La Iași a fost inaugurat un serviciu de utilizare în comun al unei flote de mașini electrice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Premieră la nivel național

La Iași a fost inaugurat un serviciu de utilizare în comun al unei flote de mașini electrice

GALERIE
caby_01caby_02
  • caby_01
  • caby_02
- +

Doar câteva mari orașe ale lumii beneficiază de acest tip de serviciu: Paris, San Francisco, Copenhaga.

Compania Tester Casa Auto a lansat în urmă cu câteva zile un serviciu de utilizare în comun a unei flote de mașini electrice (car sharing). Este o premieră la nivel național, Iași-ul devenind primul oraș din România în care un asemenea serviciu este disponibil. La nivel mondial, servicii de car sharing (cu modele electrice) mai există la Paris, Copenhaga, Indianapolis,Grenoble și San Francisco.

Prin lansarea acestui serviciu, denumit CABY, Tester Casa Auto devine prima companie de la noi care face un pas concret pe linia decongestionării traficului în oraș și înlocuirea vehiculelor poluante cu unele ecologice, cu emisii zero. Cum funcționează? Abonații serviciului au la dispoziție o flotă de 10 mașini electrice (pentru început) pe care le pot folosi oricând au nevoie, pe raza orașului. Prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil, abonatul află unde este localizată cea mai apropiată mașină. Când ajunge la vehicul, acesta se descuie automat (tot grație aplicației de pe telefonul mobil), iar apoi i se permite să o pornească. Apoi abonatul merge unde are nevoie, iar ulterior lasă mașina pentru următorul utilizator (mașina se va încuia singură). Sună SF, dar sistemul este deja funcțional. Mașinile aflate în flotă au autonomie de până la 300 de kilometri cu singură încărcare.
 
"Pentru început acest serviciu se adresează companiilor, dar pe viitor el va disponibil și pentru persoane fizice, pe măsură ce vom crește flota de mașini", ne-a declarat Bogdan Pițigoi, președintele companiei Tester Casa Auto, inițiatorul acestui nou serviciu. „Ne pasionează mașinile și ne preocupă modul în care acestea îi ajută pe oameni. Ne dorim ca oamenii să călătorească mai simplu, mai plăcut și mai eficient în orașe fără poluare. Pentru aceasta am creat CABY, un concept modern în România, menit să ne facă tuturor călătoriile din oraș mai plăcute și mai simple”, a adăugat Bogdan Pițigoi.
 
CABY dezvoltă propria rețea de stații de încărcare a mașinilor în parteneriat cu E.ON, care „a demarat un program internaţional de mobilitate alternativă ce vizează realizarea unei reţele pan-europene de staţii de încărcare. Pe lângă faptul că reprezintă un model de business de perspectivă, este şi o iniţiativă ce are o puternică legătură cu eforturile de protejare a mediului înconjurător. De asemenea, prin implicarea în astfel de proiecte dorim să venim cu soluţii inovatoare în întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri”, a declarat Dan Morari, director general E.ON Energie România.
 
Două dintre aceste stații de încărcare sunt găzduite de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, dl. prorector, prof.univ.dr.ing. Marcel Istrate, declarând că „dezvoltarea proiectelor inovatoare este un atribut al mediului academic, susținerea implementării proiectelor în care avem expertiză  și care contribuie la reducerea impactului ecologic fiind un obiectiv asumat al școlii”.
Autoritățile locale prezente la lansarea programului (prin domnul președinte CJ Maricel Popa) au promis că vor suplimenta numărul de stații de încărcare prin construirea la sediul Consiliului Județean și la Aeroport a unor astfel de stații. Ideal ar fi dacă și primăria s-ar implica și ar oferi facilități în privința parcării acestor mașini, așa cum se întâmplă în alte capitale europene (la Oslo pentru mașinile electrice nu se percep taxe de parcare).
Sistemul de tarifare este unul flexibil, care îmbină timpul și distanța de deplasare și scutește utilizatorii de costurile deținerii și întreținerii unui vehicul propriu – achiziție, combustibil, revizii, taxe sau, foarte important, asigurări.
O echipă de mentenanță asigură curățenia mașinilor și starea lor tehnică, astfel încât CABY pune mereu la dispoziția clienților mașini curate și în stare perfectă de funcționare.
 
Pentru mai multe detalii, cei interesați pot vizita www.caby.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.