
La Iași se caută „ac de cojocul” hackerilor! Specialiștii discută la Zbor Hub despre noile atacuri cibernetice și metodele de apărare

La Iași se desfășoară astăzi un eveniment dedicat securității informației. De la ora 18.00, la Zbor Hub (n.r.- strada Grigore Ureche, nr.18), specialiști în domeniu vor analiza riscurile cibernetice actuale și metodele utilizate pentru compromiterea datelor personale și corporative.
Evenimentul este organizat sub egida GRC Forum Iași, o comunitate dedicată guvernanței, riscului și conformității în securitatea informației. Inițiatorul forumului este Valentin Măzăreanu, profesor asociat la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) Iași, unde predă disciplina managementul riscului, ajutând viitorii specialiști să înțeleagă și să implementeze măsuri de control eficiente.

Valentin Măzăreanu, profesor asociat la FEAA Iași
Companiile trebuie să implementeze măsuri avansate de securitate
Invitatul principal GRC Forum Iași este Marius Avadanii, specialist certificat în securitate cibernetică, atestat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). El va prezenta tehnicile utilizate pentru identificarea și exploatarea vulnerabilităților sistemelor informatice. Discuțiile de la Iași vor include exemple reale de atacuri de tip phishing, tactici de hacking etic și impactul Directivei NIS2 asupra companiilor din România.
„Suntem deja la al șaselea eveniment din cadrul GRC Forum Iași, iar comunitatea noastră continuă să crească, reunind profesioniști pasionați de securitate cibernetică și conformitate. Îl vom avea invitat pe Marius Avadanii, penetration tester certificat și atestat DNSC. Vom explora metodele folosite pentru identificarea și exploatarea vulnerabilităților, precum și tacticile utilizate de ethical hackers pentru a evalua securitatea unui sistem. Un punct esențial al prezentării va fi analiza impactului Directivei NIS2, cu un focus pe companiile care trebuie să implementeze măsuri avansate de securitate. Vom discuta despre importanța penetration testing și modul în care aceste evaluări ajută organizațiile să își îmbunătățească postura de securitate și să respecte noile cerințe de conformitate”, a explicat profesorul Valentin Măzăreanu pentru „Ziarul de Iași”.
Atacurile cibernetice, din ce în ce mai sofisticate
Acesta mai spune că oricine este interesat de securitatea cibernetică poate să participe la eveniment, fie că este profesionist în domeniu, student sau antreprenor care dorește să înțeleagă mai bine riscurile cibernetice. Se vor aduce în discuție subiecte precum ransomware, protecția datelor, conformitate GDPR și noi reglementări.
La ultimul eveniment l-au avut invitat pe Marian Matei, doctor în științe economice și specialist în securitate, care a prezentat diverse scenarii de atacuri phishing.
„Am analizat împreună exemple practice – unele erau ușor de detectat, dar altele au fost extrem de convingătoare, demonstrând cât de sofisticate au devenit aceste atacuri”, atrage atenția profesorul Măzăreanu.
Publicitate și alte recomandări video