
”La loc comanda!”: Marile companii Big Oil ies din ESG și se reîntorc la activitatea de bază: petrol și gaze

Marile companii energetice din Europa renunță la investițiile ESG (environment, social, governance), își dublează volumul activității principale, acordă dividende generoase acționarilor și iau în considerarea mutarea în Statele Unite pentru a-și spori capitalizările – potrivit datelor agregate din relatările Reuters, Financial Times și Bloomberg.
Shell, BP și TotalEnergies se redescoperă, ceea ce investitorilor activiști nu le este pe plac, dar toți ceilalți sunt încântați, scrie Reuters.
În urmă cu trei ani, marile companii petroliere – Big Oil – din Europa au elaborat programe pentru a urma tranziția energetică și de a trece de la activitatea lor de bază spre o mai mare diversificare a afacerilor în domenii noi precum energia eoliană, fotovoltaice, încărcarea vehiculelor electrice, producția de biocombustibili și orice altceva în afară de hidrocarburi.
La acea vreme, companiile petroliere încercau să atragă o parte din sectorul investitorilor ESG – environment, social, governance – în curs de dezvoltare, la concurență cu companiile care se dezvoltau în baza subvențiilor guvernamentale și răspunzând apelurilor activiștilor de mediu care cereau renunțarea la petrol și gaze naturale.
După doar trei ani, această abordare s-a schimbat radical. Criza energetică din Europa, care a început la sfârșitul anului 2021 și a căpăta proporții spectaculoase în 2022, a dat o lovitură investițiilor ESG – și a reamintit lumii despre despre ce este vorba cu investițiile: banii.
Mai mult, pe cursdeguvernare
Publicitate și alte recomandări video