
Judecătorii au obligat o instituție a statului să-și aducă aminte că ea lucrează pentru cetățean, nu invers. Cererea unui proaspăt tată de a primi indemnizația de creștere a copilului a fost respinsă pentru că „nu avea bască”. Magistrații Tribunalului au arătat Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială că ar fi trebuit să-i spună omului măcar ce culoare să aibă basca.
Care sunt condițiile de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului
Răzvan L. a devenit tată la începutul lunii februarie a anului trecut. În martie, a depus cererea pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului. În aceasta, el a menționat că realizează venituri din activități independente, dar din eroare a atașat ca dovadă acte referitoare la venituri din chirii. Cererea i-a fost respinsă. A contestat decizia, prezentând de această dată o adeverință referitoare la venituri din activități independente. Și contestația a fost respinsă de AJPIS, funcționarii invocând faptul că codul CAEN al activității prestate de Răzvan L. era zero. Cazul a ajuns în instanță.
Conform legii, de indemnizația pentru creșterea copilului pot beneficia persoanele care în cei doi ani premergători nașterii au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii sau din activități independente, proprietate intelectuală, agricultură, silvicultură sau piscicultură. Răzvan L. era înregistrat ca persoană fizică autorizată cu activități în facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată. De asemenea, normele legale referitoare la indemnizația pentru creșterea copilului menționează că AJPIS poate cere Fiscului date pentru verificarea veniturilor din activități independente.
Ce obligații aveau funcționarii AJPIS?
„Reclamantul a bifat în cererea sa că obține în fapt venituri din activității independente, dar a atașat o adeverință din care rezulta că ar obține venituri din cedarea folosinței. Or, Tribunalul apreciază că bifarea căsuței în sensul că realizează venituri din activități independente naște obligația pârâtei de a solicita explicații suplimentare”, au menționat judecătorii.
Când Răzvan L. afirmase că realizase venituri din activități independente, dar atașase o adeverință greșită, funcționarii AJPIS puteau și erau obligați să ceară Fiscului lămuriri. Câștigă într-adevăr Răzvan L. din activități independente? Și dacă da, cât? Funcționarii AJPIS respinseseră cererea lui Răzvan L. fără să-și bată capul să verifice dacă acesta nu cumva avea dreptul la indemnizație, dar făcuse o simplă greșeală în completarea cererii.
Instanța a decis în favoarea reclamantului
Magistrații Tribunalului au apreciat că funcționarii AJPIS trebuiau să-i ceară lui Răzvan L. detalii, dacă aveau nelămuriri, astfel încât să fie respectate principiile accesibilității, adaptabilității și calității serviciului prestat, stabilite de Codul administrativ. În plus, atunci când Răzvan L. adusese singur lămuririle necesare, în contestația depusă, AJPIS nu ținuse cont de ele.
Motivul invocat pentru respingerea contestației, respectiv lipsa codului CAEN, nu avea acoperire. După nașterea copilului, reclamantul își suspendase activitatea economică. Era normal ca, în aceste condiții, codul CAEN să fie zero.
Magistrații Tribunalului au admis plângerea lui Răzvan L. și au obligat AJPIS la calcularea și acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, în funcție de veniturile raportate de acesta. Hotărârea Tribunalului a fost contestată de AJPIS, recursul declarat de instituție intrând pe rolul Curții de Apel.
Publicitate și alte recomandări video