
La Mate mai greu, la Istorie mai ușor: o analiză, cu profesori ieșeni, despre simularea examenului de Bacalaureat. „Nu va fi ușor de luat note mari”

Simularea probei obligatorii a profilului și specializării (Matematică sau Istorie) din cadrul examenului de Bacalaureat, organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), s-a desfășurat marți, 25 martie, cu o prezență de 84,92% în județul Iași, fără incidente, potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean.
Profesorii ieșeni contactați de „Ziarul de Iași” consideră că subiectele de la Matematică au fost de nivel mediu, în timp ce la Istorie subiectul a fost ușor spre mediu.
Proba la Matematică au susținut-o elevii de la filiera teoretică – profilul real (specializările Matematică-Informatică și Științe ale Naturii), filiera tehnologică și profilul pedagogic, fiind patru tipuri de subiecte, în funcție de specializare și filieră. Subiectul la Matematică are trei părți, în total fiind 18 cerințe. Absolvenții filierei teoretice – profilul umanist și filierei vocaționale au susținut proba la Istorie.
Proba la Matematică pentru specializarea Mate-Info: „nu aș putea spune că are subpuncte de departajare”
Potrivit profesorului de Matematică Ciprian Baghiu, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, subiectul de la Matematică-Informatică a fost conceput astfel încât să scoată elevii din tiparele clasice ale examenelor anterioare. Acesta consideră că cerințele nu au fost foarte ușoare și că intenția a fost să provoace elevii, oferindu-le probleme mai atipice.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„La prima vedere, nu au fost subiecte foarte ușoare. A fost un subiect unu cu o tipicitate clară ca multe subiecte de Bacalaureat. Cred că intenția autorilor subiectelor a fost să îi scoată un pic din zona de confort. Principalul reproș care era adus atât subiectelor de Bacalaureat, cât și celor de la Evaluarea Națională, era șablonizarea excesivă. Acum au încercat să îi mai scoată pe elevi din șabloane. Nu va fi ușor de luat note mari. La profilul Matematică-Informatică, părerea mea e că vor fi note mici. Subiectul pare consistent, cu două subpuncte mai serioase, mai grele pentru un examen de Bacalaureat. Mie, personal, îmi place subiectul la Matematică-Informatică”, a declarat Ciprian Baghiu.
Pe de altă parte, profesoara Gabriela Zanoschi, profesoară de Matematică la Colegiul Național din Iași, consideră că subiectele nu au avut capcane și că enunțurile s-au regăsit și în propunerile din anii anteriori. Potrivit acesteia, deși subiectele au fost clare și fără ambiguități, ele nu au fost suficient de dificile pentru a face diferențierea între elevii foarte buni și cei care nu au învățat constant.
„La Matematică-Informatică, subiectul nu are capcane și prezintă enunțuri care s-au mai regăsit în anii precedenți în cerințele problemelor. Nu văd o capcană sau un enunț care ar putea să pună în dificultate un elev foarte bun la Matematică. Nu apar elemente surpriză la care elevii ar putea să nu reacționeze convenabil sau să interpreteze greșit. Cele două mari neajunsuri sunt că nu se va putea face diferențierea la vârf pentru elevii foarte buni și că ar termina mai repede – asta s-a și întâmplat la noi în liceu”, a explicat profesoara.
„Un subiect prea ușor poate crea falsa impresie că elevul este suficient de pregătit”
O altă observație făcută de profesoara Gabriela Zanoschi este că examenul nu a fost suficient de solicitant pentru a ocupa întreaga durată de trei ore. Conform cadrului didactic, elevii au terminat mai repede, ceea ce ar putea crea falsa impresie că sunt suficient de pregătiți pentru examen și își vor îndrepta atenția mai mult către alte discipline de Bacalaureat.
„Gradul de dificultate este mediu și nu aș putea spune că are subpuncte de departajare. Ierarhia la vârf va fi greu de făcut, pentru că neexistând exerciții de departajare, un elev de nota 10 va face la fel ca un elev de nota 9 sau 8 care este atent. E un subiect de manual, sunt chiar probleme mai grele în manual decât cele de la această simulare. Din punctul acesta de vedere nu găsesc un inconvenient, dar pentru elevii talentați nu există ceva care să îi diferențieze”, a completat Gabriela Zanoschi.
„O notă de 6-7 categoric e mai ușor de atins la Științe ale naturii decât la Mate-Info”
Subiectele de la specializarea Științe ale Naturii au fost mai accesibile comparativ cu cele de la Matematică-Informatică. Profesorul Ciprian Baghiu consideră că a existat un subpunct mai dificil, iar examenul a fost destul de solicitant pentru elevi.
„La Științe ale naturii, subiectul e sensibil mai ușor. Este și aici un subpunct care cert este greu, iar altul, discutabil. Nici aici subiectul nu este foarte confortabil. O notă de 6-7 categoric e mai ușor de atins la Științe ale naturii decât la Mate-Info”, a transmis profesorul de Matematică de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” pentru „Ziarul de Iași”.
Profesoara Gabriela Zanoschi subliniază că nu au existat surprize în structura subiectului de la Științe ale naturii, acestea fiind în linie cu modelele din anii anteriori.
„La Științe ale naturii, subiectul nu are elemente surpriză. Se încadrează în modelul problemelor date în anii precedenți. La subiectul al III-lea, cerința 1c să spunem că ar putea părea mai dificilă, dar în ultimii ani au fost probleme de genul acesta inclusiv la sesiunea de Bacalaureat din vara trecută. În general, acest subiect este mai simplu, dar e normal să fie așa, fiindcă e alt profil. Un elev conștiincios nu ar fi trebuit să întâmpine dificultăți”, a menționat cadrul didactic de la Colegiul Național din Iași.
Proba la Matematică pentru filiera tehnologică: „O notă de trecere se poate lua peste acest subiect”
La filiera tehnologică, subiectul de la simularea examenului de Bacalaureat, la Matematică, a fost accesibil, conform profesorilor contactați de „Ziarul de Iași”. Prima parte, unde dificultatea a fost redusă, le-a permis elevilor să rezolve exercițiile fără mari probleme. Dificultăți ar fi apărut la subpunctele c) de la subiectele al II-lea și al III-lea.
„Subiectele au fost abordabile. Prima parte, așa cum a propus și propune subiectul de Bacalaureat a devenit din ce în ce mai ușoară. La subiectul al II-lea, care cuprinde partea de algebră de clasa a XI-a și de a XII-a, într-adevăr subpunctele c) necesitau mai multă atenție în calcul și mai mult raționament. La această parte, cei de la tehnologic se cam pierd și probabil că aici nu foarte mulți au finalizat. Pe partea de analiză sunt iar lucruri oarecum generale pe care ei le întâlnesc la noțiunile de la clasă. În schimb, și aici subpunctele c) au avut un grad de dificultate un pic mai mare”, a declarat Carmen Oniciuc, profesoară de Matematică la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iaşi.
Tot aceasta a spus că un elev de la filiera tehnologică care lucrează constant poate lua ușor peste 6 și chiar peste 7: „o notă de trecere se poate lua peste acest subiect”.
„Au fost niște subiecte frumoase, care au respectat programa. Nu ar trebui să fie probleme pentru a obține nota 5. Pentru nota 10 este nevoie de mai multe cunoștințe, dar se poate obține. Dificultate mai mare au avut cerințele de la subpunctele c)”, a menționat Ozana Ghitera, profesoară de Matematică la filiera tehnologică Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iași.
Proba la Matematică pentru profilul pedagogic: „Sunt de nivel mediu, abordabile”
Un cadru didactic de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu’” a explicat pentru „Ziarul de Iași” că subiectele de la profilul pedagogic au fost concepute în conformitate cu programa, fără surprize sau cerințe care să depășească așteptările elevilor.
