De Sănătate

Punem punctul pe știi

La IRO Iași managerul ar vrea să investească în spații pentru cabinetele de consultații, săli de așteptare, dar și un bloc alimentar

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:00
3 MIN
 La IRO Iași managerul ar vrea să investească în spații pentru cabinetele de consultații, săli de așteptare, dar și un bloc alimentar

Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie, a explicat că în institutul pe care îl conduce ar mai trebui amenajate spații decente pentru recepția pacienților și cabinete în ambulatoriu. Ar fi nevoie și de un sistem informatic performant care să cuprindă echipamente de ultimă generație și servicii care să le înlocuiască pe cele existente pentru acces controlat în incinta institutului, un sistem de accesare sau alarmare a personalului medical în situații de urgență, camere de înregistrare, schimbarea senzorilor si a centralei de alarmare în caz de incendiu. Nu în ultimul rând este nevoie și de echipamente și personal calificat pentru radiologie intervențională.

Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate

Mirela Grosu

Mirela Grosu

În asta ar investi 10 milioane de euro dacă i-ar avea la dispoziție mâine. Managerul este de profesie economist și conduce IRO de când unitatea medicală și-a început efectiv activitatea.

„Dacă ar fi trebui să răspund la această întrebare acum două luni, aș fi spus că îi vom folosi pentru dotarea cu echipamente medicale noi, performante. Dar în luna august am semnat un contract de finanțare prin fonduri europene. Vorbim apoi de ONCO-PERFMED – «Performanța pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași» în valoare de 67.816.715,43 lei”, a explicat Mirela Grosu.

Cu aceste fonduri, a spus managerul, vor fi achiziționate un accelerator nou pentru laboratorul de radioterapie, un RMN de 3 Tesla, echipamente de imagistică și anestezie pentru ATI, ecografe pentru radiologie, echipamente de afereză și fotofereză. De asemenea vor fi achiziționate și echipamente pentru laboratorul de biologie moleculară necesare pentru testările genetice ale tumorilor solide, un nou program național care se va derula din aceasta lună în institut.

Pacienții cer mâncare mai bună

„În permanență e nevoie de investiții în oncologie. O problemă pe care nu am reușit să o rezolvăm este spațiul încă insuficient pentru cabinetele de consultații pentru pacienții diagnosticați, dar și pentru tratamentele de zi. O altă nemulțumire care rezidă din răspunsurile la chestionarele de satisfacție ale pacienților este mâncarea pe care o servim. Avem contract de prestări servicii catering. Dacă am avea 10 milioane de euro, probabil că am reuși să extindem și să modernizăm imobilul pe care îl avem în administrare de la Consiliul Județean Iași în str. Sărărie nr. 177 B și unde am putea gândi spații generoase pentru cabinete de consultații, săli de așteptare, un sistem de programare sau chemare a pacienților și, nu în ultimul rând, un bloc alimentar în care să se prepare hrana și pentru pacienții internați în institut”, a explicat managerul.

Institutul Regional de Oncologie Iași are 330 paturi pentru internare continuă și 36 paturi pentru internare de zi. Datorită structurii organizatorice aprobate – anestezie și terapie intensivă, chirurgie generală, chirurgie toracică, chirurgie plastică, ginecologică, urologie, ORL, oncologie medicală, pneumologie, hematologie oncologică, gastroenterologie, endocrinologie, terapie cu iod, radioterapie, – se asigură atât serviciile medicale cât şi chirurgicale în blocul operator care are 10 săli de operație.

În cadrul institutului s-au desfășurat numeroase proiecte precum cel de creare a unui sistem național de evaluare a serviciilor de îngrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile, Centrul de Cercetare Fundamentală și Dezvoltare Experimentală în Medicina Translațională – TRANSCEND, asigurare a accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Iași, ONCOPREV– Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, ONCOMED- Îmbunătățirea competențelor personalului medical implicat în prevenția, diagnosticarea și tratarea cancerului.

„Abordarea diagnostică și terapeutică, completă și complexă a pacientului oncologic necesită dotări de excepție care sunt asigurate prin echipamentele medicale de înaltă performanță existente. În institut se încearcă aplicarea terapiilor personalizate, asigurarea locală a unei facilități de investigare extensivă. O activitate intensă are loc în desfășurarea unor programe eficiente de screening, în dezvoltarea și implementarea unor metode de analiză epidemiologică de raportare a cazurilor în registrul de cancer, dar și de perfecționare a metodelor statistice de studiu prin implementarea unor proiecte de cercetare”, a mai spus Mirela Grosu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii