
Aflată într-un moment critic, prinsă între aspirațiile sale de integrare în Uniunea Europeană, presiunile exercitate de Rusia și tatonările Chinei, Republica Moldova trebuie să rămână fermă și determinată, păstrându-și cursul european în ciuda tuturor obstacolelor.
Săptămâna trecută, Republica Moldova a făcut un pas semnificativ spre aderarea la Uniunea Europeană, obținând un acord de principiu pentru deschiderea în această vară a negocierilor de aderare. În contextul geostrategic actual, în care Rusia își vede neabătută de ororile pe care le produce zi de zi în Ucraina, această decizie a UE întărește angajamentul față de valorile democratice și stabilitatea regională. Acest pas este mai mult decât unul simbolic, fiind un semnal clar al angajamentului UE de a integra Moldova în structurile sale, oferind astfel un sprijin solid în fața provocărilor geopolitice și economice.
Este important de menționat că Belgia, care deține președinția rotativă a Consiliului UE până la sfârșitul lunii iunie, pregătește conferințele interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova, programate pentru 25 iunie la Luxemburg, cu condiția sprijinului unanim. Însă acest sprijin nu este 100% garantat în acest moment, deoarece Ungaria (vai, ce surpriză, prietenii politici ai socialistului Igor Dodon!) – care are relații prietenoase cu Rusia și a criticat candidatura Ucrainei – are îndoieli asupra evaluării Comisiei privind pregătirea Kievului, Budapesta dorind adăugarea unor elemente suplimentare la cadrul de negociere. Pe de altă parte, pentru a evita înghețarea procesului până în 2025, Belgia și Comisia Europeană vor un acord înainte ca Ungaria să preia președinția UE la 1 iulie, drept pentru care data de 25 iunie reprezintă o miză foarte importantă pentru vecinii noștri moldoveni și ucraineni.
Pe măsură ce mizele cresc, Rusia veghează și continuă să își exercite influența în Moldova prin diverse mijloace, ultimul și cel mai spectaculos exemplu al influenței ruse fiind cazul lui Igor Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei. Publicația „The Insider” a afirmat că a obținut corespondența dintre acesta și colonelul Alexei Makarov din serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și – potrivit informațiilor – Gorgan ar fi fost un informator GRU, raportând regulat despre situația politică din Moldova și despre vizitele reprezentanților ucraineni pentru achiziționarea de armament. El l-a informat pe Makarov despre intențiile Ucrainei de a cumpăra 6 avioane MiG-29 din Moldova și despre transporturile de combustibil din Moldova către Ucraina. Gorgan l-a mai sfătuit pe Makarov și să închidă rapid granița cu România, deoarece „o mulțime de marfă, mai ales militară” intră în Ucraina „pe acolo”. Acest Gorgan – născut în 1969 în Moldova și cu studii la o școală militară sovietică – a avansat în cariera militară în Moldova independentă și a participat la misiuni NATO, însă acest lucru nu l-a împiedicat să furnizeze rușilor informații despre solicitările Ucrainei de a obține muniții de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
Serviciul de Informații și Securitate al Moldovei a confirmat veridicitatea informațiilor și a precizat că monitorizează acțiunile Rusiei de influențare a țării, Președinția de la Chișinău anunțând în acest context retragerea distincțiilor și gradelor militare ale lui Gorgan pentru trădare.
În acest context, într-un efort comun fără precedent, acum câteva zile SUA, Marea Britanie și Canada au acuzat Rusia de complot pentru a influența alegerile prezidențiale din Republica Moldova, susținând că Moscova folosește tactici subversive pentru a-și promova interesele și a destabiliza guvernul proeuropean de la Chișinău. Cele trei țări au condamnat încercările Kremlinului de a submina procesele democratice și de a influența rezultatele alegerilor din Republica Moldova, avertizând asupra planurilor rusești de a provoca proteste în cazul în care un candidat pro-Rusia nu va fi în stare să câștige alegerile prezidențiale din 2024 în Moldova. SUA, Marea Britanie și Canada și-au anunțat sprijinul ferm pentru Republica Moldova împotriva acestor amenințări și au promis aplicarea unor sancțiuni dure împotriva tuturor celor implicați în destabilizarea democrației de peste Prut.
Dacă unul dintre liderii opoziției de la Chișinău, socialistul Dodon, nu-și ascunde simpatiile pro-ruse, un alt autointitulat „lider”, primarul Chișinăului – Ion Ceban – este în căutarea altei nișe politice, aceasta după ce s-a pomenit că ușile României i s-au închis definitiv, oficialii noștri având suficiente motive de a se îndoi de sinceritatea proiectelor sale politice. În timp ce Republica Moldova navighează cu grijă printre relațiile complexe cu Occidentul și cu Rusia, primarul Chișinăului a întreprins recent o vizită de lucru în… China, unde s-a întâlnit cu conducerea Partidului Comunist Chinez: „Am mulțumit pentru ospitalitate și am discutat despre relațiile de colaborare dintre China și Republica Moldova, inclusiv Chișinău. Am menționat importanța stabilirii relațiilor de cooperare între comunitățile noastre”. Una peste alta, vizita primarului așa-zis „proeuropean” ridică o mulțime de întrebări despre direcția strategică pe care unii dintre politicienii de la Chișinău o vor urma în contextul competiției globale din ce în ce mai încinse dintre marile puteri.
Pe măsură ce Moldova se apropie de deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE, miza politică și strategică devine tot mai evidentă. Aspirațiile europene ale Moldovei nu sunt doar o chestiune de politică externă, ci și un imperativ național pentru dezvoltare și prosperitate. Aflată într-un moment critic, prinsă între aspirațiile sale de integrare în Uniunea Europeană, presiunile exercitate de Rusia și tatonările Chinei, Republica Moldova trebuie să rămână fermă și determinată, păstrându-și cursul european în ciuda tuturor obstacolelor. Pentru a reuși, Moldova trebuie să continue reformele interne, să combată corupția și să întărească statul de drept. În același timp, trebuie să rămână vigilentă în fața tentativelor de destabilizare și să își dezvolte capacitățile de apărare și securitate. Succesul acestui demers va depinde în mare măsură de sprijinul constant din partea partenerilor occidentali și de capacitatea liderilor moldoveni de a consolida reziliența în fața provocărilor externe.
Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova
Publicitate și alte recomandări video