anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

La Fundaţie a început ieri „Marea asfaltare“ (FOTO)

GALERIE
lucrari Fundatie (3)lucrari Fundatie (1)lucrari Fundatie (2)lucrari Fundatie (4)lucrari Fundatie (5)
  • lucrari Fundatie (3)
  • lucrari Fundatie (1)
  • lucrari Fundatie (2)
  • lucrari Fundatie (4)
  • lucrari Fundatie (5)
- +

Constructorii de aici au termen până pe 15 septembrie să facă funcţională şi asfaltată trecerea directă dintre Păcurari şi Independenţei, dar şi cea dintre Copou şi Muzicescu

Şantierul din Fundaţie a intrat în faza „heirup“. Constructorii au demarat ieri „Marea asfaltare“ în nodul de la Fundaţie, care s-a transformat într-un furnicar de muncitori, ingineri şi utilaje de toate dimensiunile pregătite de treabă. Asfaltările au început încă de aseară pe strada Gavriil Muzicescu, pe partea stângă de pe sensul de urcare, şi au continuat şi pe celălalt sens. Programată pentru noaptea trecută a fost şi asfaltarea din jurul statuii lui Mihai Eminescu, din dreptul Bibliotecii Centrale Universitare. Astfel de lucrări vor continua şi de-a lungul liniei de tramvai, precum şi pe zona legăturilor dintre Fundaţie şi Păcurari sau Fundaţie şi Bulevardul Independenţei. Lucrările se desfăşoară contracronometru şi implică un nou rând de restricţii în trafic.

Circulaţia va fi deviată pe acele benzi care nu sunt afectate de lucrările de asfaltare, fapt care va sugruma traficul din zona Fundaţie - Independenţei şi va duce le cozi interminabile. Municipalitatea estimează că rondul giratoriu din punctul zero al oraşului va fi conturat în aproximativ zece zile. Şoferii vor putea circula fără devieri, restricţii şi pe asfalt nou-nouţ până la începerea anului şcolar atât pe legătura dintre Păcurari şi Independenţei, precum şi  Muzicescu - Copou. „Dacă vremea va rămâne stabilă din punctul de vedere al precipitaţiilor, ne apucăm de asfaltat în zona Fundaţie, atât legătura cu Copoul, cât şi Păcurari cu Independenţei. Încercăm să facem ca circulaţia odată cu începrea şcolii să fie cât mai facilă în special pentru elevi şi studenţi. Circulaţia va fi deviată încât să poată face legătura între Copou şi Independenţei. Lucrările vor dura 2-3 zile, dar vom lucra şi noaptea. Pe partea de Păcurari şi legăturile cu Independenţei vor dura cam zece zile, funcţie de evoluţia vermii. Între timp vor evolua şi restul lucrărilor la pasaj“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.


Joncţiunea dintre două mari proiecte


Lucrările din zona Fundaţie marchează practic joncţiunea dintre două proiecte europene derulate de Primărie. Aproape finalizate, modernizările de pe Axa Culturală (zona centrală şi Copoul) s-au blocat în nodul din centrul oraşului din cauza asfaltărilor de pe linia de tramvai din Fundaţie şi a celor din strada Gavriil Muzicescu. Intervenţiile erau condiţionate de stadiul lucrărilor la pasajul subteran Mihai Eminescu, care face parte din proiectul Axei Est-Vest (Păcurari, Pasaj Fundaţie, Independenţei, Elena Doamna), o altă investiţie europeană, cu un alt grafic de execuţie.

După această etapă, municipalitatea va avea undă verde pentru a încheia proiectul Axei Culturale şi a face recepţia la finalizarea lucrărilor, care au deadline mijlocul lunii septembrie. O nouă etapă de lucrări se desfăşoară în această perioadă şi în Nicolina. Constructorii au demarat o nouă etapă de betonare care a implicat şi restricţii de tonaj la sfârşitul săptămânii trecute. Chiar dacă Primăria a anunţat că următoarele intervenţii la pasaj nu vor implica şi astfel de restricţii, transportul în comun a avut de suferit. „Au rămas setaţi pe varianta anterioară şi au făcut transbordări, dar am vorbit dimineaţă şi au încetat“, a explicat Chirica.

Prima licitaţie pentru linia de tramvai din zona Cinci Drumuri-Pădurii - Nicoriţă


Primăria se aproapie cu paşi înceţi şi de modernizarea liniei de tramvai dintre Cinci Drumuri, Strada Pădurii şi strada Nicoriţă. Deocamdată investiţia a trecut de etapa primei licitaţii, cea pentru întocmirea proiectului tehnic. Doar firma Pod Proiect din Iaşi s-a prezentat la licitaţie şi a oferit preţul 37.300 de lei, la jumătate faţă de estimarea municipalităţii. Proiectul vizează schimbarea a 1,34 de kilometri de linii de tramvai, precum şi modernizarea reţelei fir contact. O investiţie asemănătoare va fi realizată de Primărie şi pentru linia dintre Bucşinescu şi Calea Chişinăului.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.