Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La liberali, regionalizarea e gata

GALERIE
radu mesnita
  • radu mesnita
- +

Ministrul Sănătăţii se grăbeşte să regrupeze administraţia sistemului sanitar înainte ca noua împărţire administrativ-teritorială să se finalizeze.

La două săptămâni după anunţul ministrului Economiei privind concedierile - pentru care Varujan Vosganian a primit un perdaf de la premier - un alt ministru liberal vine cu un program de disponibilizări, de data asta cu sprijin politic, spune el. Înainte ca regiunile să fie conturate, Eugen Nicolăescu iniţiază o nouă reformă a instituţiilor din ograda sa, prin desfiinţarea în următoarele zile a caselor de asigurări şi direcţiilor de sănătate publică judeţene. Acestea vor fi înlocuite cu opt organisme care vor funcţiona la nivel regional. Primul avantaj (pentru bugetul ministerului) constă în desfiinţarea a aproximativ o mie de locuri de muncă, ceva mai puţin de jumătate din total. Dar, ţinând cont de cozile infernale la care sunt ieşenii nevoiţi să stea la sediul CJAS, în Copou, vestea nu e deloc bună. Sigur că reforma instituţiilor statului este necesară, dar va fi ea aplicată în interesul şi spre confortul cetăţeanului sau acesta se va confrunta cu alte piedici? Interfaţa instituţie-cetăţean a avut cel mai mult de suferit atunci când personalul administrativ a început să fie redus, pe vremea guvernării Boc. Greşeala a fost că informatizarea unor servicii nu se încheiase sau nici nu avusese loc, astfel că nemulţumirea cetăţenilor puşi în faţa unor noi bariere birocratice, cu timp irosit între două ghişee şi trei hârtii, a fost îndreptăţită. De aceea schimbările anunţate de ministrul Nicolăescu sunt privite mai degrabă cu teamă decât ca măsuri cu efect benefic imediat.
De altfel, ministrul Sănătăţii nu este deloc popular în rândul angajaţilor în domeniu, după ce, în mandatul său din timpul guvernării Tăriceanu, a încercat să modifice din temelii organizarea instituţiilor din subordine şi relaţia cu distribuitorii de medicamente. Doar la primul capitol i-a reuşit câte ceva, impunând o nouă structură de conducere în spitale care însă i-a urcat în cap tot personalul medical şi i-a adus porecla de “contabil”. Rămâne la latitudinea pacienţilor să spună dacă ei resimt azi vreo îmbunătăţire. Cât priveşte partea cu medicamentele, nici o guvernare nu s-a dovedit capabilă să pună sub control costurile pe care trebuie să le suporte sistemul sanitar de stat. Cu atât mai puţin actualul ministru al Sănătăţii. Remarcabilă este însă creşterea explozivă în ultimii ani a numărului de farmacii, semn că afacerea este una dintre cele mai profitabile din România, în ciuda sărăciei populaţiei şi a majorării constante a preţurilor.
Tabloul pierderilor din sistemul sanitar este completat de plecarea masivă a personalului calificat. La acest capitol, România este în dezavantaj, după cum a recunoscut “puţin jenat” ambasadorul Germaniei la Bucureşti. Ungaria încearcă să pună capăt fenomenului printr-o lege restrictivă a educaţiei, care aplică un principiu al creditării studiilor des întâlnit în lumea occidentală: absolvenţii ar fi obligaţi să lucreze în ţară o anumită perioadă; în cazul plecării, vor suporta costul şcolarizării. Măsura a fost în vigoare şi în România, înainte de 1990. Astăzi, doar unele burse de studii sunt condiţionate în acest fel. Ca să mai reducă din pierderi şi să mai acopere risipa, ministrul Nicolăescu are un ultim atu în mânecă, folosit începând cu această lună în mod simbolic, pentru unele servicii medicale: coplata. Câtă vreme guvernul se arată incapabil să rentabilizeze în alt mod funcţionarea propriei reţele sanitare, ne putem aştepta ca suprataxarea pacienţilor să se generalizeze. Între timp, poate se face şi împărţirea oficială pe regiuni, pe baze sănătoase, bineînţeles.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri