anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Eveniment

La Iași se desfășoară astăzi Conferința Internațională de Arhitectură și Urbanism “New Iasi Architecture” (P)

GALERIE
image0image2image3image4image5image8image9
 • image0
 • image2
 • image3
 • image4
 • image5
 • image8
 • image9
- +

New Iasi Architecture (NIA), cel mai important eveniment de profil al anului, este în plină desfășurare la Iași. Până miercuri, 25 mai, arhitecți din România, Polonia, Lituania, cât și profesioniști în domeniu vor prezenta și dezbate în fața publicului interesat idei, viziuni și concepte din sfera arhitecturii, urbanismului și patrimoniului, teme cu un rol și impact important pentru orașe și locuitori.

Ieri, pe 23 mai, invitații au discutat aplicat pe subiecte ce țin de modul în care poate fi pus în valoare patrimoniul arhitectural și cultural, iar astăzi participă la Conferința Internațională de Arhitectură și Urbanism "NIA", cu tema centrală “Patrimoniu”. 

Evenimentul va începe de la ora 9.00 la Palatul Culturii – Sala Voievozilor, unde se vor dezbate teme despre prezervarea patrimoniului arhitectural, dar și cum pot fi realizate proiectele imobiliare noi fără a afecta peisajul urbanistic. Sunt două teme lansate spre dezbatere: “Inserția clădirilor noi sau extinderi de clădiri în zonele construite protejate” și “Protecția și Siguranța la foc în clădirile de patrimoniu”. În cadrul conferinței se va prezenta și tema de concurs din partea juriului H[IS]TORY 2.0 - International Architecture Competition. Totodată, cei prezenți vor avea parte de la ora 11.20 și de un vernisaj-expoziție ‘’Retrospectivă a Bienalei Naționale de Arhitectură’’ - prezentat de arh. Dragoș Ciolacu, Președinte al Uniunii Arhitecților din România, Filiala Iași – Vaslui. La ora 17.00 se va dezbate la Palatul Roznovanu - Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași tema “Planurile Urbanistice pentru Zona Centrală a Municipiului Iași”. 

Mâine, pe 25 mai, de la ora 9.30, la Palas Mall Congress Center se va desfășura Regionala de Arhitectură Moldova (R.A.M.) 2022, unde cele mai bune lucrări ale arhitecților din zona Moldovei înscrise în concurs vor fi jurizate și, ulterior, premiate. În aceeași zi, de la ora 17.00, se va desfășura la Muzeul „Vasile Pogor” Iași – Casa Junimii “SHARE Friends Evening: Architecture”. Se va dezbate tema ‘’Vilnius. Phapos. Rolul și importanța spațiilor culturale în viața orașului. Inovare în clădirile publice și design performant”, invitatul special fiind arh. Gilma Teodora Gylytė, DO Architects. De asemenea, cei prezenți vor participa de la ora 18.30 la Ceremonia de premiere R.A.M. 2022. 

Gilma Teodora Gylytė este o forță motrice în arhitectura orientată spre om, unde face presiuni pentru schimbări inovatoare și extraordinare în Lituania. Ea a cofondat DO Architects în 2013 și este renumită pentru multe proiecte creative. Conduce proiecte care creează un impact pozitiv semnificativ și îi inspiră pe cei din jur. A creat conceptul și prototipul de design al parcului stradal Naugarduko din Vilnius, care a dus la crearea Manualului oficial de design stradal al orașului Vilnius - primul din țările baltice. Este cunoscută pentru transformările proiectelor din epoca sovietică, cum ar fi grădinița de stat "Peledziukas", unde rutina restrictivă a grădiniței a fost schimbată în mod semnificativ, și pentru transformarea urbană a cartierului Ogmios dintr-o bază militară într-o zonă publică și comercială. 

Gilma lucrează foarte mult la integrarea arhitecturii contemporane în zone protejate de patrimoniu, cum ar fi transformarea Vainiai Pallace într-un spațiu public, piață alimentară, birouri și apartamente; ori un proiect în curs de desfășurare privind un complex de liceu și hotel în apropierea sitului de patrimoniu protejat al bisericii baroce Sfântul Filip și Sfântul Iacob, precum și alte zeci de proiecte. Alături de colegii de la DO Architects, Gilma a fost nominalizată de șase ori pentru cel mai prestigios premiu Mies Van Der Rohe pentru arhitectură contemporană din Europa și a câștigat cinci premii principale la premiile anuale de arhitectură contemporană din Lituania.

NIA este organizat anual la Iași de SHARE  Architects. Anul acesta, evenimentul a început pe data de 23 mai și se va încheia pe 25 mai. Înregistrarea la evenimente se face la: https://membership.share-architects.com/Events, participarea fiind gratuită. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.