anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Comunicat de presa

La despărțirea unui președinte de educație și de intelectuali (P)

GALERIE
cover ziarul de iasi-02
 • cover ziarul de iasi-02
- +

Klaus Iohannis a reușit incredibila performanță de a-i îndepărta pe intelectualii țării, după 8 ani de la debutul „României educate”. 

Nu e ciudat acest lucru? Nu e straniu că președintele al cărui program de căpătâi este de atâta vreme unul care-și propune, pe hârtie, să ridice nivelul de educație al poporului, să-și atragă cele mai dure critici de la cei mai importanți intelectuali ai României.

Pe 16 septembrie, scriitorul Gabriel Liiceanu a vorbit în termeni categorici despre „nepăsarea președintelui” față de direcția pe care o ia țara.

„Programul «România educată» e o cacealma sinistră în care am crezut și l-am ales pe Iohannis”, și-a exprimat dezamăgirea directorul editurii Humanitas. 

Iar concluzia lui este cât se poate de corectă: „În clipa în care avem o clasă politică și o pătură administrativă în care sunt agramați, impostori, hoți de doctorate, vă puteți imagina vreo clipă că acești oameni vor putea face altceva decât un popor după chipul și asemănarea lor?”

Din păcate, toate aceste lucruri le simțim cu toții în fiecare zi, de la București și în fiecare localitate din țară. O degradare continuă a clasei politice, o deprofesionalizare majoră a corpului funcționarilor, o fugă din țară a celor care ar putea împinge România înainte, dar nu mai au speranță.

Educația, fundamentul oricărei societăți, este unul dintre domeniile cele mai pribegite în România. Dar oare nu este intenționat lăsată pe ultimul loc? Un popor educat are alte pretenții de la politicienii săi. Un popor educat nu mai poate fi păcălit cu promisiuni care nu se aplică sau care nu ajută cu nimic. Nu mai poți, de exemplu, să promiți compensări pentru consumul de energie după un plafon, pentru ca apoi să cauți căi de a reduce numărul celor care se încadrează, într-un fals joc de-a „noi v-am fi dat, dar voi nu ați putut”. 

Politicienilor impostori le e frică de un popor educat. Și atunci, de fapt, fac totul să fie invers. „România educată” este un pericol pentru impostori, pentru gargaragii, pentru oameni de stat indiferenți, care doar privesc cu atenție și îngrijorare. Dar dacă faci un program cu numele ăsta al cărui scop este exact pe dos decât propune declarativ, te-ai pus la adăpost pentru o generație. 

Un politician care a terminat școala cu greu, care a trecut bacalaureatul copiind și care a obținut apoi o diplomă plagiind nu are nici un respect pentru școală și pentru profesorii ei. Și, în plus, nu are nici un respect pentru reguli și pentru oamenii pe care ar trebui să-i slujească. 

Cred că principala preocupare a unui lider care are doar două mandate să schimbe țara ar trebui să fie legată de moștenirea pe care o lasă, de modul cum va rămâne în istorie. Klaus Iohannis, iată, a supărat chiar și pe cei pe care, în teorie, a vrut să-i atragă de partea sa.

Marius BODEA
Senator USR de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.