De Business

Punem punctul pe știi

La Electroputere Pașcani, cifra de afaceri a urcat de 2,5 ori

marți, 18 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 La Electroputere Pașcani, cifra de afaceri a urcat de 2,5 ori

Electroputere VFU Pașcani SA, businessul din județul Iași al milionarului Gruia Stoica, cu activitate în industria căilor ferate, a înregistrat o creștere financiară spectaculoasă anul trecut, după cum arată datele raportate de societate la Ministerul Finanțelor.

Cifra de afaceri pe anul 2023 este mai mult decât dublul celei din 2022, în timp ce profitul net pe anul trecut a fost de opt ori mai mare comparativ cu un an înainte.

Cum arată mai exact cifrele pe anul 2023

Electroputere VFU Pașcani, jucător pe piaţa materialului rulant din România, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 100,7 mil. lei (cca 20,3 mil. euro), mai mult decât dublu față de anul 2022, când exercițiul financiar a fost încheiat cu 40,3 mil. lei (cca 8,1 mil. euro).

Cât privește profitul net, valoarea a ajuns anul trecut la 6,9 mil. lei (1,4 mil. euro), de aproape opt ori mai mare comparativ cu 2022, când câștigul net a fost de circa 870.000 lei (175.000 euro), după cum reiese din bilanțurile transmise de societate la Ministerul Finanțelor. Numărul mediu de angajați a scăzut în schimb anul trecut până la 422 de oameni, de la 431 în 2022.

„Săgeata Albastră“, la Pașcani

Electroputere VFU Pașcani este o companie specializată în industria materialului rulant, unde are o activitate diversificată în domeniu. Compania se ocupă de reconstrucția și modernizarea vehiculelor feroviare, inclusiv automotoare, tramvaie și vagoane destinate transportului de călători și marfă, potrivit informațiilor de pe site-ul propriu al companiei.

Citiți aici integral Ziarul de Business ediția nr. 11

De asemenea, oferă servicii de mentenanță pentru vehicule feroviare de călători și este implicată în proiecte de construcție nouă a vehiculelor feroviare. Electroputere VFU Pașcani colaborează cu clienți din România și din străinătate, având proiecte în țări precum Republica Moldova, Belgia, Gabon, Congo și Burkina Faso. Recent, Electroputere VFU a anunțat că a finalizat reparația capitală la al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, cunoscut sub numele de „Săgeata Albastră“.

Afaceri care au depășit pragul de 100 mil. lei au mai fost înregistrate de societate în urmă cu mai bine de un deceniu. Conform datelor publice, în anul 2013, Electroputere VFU Pașcani SA a avut o cifră de afaceri de 109,3 mil. lei, la care a obținut pe atunci un profit net de aproximativ 2 mil. lei.

Gruia Stoica a scăpat de pedeapsa din dosarul privatizării

Gruia Stoica este cunoscut pentru activitatea sa în industria transporturilor feroviare. El controlează Grampet Group, important transportator feroviar privat de marfă din Europa de Sud-Est, din care face parte și Electroputere VFU Pașcani. Grupul oferă soluții și servicii integrate, inclusiv transport, servicii logistice, producție de locomotive și vagoane, soluții de modernizare pentru materialul rulant și servicii de leasing.

Omul de afaceri a fost anchetat penal în trecut și trimis în judecată. În aprilie 2020, Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar legat de privatizarea Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM în 2003, la Pașcani. În septembrie 2023, Curtea de Apel Iași a încetat procesul din cauza prescripției faptelor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii