anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

La început de campanie electorală

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Unii vor câştiga, alţii - mult mai numeroşi - vor pierde. Mă abţin de la orice fel de  prognoze - fiecare cititor şi le poate elabora singur, după cum tot singur trebuie să decidă dacă se angajează emoţional de partea vreunui candidat sau partid. Cred, totuşi, că sunt şi alte teme pre-electorale interesante

În sfârşit, am intrat în perioada oficială de campanie. Urez şi eu succes tuturor candidaţilor înscrişi în cursă, sperând că vom avea parte de o comunicare publică decentă şi, totodată, consistentă pentru alegători. De asemenea, cu riscul de a-i plictisi pe unii dintre cititori, mizez pe capacitatea autorităţilor de a organiza corect şi eficient scrutinul - a venit vremea să mai recuperăm din decalajul faţă de democraţiile consolidate, la acest capitol.

Unii vor câştiga, alţii - mult mai numeroşi - vor pierde. Mă abţin de la orice fel de  prognoze - fiecare cititor şi le poate elabora singur, după cum tot singur trebuie să decidă dacă se angajează emoţional de partea vreunui candidat sau partid. Cred, totuşi, că sunt şi alte teme pre-electorale interesante.

În fapt, candidaţii pentru funcţiile de primar s-au înscris în cursă fără a şti dacă se va vota într-un tur sau în două. Ulterior am avut un verdict al Curţii Constituţionale şi mai aşteptăm încă unul; în esenţă, puţini sunt cei care mai speră la o decizie care să reinstituie acum turul secund. Totuşi, e mai mult decât bizar - spre a folosi un termen blând - ca într-o ţară europeană să afli abia în campanie că va mai exista încă un tur.

Sistemul majoritar într-un singur tur a fost introdus prin decizie politică şi tot astfel trebuie eliminat, de preferinţă în cadrul unui acord general între partidele parlamentare. Reinstituirea votului în două tururi ar fi benefică pentru oraşele şi comunele României, dar şi pentru dezvoltarea democratică viitoare. De opt ani ne batem joc de tot ceea ce înseamnă cadru pentru alegeri şi referendumuri - situaţia trebuie să înceteze.

Am relaxat criteriile de înregistrare a partidelor politice, ceea ce este foarte bine. Dreptul de asociere politică nu trebuie în niciun fel restrâns şi poate că ar fi bine să reducem şi numărul de semnături pe care trebuie să le prezinte partidele şi candidaţii independenţi, pentru a se înscrie în cursă. Dar, odată înaintate, listele de semnături trebuie să facă obiectul unor verificări atente, iar tehnica modernă ne poate ajuta mai mult.

Birourile secţiilor de votare, mai ales în localităţile din mediul rural, continuă să ridice probleme. Independenţa preşedinţilor, spre exemplu, trebuie să fie mai presus de orice îndoială. Nu este normal ca persoanele care exercită aceste atribuţii să fie dependente în vreun fel de puternicii comunei sau, de ce nu, ai oraşului.

Observarea procesului electoral continuă să fie o chestiune de actualitate, în România. Fără a neglija în vreun fel nevoia de competenţă şi experienţă, ar fi ideal ca procesul să fie mai extins şi mai descentralizat. În orice judeţ al României se poate crea o coaliţie funcţională de ONG-uri care să-şi asume astfel de misiuni, eventual cu sprijinul asociaţiilor deja consacrate. Singure, marile organizaţii de la Bucureşti nu pot acoperi decât o mică parte din teritoriul ţării. Societatea civilă din judeţe, atât cât există ea, ar trebui să fie prima interesată de corectitudinea procesului electoral de acasă.

În zilele şi săptămânile următoare vom asista la adevărate baraje de acuzaţii şi contra-acuzaţii vizând încălcarea legislaţiei de campanie. Este dreptul fiecărui competitor electoral şi al fiecărui cetăţean să formuleze plângeri oficiale sau neoficiale, în această privinţă. Multe dintre ele sunt neîntemeiate, reprezentând mişcări tactice pentru a incomoda adversarii. Există, însă, plângeri justificate pe care le întâlnim în fiecare campanie şi există vinovaţi. Din păcate, sancţiunile practicate nu par a avea un efect real de descurajare. Nu spune nimeni ca România să se transforme într-un stat-jandarm, în perioada campaniei, dar regulile trebuie aplicate chiar dacă asta înseamnă să deranjezi un primar mai energic, un întreprinzător care domină o întreagă comună sau un poliţist mai nervos.

Desigur, lista este lungă. Nu trebuie să ne închipuim că standardele se vor îmbunătăţi peste noapte, dar faptul că la Palatul Victoria se găseşte un guvern neutru din punct de vedere politic ar trebui să ne încurajeze. Procesele electorale din anul 2016 ar trebui să genereze autorităţi locale şi centrale cu un grad rezonabil de legitimitate. După aceea putem discuta de politici şi de îndeplinirea promisiunilor.

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.