„Fermador“ este cel mai mare producător ieșean de carne de pasăre, cu o producție estimată pentru anul trecut la aproape 50 de milioane de euro. Prețurile sunt în scădere față de anul trecut. Omul de afaceri Cătălin Mihalache anticipează că va fi un an bun: „A nins în această iarnă, sperăm ca grâul să se facă, iar atunci prețul va fi bun și vom avea cu ce să hrănim păsările“. Cât este prețul de producție în România față de alte state din UE.
Producătorul de carne de pui Fermador din județul Iași, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, controlat de Cătălin Mihalache, estimează pe anul 2023 afaceri în creștere cu aproximativ 10% față de anul 2022, încheiat cu 224,7 milioane de lei, și un profit net în scădere tot cu circa 10% comparativ cu un an înainte, când compania ieșeană raporta la Ministerul Finanțelor Publice 38,7 milioane lei, un câștig de patru ori mai mare faţă de anul 2021. Producătorul local este pe piață de 30 de ani, depășind în 2022 pentru prima dată pragul de 200 mil. lei cifră de afaceri, de la 151,7 mil. lei în 2021, o creștere de 48%. Antreprenorul din Iași se așteaptă ca anul 2024 să fie un an bun, în condițiile în care prețurile la materii prime au scăzut, nu se mai importă cereale din Ucraina, iar condițiile meteo din această iarnă au fost favorabile pentru culturi.
Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.2
Fermador are un abator de păsări în Podu-Iloaiei. Aici se sacrifică între 38.000 – 40.000 de pui pe zi, adică în jur de 10 milioane de capete pe an.
„În România, în acest moment, prețurile produselor au scăzut cu 10-15% prin comparație cu anul trecut pe aceeași vreme. Principalul motiv este scăderea prețurilor la inputuri, la materii prime, la cereale, șrot, ulei de floarea soarelui și altele. A nins în această iarnă, sperăm ca grâul să se facă, iar atunci prețul va fi bun și vom avea cu ce să hrănim păsările. Nu se mai importă cereale din Ucraina, sunt interzise cu desăvârșire, așa că fermierii noștri sunt sau ar trebui să fie în siguranță. Poate va fi un an bun“, spune Cătălin Mihalache.
Carnea de pasăre este unul dintre cele mai consumate alimente, făcând parte din coșul de consum zilnic al populației definit de Institutul Național de Statistică (INS), iar ponderea producției naționale este una ridicată. Consiliul Concurenței notează în „Raportul privind evoluția concurenței în sectoare cheie/anul 2023“ că, în ultimii doi ani, prețurile la alimente au înregistrat o creștere semnificativă, iar unul dintre factorii principali care au stat la baza acestei tendințe a fost creșterea cotațiilor materiilor prime pe piețele internaționale de mărfuri.
„Această tendință a fost alimentată de mai mulți factori, printre care efectele războiului din Ucraina, schimbările climatice, care au dus la secetă și alte condiții meteorologice extreme în diferite regiuni ale lumii, afectând producția agricolă. În același timp, creșterea cererii globale pentru alimente și resurse naturale a pus presiune suplimentară asupra stocurilor și a determinat majorarea prețurilor. De asemenea, instabilitatea lanțurilor de producție globale, respectiv creșterea curentelor protecționiste au contribuit direct la fluctuațiile de pe piețele materiilor prime internaționale, generând inclusiv un impact direct asupra costurilor producătorilor români de alimente“, se menționează în raport.
Ce costuri de producție sunt în România comparativ cu Polonia sau Germania
Polonia este cel mai mare producător european de carne de pasăre, prețul la poarta fermelor fiind sub 200 euro carcasa de 100 de kilograme, potrivit datelor Comisiei Europene. Carnea de pasăre (broiler) la poarta fermelor din Europa era vândută de producători în săptămâna 4 din 2024 (care începe cu 22 ianuarie 2024) cu o medie de 256,99 euro carcasa de 100 de kilograme, mai scumpă cu 0,1% comparativ cu o săptămână înainte (15 ianuarie 2024).
Pentru săptămâna 4 nu sunt date disponibile pentru Polonia, însă în săptămâna 3 (care a început cu 15 ianuarie 2024), 100 de kilograme de pui broiler costau la poarta fermei 165,58 euro. În România, carcasa de 100 de kilograme costa 217,05 euro în săptămâna 4 din 2024, cu 6,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și mai mult cu 3% față de săptămâna anterioară. Minimul din 2023 a fost atins în săptămâna care a început cu 25 septembrie, când 100 de kilograme de pui broiler se vindeau la poarta fermei în România cu 200,52 euro.
Din datele Comisiei Europene, cea mai scumpă carne de pasăre este în Germania, unde în săptămâna 4 carcasa de 100 de kilograme se vindea la poarta fermelor la prețul de 422 euro. „Doar Bulgaria în acest moment produce mai ieftin ca noi, dar produce prea puțin comparativ cu România. Polonia are două dezavantaje pentru noi, avantaje pentru ei: sunt ieftini și foarte mari. Agricultura din Polonia cred că este de câteva ori mai mare decât agricultura din România“, explică Cătălin Mihalache. În Bulgaria, în săptămâna 4 din 2024, carnea de pasăre la poarta fermelor era vândută de producători cu 201,56 euro. Fermador își vinde carnea pe piața internă, exportând doar în Marea Britanie cantități mici.
La nivel național s-au sacrificat anul trecut 321 milioane de păsări
Fermador are 18 magazine în zece orașe din Moldova și circa 600 de salariați. În 2022, angajatorii care activează în sectorul agricol şi cel alimentar au fost obligați să majoreze, până în 2028, salariile minime ale tuturor angajaților, companiile beneficiind de o serie de scutiri de taxe. Anul trecut, însă, Legea nr. 296/2023 a schimbat modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii-cheie, inclusiv a celor din sectorul agricol şi cel alimentar, care a pus presiune pe firmele cu activitate în domeniu.
„În urmă cu câteva luni de zile, Guvernul ne-a acordat o facilitate pe 5 ani de scutire de impozite pe salarii și CAS cu condiția să majorăm salariile. Am majorat de atunci toate salariile. În 2023, angajaților noștri li s-au majorat salariile în medie cu 25% datorită ajutorului dat de Guvern. În luna noiembrie anul trecut, Guvernul ne-a anunțat că de la 1 decembrie (2023, n.r.) plătim înapoi jumătate din ce ne-a dat, adică a trebuit să mai majorăm cu 12% salariile tuturor pentru ca ei să ia aceiași bani. Nu au fost corecți față de noi“, explică proprietarul Fermador.
Potrivit datelor INS, producția de carne de pasăre a crescut în România până la 539.867 tone (greutatea în carcasă) în 2023, de la 511.388 tone în 2022. Anul trecut s-au sacrificat la nivel național 321,8 milioane de păsări, față de 310,4 milioane în 2022, mai arată statisticile.
Citește aici ediția integrală Ziarul De Business nr.2
Publicitate și alte recomandări video