anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

La Iaşi, un sfert dintre copiii abuzaţi anul acesta au fost agresaţi sexual

GALERIE
copii abuzati sexual
 • copii abuzati sexual
- +

După abuzul prin neglijenţă din partea adulţilor, agresiunile sexuale constituie cele mai multe cazuri în materie de abuz asupra copiilor, în primul semestru al acestui an, la nivelul judeţului Iaşi. Mai exact, până în iunie 2019, în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, apar 39 de copii care au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale cu adulţi, majoritatea fiind chiar din familia lor. 

Au existat cazuri în care părinţii agresau sexual nu numai un singur copil, ci şi pe ceilalţi fraţi. “În perioada de referinţă au fost sesizate 177 cazuri copii care au suferit diferite forme de abuz. Pentru 40 dintre aceştia, s-a impus măsura scoaterii din familie, după cum urmează: în centre de plasament – 19 copii, în asistenţă maternală 14 copii, în plasament familial 7 copii” , se arată în raportul DASPC pe semestrul I 2019.

Statistică 2018: 142 de minori au căzut pradă pedofililor

Creşterea alarmantă a cazurilor de agresiune sexuală asupra minorilor s-a constatat anul trecut. În 2018, 142 de copii au fost victime a unei agresiuni sexuale, fie singular, fie în formă repetată. În total, la DASPC au existat 123 de dosare de acest gen. „În perioada de referinţă au fost sesizate 517 cazuri în care 762 de copii au suferit diferite forme de abuz. Pentru 139 dintre aceştia, s-a impus măsura scoaterii din familie, după cum urmează: în centre de plasament – 64 copii, în asistenţă maternală 64 copii, în plasament familial 11 copii, instituire tutelă - 1 copil. Menţionăm că, pentru 5 dintre aceşti copii, în urma evaluărilor realizate după instituirea măsurilor de plasament în regim de urgenţă, s-a dispus reintegrarea în familie. De asemenea, pentru o minoră însărcinată, victimă a abuzului, s-a dispus admiterea în Centrul Maternal”, se arată în raportul pe anul trecut. O cifră asemănătoare a fost înregistrată în 2016, când 121 de copii traumatizaţi s-au aflat în faţa comisiei DASPC după ce adulţii i-au forţat să întreţină relaţii sexuale sau i-au supus unor perversiuni de aceeaşi natură.

482 de pedofili daţi în urmărire penală anul trecut

La nivel naţional, statisticile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului prezentau tabloul sumbru al societăţii româneşti. Astfel, în decembrie 2018, erau înregistrate 951 de cazuri de agresiune sexuală asupra copiilor, dintr-un număr de 15.253 de situaţii de abuz. Dintre acestea, 371 au fost în mediul urban şi 580 în mediul rural. În 482 de cazuri s-a dispus urmărirea penală a pedofilului. Tot în decembrie 2018, la ANPDC rămăseseră nerezolvate 310 cazuri de abuz sexual şi 649 fuseseră închise. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.