Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
La 1 Decembrie sărbătorim ziua națională a României, un stat născut ca urmare a aspirațiilor și sacrificiilor realizate de generații întregi care și-au proiectat și împlinit idealul de unire a națiunii române începând cu jumătatea secolului al XIX-lea. Unirea de la 1918 s-a realizat prin înțelepciunea și perseverența unor lideri politici care au înțeles importanța unității și consensului în slujba unui ideal, dar mai ales prin jertfa de sânge a sutelor de mii de români căzuți pe câmpul de luptă. România anului 1918 a fost rezultatul unei evoluții istorice în care proiectele politice naționale s-au maturizat, iar oamenii de stat au dovedit atât în plan intern, cât și în cadrul unor conjuncturi internaționale favorabile, loialitate, înțelepciune și curaj.
Generația celor care au înfăptuit Unirea de la 1918 a oferit generațiilor următoare o moștenire înfăptuită greu și cu mari sacrificii, întărită și dezvoltată în perioada interbelică prin democratizarea și modernizarea tânărului stat român, cu provocările și limitele specifice epocii. Pus la încercare de cea de-a doua conflagrație mondială și multele decenii de dictatură comunistă, statul român a rămas unul unit, reluându-și traseul spre democratizare și occidentalizare început de generația Marii Uniri. În cei 104 ani care s-au scurs, fiecare generație și-a îndeplinit misiunea de a păstra și dezvolta statul unitar prin forța de rezistență în fața diferitelor provocări la adresa securității și unității naționale, prin identifcarea și atingerea unor noi proiecte de țară menite să întărească statul român. Rezultatul acestor eforturi și transformări face ca România să fie astăzi înscrisă pe un drum ireversibil al unui stat democratic, partener de încredere în regiune, cu o identitate proprie puternică, definită prin diversitate, cultură și istorie.
Ziua națională a României este întodeauna un bun prilej de a reflecta asupra a două realități: ce face generația noastră cu moștenirea clădită pe sacrificii imense și cum ne raportăm astăzi la ea. Într-o perioadă în care cetățenii își pierd tot mai mult încrederea în stat, autorități și conducători politici, iar a vorbi despre patriotism este o activitate ce pare cel puțin desuetă, nu trebuie să încetăm să ne facem o autocritică și un bilanț cu privire la rolul pe care îl avem în moștenirea pe care trebuie să o transmitem mai departe. Pentru a ne asigura că ne îndeplinim și noi misiunea, trebuie să conservăm și să aducem un minim de plusvaloare prin ceea ce înfăptuim individual sau colectiv. Ne dovedim respectul față de cei care s-au sacrificat generații la rând pentru ca noi astăzi să fim liberi prin cele mai „simple” dovezi de patriotism, ca cetățeni ai statului român. De la o bună cunoaștere a istoriei care ne-a adus Unirea din 1918, dar și a limbii care ne leagă. De la respectul arătat fiecărui locuitor cu propria identitate etnică, confesională etc., a moștenirii patrimoniale și identitare de care ne bucurăm și până la loialitatea și respectul arătat față de misiunea pe care o avem fiecare în societate.
1 decembrie 2022 este o zi în care marcăm Ziua Națională într-un climat internațional de insecuritate pe care generația noastră nu l-a cunoscut niciodată și care ne dovedește faptul că o moștenire care se construiește în timp prin sacrificii mari poate să devină vulnerabilă dacă pierdem din vedere necesitatea apărării ei. Naționalismul dus la extrem, ura etnică, disensiunile înghețate și resorturile istorice ale relațiilor dintre state cauzează conflict, distrugere și amenință viața fiecăruia dintre noi. Avem astăzi datoria să facem diferența între patriotism și naționalism, între iubire și respect față de trecut și ultranaționalism și populism, între loialitate față de comunitatea națională și cea față de propriile interese. Numai prin cunoaștere, educație și respect pentru fiecare ființă umană putem combate toate provocările și amenințările la adresa unității statului așa cum a fost ea realizată cu prețul vieții, curaj și determinare.
Liviu Brătescu
Senator PNL Iași
Cuvinte cheie: + ziua nationala, 1 decembrie, liviu bratescu, România, pnl iasi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
Motivele pentru care tancul Leopard este considerat cel mai bun din lume
Ford va decide până la jumătatea lunii februarie câte locuri de muncă va elimina în Europa
China anunţă o scădere cu 80% a bilanţului zilnic al morţilor din cauza COVID-19
Ciorapii lungi – confortul, mai presus de estetică în sezonul rece (P)
Instrument digital gratuit pentru verificarea sănătății creierului
Google face concesii importante în India legate de Android. Compania a fost amendată pentru monopol
3 mituri despre videochatul în Iași. Ce este și ce nu este jobul ăsta (P)
Fraţii Tate, din nou la sediul DIICOT pentru a asista la percheziţiile informatice
Ilustraţii rare ale fabulelor lui La Fontaine, vândute la New York pentru 2,3 milioane de dolari
Elon Musk caută trei miliarde de dolari pentru a plăti datorii făcute pentru preluarea Twitter
A crescut valoarea contribuției de sănătate pentru cei care se asigură pe durată determinată
Trump a fost reprimit pe Facebook şi Instagram. Meta anunţă că îi va restabili conturile suspendate
Ioan Alexandru TOFANOPENAI: despre viitorul luminos al şcolii |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.