La Palatul Culturii, puteți vedea o sabie din epoca fierului, găsită în județul Vaslui

luni, 10 iunie 2024, 23:20
1 MIN
 La Palatul Culturii, puteți vedea o sabie din epoca fierului, găsită în județul Vaslui

Palatul Culturii din Iași găzduiește o nouă microexpoziție în cadrul seriei de evenimente „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”. Între 12 iunie și 11 septembrie, puteți admira o spadă hallstattiană. La Muzeul de Istorie a Moldovei veți găsi microexpoziția  „Din atelierul lui Hefaistos – o spadă hallstattiană”.

Descoperită pe teritoriul județului Vaslui, această piesă datează din secolul al X-lea a. Chr., din prima epocă a fierului (Hallstatt timpuriu, faza B1). Potrivit organizatorilor, spada, realizată din bronz, reflectă perioada începutului secolului al XI-lea a. Chr., marcată de convulsii sociale și militare intense.

„Arme cu rază scurtă de acțiune pentru tăiat și împuns, spadele constituiau, la nivelul Epocii fierului, un element de inventar militar limitat doar la anumite categorii sociale având și un rol cert de simbol social. Piesele de acest tip au apărut în perioada mijlocie a epocii bronzului, ca urmare a necesității existenței unei arme mai eficiente pentru lupta corp la corp, în condițiile în care pumnalele și spadele scurte nu mai erau suficiente, datorită proliferării lăncilor”, au amintit organizatorii microexpoziției.

Spadele din acea perioadă nu erau doar arme, ci și simboluri sociale limitate la anumite categorii și adesea bogat decorate cu motive simbolice. Considerate arme cu puteri magice și supranaturale, ele au inspirat numeroase legende și mituri, de la „Iliada” și „Odiseea” până la legendele lui Beowulf și spada Excalibur.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii