anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Comunicat de presă

La mulți ani, România! Ce face generația noastră cu moștenirea clădită pe sacrificii imense? (P)

GALERIE
Foto de deschidere-03
 • Foto de deschidere-03
- +

La 1 Decembrie sărbătorim ziua națională a României, un stat născut ca urmare a aspirațiilor și sacrificiilor realizate de generații întregi care și-au proiectat și împlinit idealul de unire a națiunii române începând cu jumătatea secolului al XIX-lea. Unirea de la 1918 s-a realizat prin înțelepciunea și perseverența unor lideri politici care au înțeles importanța unității și consensului în slujba unui ideal, dar mai ales prin jertfa de sânge a sutelor de mii de români căzuți pe câmpul de luptă. România anului 1918 a fost rezultatul unei evoluții istorice în care proiectele politice naționale s-au maturizat, iar oamenii de stat au dovedit atât în plan intern, cât și în cadrul unor conjuncturi internaționale favorabile, loialitate, înțelepciune și curaj.

Generația celor care au înfăptuit Unirea de la 1918 a oferit generațiilor următoare o moștenire înfăptuită greu și cu mari sacrificii, întărită și dezvoltată în perioada interbelică prin democratizarea și modernizarea tânărului stat român, cu provocările și limitele specifice epocii. Pus la încercare de cea de-a doua conflagrație mondială și multele decenii de dictatură comunistă, statul român a rămas unul unit, reluându-și traseul spre democratizare și occidentalizare început de generația Marii Uniri. În cei 104 ani care s-au scurs, fiecare generație și-a îndeplinit misiunea de a păstra și dezvolta statul unitar prin forța de rezistență în fața diferitelor provocări la adresa securității și unității naționale, prin identifcarea și atingerea unor noi proiecte de țară menite să întărească statul român. Rezultatul acestor eforturi și transformări face ca România să fie astăzi înscrisă pe un drum ireversibil al unui stat democratic, partener de încredere în regiune, cu o identitate proprie puternică, definită prin diversitate, cultură și istorie.

Ziua națională a României este întodeauna un bun prilej de a reflecta asupra a două realități: ce face generația noastră cu moștenirea clădită pe sacrificii imense și cum ne raportăm astăzi la ea. Într-o perioadă în care cetățenii își pierd tot mai mult încrederea în stat, autorități și conducători politici, iar a vorbi despre patriotism este o activitate ce pare cel puțin desuetă, nu trebuie să încetăm să ne facem o autocritică și un bilanț cu privire la rolul pe care îl avem în moștenirea pe care trebuie să o transmitem mai departe. Pentru a ne asigura că ne îndeplinim și noi misiunea, trebuie să conservăm și să aducem un minim de plusvaloare prin ceea ce înfăptuim individual sau colectiv. Ne dovedim respectul față de cei care s-au sacrificat generații la rând pentru ca noi astăzi să fim liberi prin cele mai „simple” dovezi de patriotism, ca cetățeni ai statului român. De la o bună cunoaștere a istoriei care ne-a adus Unirea din 1918, dar și a limbii care ne leagă. De la respectul arătat fiecărui locuitor cu propria identitate etnică, confesională etc., a moștenirii patrimoniale și identitare de care ne bucurăm și până la loialitatea și respectul arătat față de misiunea pe care o avem fiecare în societate.

1 decembrie 2022 este o zi în care marcăm Ziua Națională într-un climat internațional de insecuritate pe care generația noastră nu l-a cunoscut niciodată și care ne dovedește faptul că o moștenire care se construiește în timp prin sacrificii mari poate să devină vulnerabilă dacă pierdem din vedere necesitatea apărării ei. Naționalismul dus la extrem, ura etnică, disensiunile înghețate și resorturile istorice ale relațiilor dintre state cauzează conflict, distrugere și amenință viața fiecăruia dintre noi. Avem astăzi datoria să facem diferența între patriotism și naționalism, între iubire și respect față de trecut și ultranaționalism și populism, între loialitate față de comunitatea națională și cea față de propriile interese. Numai prin cunoaștere, educație și respect pentru fiecare ființă umană putem combate toate provocările și amenințările la adresa unității statului așa cum a fost ea realizată cu prețul vieții, curaj și determinare.

Liviu Brătescu

Senator PNL Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.