anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

La Iaşi se judecă războiul chiftelelor de vită. Clujenii se plâng că ieşenii le folosesc abuziv numele

GALERIE
burger-meat-up
 • burger-meat-up
- +

Chiftelele de vită au devenit obiect de dispută între o firmă din Cluj-Napoca și una din Copou. Ardelenii au cerut unui restaurant ieșean să-și schimbe numele, invocând faptul că i-ar face concurență neloială. 

Solicitarea, adresată Tribunalului ieșean, a fost respinsă. Magistrații nu au reușit să-și dea seama în ce fel ar fi afectate interesele vânzătorilor de burgeri de dincolo de Carpați.

Atât clujenii cât şi ieşenii s-au înfiinţat în 2017

Burger Shack SRL, firmă înregistrată în 2017 în Bistrița, și-a deschis în 2018 un local intitulat „Meat Up” în apropierea grădinii botanice din Cluj-Napoca. Meniul localului se bazează în principal pe burgeri. În 2019, firma clujeană a înregistrat denumirea „Meat Up” drept marcă națională pentru servicii de furnizare de alimente și băuturi și cazare temporară.

De cealaltă parte, Concept Andrex Copou SRL a fost înregistrată în 2017, deținând în apropierea Arhivelor Naționale un restaurant denumit „Meat Up – Steak House”, oferind un meniu format din startere, supe, salate, paste, grătar, pizza, dar și burgeri.

Prin acțiunea depusă la Tribunal, societatea bistrițeană a cerut emiterea unei ordonanțe președințiale prin care ieșenii să înceteze imediat orice formă de utilizare a mărcii „Meat Up”, inclusiv publicitatea online. „Marca ,«Meat Up» constituie brandul societăţii, un brand cunoscut pe piaţa de profil din Cluj Napoca şi nu numai, brandul fiind concretizat sub forma unui restaurant amplasat în inima oraşului Cluj Napoca şi care se bucură de un renume deosebit, raportat la nivelul ridicat al serviciilor şi mai ales al produselor furnizate.

Restaurantul s-a diferenţiat încă de la început prin serviciile de înaltă calitate, secondate de o atitudine de management orientată cu totul spre client şi interesele sale, creându-şi loc într-o piaţă extrem de concurenţială şi reuşind prin eforturi însemnate şi susţinute să se claseze ca un jucător de top pe piaţa de profil din domeniu, promovându-şi serviciile în mediul online, atrăgând o bună parte din clientela sa în acest mod”, se menționează în acțiunea ardelenilor.

Or, prin folosirea de către o altă societate a aceleiași denumiri, eforturile ardelenilor de a-și promova activitatea sunt afectate. Aceștia au arătat că au cerut în martie restaurantului ieșean să renunțe la folosirea denumirii „Meat Up” dar fără niciun efect. Acest lucru ar reprezenta în aprecierea ardelenilor o formă de concurență neloială.

„Cuantificarea concretă a prejudiciului creat este extrem de dificilă ţinând cont că pe lângă valoarea beneficiilor nerealizate ca urmare a confuziei create şi a actelor de încălcare, trebuie să se ia în considerare şi atingerea adusă imaginii comerciale - profitarea de investiţiile masive făcute în publicitatea online, prin promovarea brandului «Meat Up», neconcretizarea unor acte de comerţ, inexistenţa unui contract de licenţă care ar fi generat venituri pentru reclamantă, deturnarea clientelei, scăderea cotei de piaţă a mărcii”, au precizat reclamanții.

Judecătorii nu cred că este motiv serios ca să emită o ordonanţă preşedinţială

Conform legii, ordonanța președințială este o procedură specială prin care se pot dispune măsuri vremelnice cu aplicabilitate imediată, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere sau prevenirea unei pagube iminente. Fondul problemei nu este judecat, acesta urmând să se soluționeze ulterior.

Magistrații Tribunalului ieșean nu au reușit să găsească în plângerea ardelenilor argumente concrete privind paguba suferită. Ei au constatat în primul rând că ardelenii se promovează prin calitatea ridicată a burgerilor.

De cealaltă parte, ieșenii se promovează mai ales prin carnea de vită preparată la grătar. E drept, vând și burgeri, produs similar cu cel al ardelenilor, care reprezintă însă un produs comun, comercializat de numeroase alte localuri.

În interpretarea judecătorilor ieșeni, marca înregistrată de ardeleni vizează o activitate strict locală, neputându-se vorbi de o concurență neloială. La rândul lor, ieșenii își vând marfa tot local. Activitatea celor două firme nu se suprapune astfel în niciun fel.

„Reclamanta nu a făcut dovada că produsele sale au ajuns să fie cunoscute de ceilalţi locuitori ai ţării şi nici nu ar fi avut cum să dovedească acest fapt atât timp cât produsele pe care le comercializează sunt destinate consumului într-un timp scurt de la preparare, fiind perisabile, iar transportul lor în urma unei comenzi ar putea fi asigurat doar în interiorul oraşului Cluj Napoca. Nu există risc de confuzie în percepţia consumatorilor, din moment ce publicul ţintă este diferit, produsele sunt destinate consumului pe plan local, astfel încât consumatorii care locuiesc într-unul din aceste oraşe nu au alternativa cumpărării produselor din cealaltă localitate, neexistând riscul unor posibile reacţii negative în cazul în care cele două produse similare nu corespund”, au apreciat magistrații.

După un raționament similar, nu se poate vorbi de vreun prejudiciu concret adus restaurantului clujean. Acțiunea ardelenilor a fost respinsă. Ei au totuși posibilitatea apelului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.