La Iaşi a început etapa a II-a în centrele rezidenţiale. "Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

La Iaşi a început etapa a II-a în centrele rezidenţiale. "Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!"

GALERIE
doamna Natalia
  • doamna Natalia
- +

La Centrul Rezidenţial "Mihail şi Gavril" din Iaşi, doamna Natalia e unul dintre cei 17 internaţi care au fost vaccinaţi ieri împotriva infecţiei cu SARS COV 2. Nu poţi spune sau scrie că doamna Natalia e o persoană în vârstă. Îţi zâmbeşte din ochi subtil şi îţi spune scurt, fără paranteze. "84. Te aştept şi pe tine aici!".

Doamna Natalia e la centru, dar nu e niciodată singură. Are mulţi prieteni care, spune ea, toţi se vaccinează. Şi mai are "două comori" pentru care şi-ar face vaccin şi de 10 ori dacă e cazul. “Doi am. Nepoţi. Ea e studentă la Sanitară (UMF). Nepotul e într-a IX-a. Toate duminicile, ei sunt aici cu mine, cum să ratez asta?!", spune doamna Natalia.

La Centrul Rezidenţial "Mihail şi Gavril", echipa de vaccinare e aşteptată ca Moş Crăciun de copii. “Bună ziua! Cum sunteţi? Aveţi curaj?", întreabă medicii. “Cine, eu? Spuneam ceva de curaj?", spune râzând doamna Natalia, suflecându-şi mâneca halatului. “Câţi ani aveţi doamna Natalia?", vine întrebarea şablon. “Ei câţi…?! Anii s-au dus de-a rândul/Şi-am rămas numai cu gândul". Ochii Nataliei râd din nou când simte înţepătura. Se uită lung la ac, de parcă şi-ar aduce aminte. “Am muncit mult la Spitalul de Copii: Infirmieră am fost la sala de operaţie. Câţi copii mi-au zis mamă, nu vrei să ştii! Câţi erau cu fasolea încolţită în nas sau cu un ban în ureche? Doar mă întrebau: Mama, când mă duc acasă? Eu le spuneam: Mâine! Care mâine?, întrebau. Şi eu spuneam simplu "Mâine e mâine! Mâine!". Când a auzit că vine vaccinul, ştia deja de pe la televizor despre el. Şi de bune, şi de rele. “Doar cu o moarte-s datoare! Că am auzit că au mai murit de la vaccinurile astea…Dar depinde, vă zic, de complicaţii şi de pahar şi di tăti". "Sunteţi sănătoasă?", o întreabă o colegă în activitate. "Tun. Am o operaţie la un genunchi şi altele. Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!".

"Fac vaccinul din ciudă"

Angela Agape e în Centrul Rezidenţial "Mihail şi Gavril" de aproape un an. E ca şi casa ei, e locul de unde se umple pentru a merge mai departe pentru că anul 2020 a fost năucitor. A fost dată afară de la Institutul de Psihiatrie Socola, unde lucra împreună cu soţul ei. Amândoi şomeri, în plină stare de urgenţă, au încercat cu declaraţia pe propria răspundere să-şi găsească un rost. Au găsit. Unul însă, s-a infectat. «Mă întrebaţi dacă mi-e frică de COVID? Mi-e frică pentru că într-un an mi-am pierdut locul de muncă şi mai mult mi-am pierdut soţul“, spune plngând Angela Agape. Singurul lucru care i-a mai rămas acum e centrul şi băieţii. "Mă rog la bunul Dumnezeu să mă întărească, să pot merge mai departe, să-mi cresc copiii care să termine o şcoală, să aibă şi ei o iubită lângă ei să le aline suferinţa! După aia, ce-o vrea Dumnezeu! Eu când intru aici şi când ies, îmi fac Sfânta Cruce. M-am săurat să văd numai tristeţe pe chipurile oamenilor. Asta de fapt, mi-a distrus mie casa!“, spune Angela Agape.

Când şi-a pierdut slujba, Angela a spus că merge mai departe. Când şi-a pierdut soţul însă, Angela a făcut o pauză. S-a uitat la copii şi a mers mai departe. "Dacă am să am minte şi sănătate, am să mă mişc, dacă nu….Virusul ăsta, câte vieţi tinere a distrus! Fac vaccinul din ciudă şi să merg cu ai mei care sunt mai departe“, spune Angela Agape.

Pe lângă ea, alţi doi asistenţi medicali şi 17 beneficiari de la Centrul Rezidenţial "Mihai şi Gavril" au fost vaccinaţi ieri. Iaşul, comparativ cu alte judeţe, a început etapa a II-a de vaccinare în centrele rezidenţiale, în care vor fi vaccinaţi cel puţin 1300 de beneficiari la care se adaugă şi personalul angajat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.