anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

La Iaşi se înmatriculează lunar cu 400 maşini mai multe ca anul trecut. 90% sunt «second»

In primele zece luni ale anului, numărul de autoturisme înmatriculate în Iaşi a ajuns la 12.942 de unităţi faţă de 10.659 anul trecut.

GALERIE
coada RAR
  • coada RAR
- +

În primele 10 luni ale acestui an, la Iasi s-au inmatriculat 12.942 de autoturisme, cu 32% mai multe ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înmatriculat 8.883 de autoturisme. Menţionăm că pe întreg anul trecut, la noi în judeţ s-au înregistrat la Serviciul de Inmatriculari Iaşi un număr de 10.659 de autoturisme. Am adăugat la calculele şi primele zile ale acestei luni, deoarece fiind lună în curs, luna noiembrie nu a fost încă contorizată pe site-ul www.drpciv.ro . 

Din tabelul realizat de „Ziarul de Iaşi“, pe baza datelor culese din statisticile publicate pe site, se poate observa faptul că în luna februarie s-au înmatriculat cele mai multe autoturisme în judeţul Iaşi, aproape 2.000, februarie fiind luna din care taxa de mediu nu s-a mai plătit. Din cifre reiese faptul că, în primele 10 luni ale anului 2016 s-au înmatriculat în medie, pe lună, un număr de 888 de autoturisme, în timp ce anul acesta, pentru aceeaşi perioadă de timp, s-au înmatriculat pe lună 1.290 de autoturisme. Prin urmare, lunar, la Iaşi s-au înmatriculat în medie anul acesta cu 402 maşini mai multe ca în 2016. Dacă ar fi să calculăm o medie pe zi, reiese faptul că în 2016 s-au înmatriculat pe zi câte 44 de autoturisme, iar în 2017 câte 65 de autoturisme, cu câte 21 de maşini în plus zilnic.

Numărul total a crescut brusc la începutul anului, apoi a rămas constant, urmând ca în ultimele două luni (septembrie, octombrie), numărul să crească semnificativ, de la 1.380 la la 1.502. Şi în august s-a înregistrat un număr foarte mare de înmatriculări, 1.470 de ieşeni mărind parcul auto al judeţului. De menţionat că în judeţul nostru, numărul autovehiculelor înmatriculate de la începutul anului a trecut de 16.000, însă aici intră şi mopedele, tractoarele, camioanele, remorcile, microbuzele, etc. Să nu uităm că mai există în jur de 2.000 de autoturisme care au numere roşii, adică se află în proces de înmatriculare. Conform datelor primite de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Iaşi, parcul auto actual de autoturisme cuprinde aproximativ 160.000 de unităţi. Mai putem observa faptul că, anul acesta s-au înmatriculat mai multe maşini uzate ca anul trecut. Un număr de 11.313 de autoturisme vechi din import au primit liber pe străzi în primele 10 luni. Restul sunt maşini noi  din  import (1153) şi noi indigene (476). Din totalul pe anul acesta, 903 maşini sunt cu un de producţie mai vechi de 2.000, acestea fiind considerate în general rable, deoarece au o vechime mai mare de 17 ani iar puţin peste 12.000 sunt cu un de producţie după anul 2000. Cele mai multe maşini au fost cumpărate şi înmatriculate de persoane fizice (12.168), restul fiind achiziţionate de companii. De remarcat faptul că în lunile februarie s-au achiziţionat cele mai multe maşini pe companie (143 bucăţi), dar şi lunile august şi septembrie au stat bine, cu câte 120 de bucăţi lunar.

Cea mai veche maşină înmatriculată la Iaşi este un Chevrolet de epocă,din 1954, însă găsim şi autoturisme din 1983, sau 1988. Putem observa că a crescut şi numărul maşinilor noi cumpărate din ţară. Dacă până în luna iulie nu se înregistrau mai mult de 50 de bucăţi, în august s-au înmatriculat 105 maşini, apoi numărul a rămas peste 70, în fiecare lună. Şi numărul celor noi din import a crescut, de la până în 100, cât erau până în luna iunie, la 202 (august), 175 (septembrie) şi 166 (octombrie). Renunţarea la taxa de mediu a permis importul de maşini second hand pe piaţa auto din România, fenomen care se observă cu ochiul liber atât la cozile de la RAR, inclusiv sâmbăta, devenită zi de lucru până la sfârşitul anului, cât şi în statisticile DRPCIV. Conform datelor de la RAR, un procent de 30% din numărul total de maşini programate pentru autentificare, nu trec de verificări. Majoritatea au probleme tehnice ori sunt prea ruginite. Reprezentanţii RAR Iaşi spun că există maşini care se întorc şi de două-trei ori. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Otravă şi prostie veche (I)

Cătălin ONOFREI

Otravă şi prostie veche (I)

Recurgeţi la următorul experiment mental: închipuiţi-vă că, în mai 1990, Ion Iliescu şi FSN au luat decizia istorică de a nu mai intra în lupta electorală.

Filmuletul zilei

opinii

Într-o bună zi…

Briscan ZARA

Într-o bună zi…

Anii trec, corpul îmbătrâneşte, voinţa se diminuează şi mai mult, iar la un moment dat chiar spui fără să îţi dai seama că nu mai poţi fizic face lucrurile pe care le-ai tot amânat. Nu te mai ţin balamalele. Nu mai poţi urca pe munte, nu mai poţi alerga, nu mai poţi înota, nici măcar nu mai poţi sta treaz mai târziu de ora 23, nimic. Ai amânat până ce le-ai anulat.

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Conflictualitatea elitelor şi consolidarea democraţiei

Consolidarea democraţiei reprezintă un proces eminamente focalizat pe îndeplinirea unor standarde politice: alegeri libere şi corecte, independenţa mass-media, guvernare democratică (stat de drept, eficienţă, transparenţă, corectitudine în alocarea şi cheltuierea fondurilor publice, echidistanţă, imparţialitate), societate civilă, justiţie independentă, combaterea eficientă a corupţiei. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (II)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Vă mai amintiţi de ghinărarul Plaicuboi? Iacătă-l, biznisman!

Informaţii interesante ne parvin recent din lumea biznisului ieşean, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Cu Satelitu

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.