„Subiectele respectă programa prevăzută pentru această simulare, nu depășesc cu nimic față de ceea ce știau elevii că trebuie pregătit. Sunt de nivel mediu, abordabile, nu aș spunea spune nici că sunt foarte ușoare, nici foarte dificile. Nu cred că elevii au întâmpinat probleme, dar depinde de cât de mult s-a pregătit fiecare copil. Un copil care s-a pregătit și a parcurs toată materia, nu ar fi trebuit să aibă neclarități”, a declarat profesorul.
Proba la Istorie: „Subiectele au un nivel de dificultate ușor spre mediu”
La Istorie, elevii au avut de rezolvat șapte exerciții la primul subiect, pe baza a două fragmente-suport („România în secolul al XX-lea” de S. Fischer-Galați și „Istoria românilor în secolul al XX-lea” de I. Scurtu și G. Buzatu), șase exerciții la subiectul al II-lea, bazate pe textul-suport „O istorie a românilor de la Tudor Vladimirescu la Marea Unire 1821-1918” de S. L. Damean și I. Oncescu. La cel de-al III-lea subiect au avut de realizat un eseu de aproximativ două pagini despre evoluția Țării Românești, a Moldovei și a Transilvaniei în secolele XIV-XVIII.
Potrivit Elizei Ilie, profesoară de Istorie la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași și inspector școlar pentru Istorie și Științe socio-umane, subiectele au avut un nivel de dificultate ușor spre mediu, fără provocări majore pentru elevi.
„Subiectele au un nivel de dificultate ușor spre mediu. Itemii de la subiectul I și subiectul al II-lea nu ar trebui să ridice deloc probleme și provocări. Există un item de tip cauză-efect, iar textul este foarte generos și le permite să găsească diverse variante. În prezentarea unor practici politice totalitare nu sunt condiționați cronologic, adică perioada de timp este destul de mare. La argumentarea pe care trebuie să o facă despre un fapt istoric conform căruia statul român modern se modernizează prin acțiuni desfășurate în politica itnernă, copiii pot alege dintr-o diversitate de fapte istorice, atât din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cât și din începutul domniei lui Carol I”, a explicat Eliza Ilie.
Singura cerință mai restrictivă, din perspectiva Elizei Ilie, a fost itemul de la eseul de la subiectului al III-lea potrivit căruia elevii au avut de menționat două aspecte cu privire la organizarea instituțională a Transilvaniei în secolele XVI-XVII.
„În schimb, conform baremului, acest item care ar putea da dificultăți valorează 6 puncte, iar astfel ar putea fi făcută diferența între un copil foarte bine pregătit și unul mai puțin pregătit. În rest, subiectele nu ridică probleme absolut deloc”, a adăugat profesoara.
Simularea examenului de Bacalaureat 2025 în județul Iași
Simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat 2025, organizată la nivel național de Ministerul Educației și Cercetării, se desfășoară în perioada 24-26 martie. În județul Iași, sunt 5.301 elevi de a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă care ar trebui să participe la simularea organizată în 50 de unități de învățământ liceal. Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Iași, pentru 42 de elevi din 13 unități de învățământ Comisia județeană a propus adaptarea procedurilor de susținere a probelor în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.
Simularea a debutat luni, 24 martie, cu proba la Limba și literatura română, a continuat marți, 25 martie cu proba obligatorie a profilului și se încheie, în județul Iași, pe 26 martie cu proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele obținute vor fi transmise pe 8 aprilie.
Subiectele și baremele vor fi publicate în fiecare zi de examen, la ora 15.00, pe subiecte.edu.ro.
La fel ca la simularea probelor Evaluării Naționale, evaluarea lucrărilor va fi realizată digitalizat, prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației și Cercetării.
Publicitate și alte recomandări video