul manifestat de inculpat în racolarea de noi consumatori, prin oferirea de doze gratuite pentru consum, dovedeşte, în ciuda vârstei sale tinere, o implicare infracţională activă şi conştientă, într-o activitate ilicită pe care a urmărit să o dezvolte", au argumentat procurorii. Pe de altă parte, informaţiile furnizate de Munteanu erau deja cunoscute de DIICOT.

Argumentele procurorilor au cântărit mai greu decât cele ale inculpatului. Magistraţii Curţii de Apel au apreciat că într-adevăr, Munteanu nu este îndreptăţit să beneficieze de circumstanţe atenuante. "Împrejurările reţinute de prima instanţă referitoare la lipsa antecedentelor penale şi la integrarea sa socială nu sunt legate de faptă. În ce priveşte contextul familial şi personal al comiterii faptei, aceste împrejurări (frustrări în relaţii familiale, anturaj, nivel redus maturizare, faptul că acesta căuta recunoaşterea şi aprecierea persoanelor împreună cu care participa la petreceri), sunt mai degrabă relevante sub aspectul cauzelor care au dus la preocupările infracţionale decât motivaţii sau mobil al faptei, neimpunând însă concluzia că existenţa lor imprimă inculpatului o periculozitate redusă", au precizat judecătorii.

Aceştia au decis eliminarea reducerii acordate iniţial în baza circumstanţelor atenuante şi majorarea pedepsei la 3 ani şi 4 luni de închisoare. Laptopul Macbook confiscat de la Munteanu îi va fi însă înapoiat, pentru că nu s-a dovedit că ar fi fost folosit în săvârşirea faptei pentru care a fost condamnat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.