Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O altă „pilă” a directorului Vlad Baba recunoaşte acuzaţiile procurorilor

La Şcoala de Arte, până şi un muncitor necalificat era angajat cu acte măsluite

GALERIE
muncitor_necalificat1
  • muncitor_necalificat1
- +

Directorul Şcolii de Arte a transformat instituţia pe care o conduce în propria-i moşie. Procurorii DNA îl acuză pe Vlad Baba că a trucat până şi concursul de angajare a unui muncitor, pentru a se asigura că are în jur doar apropiaţi fideli, care să muncească mai mult pentru el decât pentru instituţie. Muncitorul nu a reprezentat o miză în ancheta procurorilor, aceştia oferindu-i o pedeapsă simbolică în schimbul clarificărilor aduse cazului. Ilie Vintzi ar putea scăpa cu un an de închisoare, cu suspendare, dacă magistraţii Tribunalului vor accepta la sfârşitul acestei luni acordul de recunoaştere a vinovăţiei propus de anchetatori. În contul lui Vlad Baba însă se mai înscriu acuzaţii de instigare la fals în înscrisuri şi semnătură privată şi uz de fals.

„Ziarul de Iaşi” a prezentat ieri cazul şefei Serviciului Artistic din cadrul Şcolii de Arte, pentru care plenul Consiliului Judeţean a votat crearea unui post special, iar directorul Baba şi subordonaţii lui s-au dat peste cap să-i netezească drumul spre angajare. În cazul Andreei Popovici, Baba putea spune măcar că aceasta avea „pile” şi a acceptat-o în subordine fără s-o fi dorit. În cazul lui Ilie Vintzi însă, lucrurile au stat altfel. El nici măcar nu a cerut un loc de muncă la Şcoala de Arte şi nu a făcut nimic pentru a-l obţine. Au lucrat alţii pentru el.

Vlad Baba, directorul Şcolii de Arte

Vintzi şi Vlad Baba s-au cunoscut în primăvara anului trecut, pe când primul lucra la un „escape room” pentru copii. Cu această ocazie, l-a ajutat pe Baba la filmarea filmului „Şase” şi au făcut schimb de numere de telefon. La începutul lunii iulie, Şcoala de Arte a anunţat organizarea unui concurs pentru un post de muncitor. După publicarea anunţului, Baba şi-a adus aminte de Vintzi şi l-a sunat, pentru a-l întreba dacă nu-l interesează un loc de muncă. „În condiţii de pandemie, un post de muncă la stat era mult mai sigur decât la privat”, a explicat ulterior Vintzi anchetatorilor. Aşa că s-a înscris. Pe 21 iulie, Baba trebuia să meragă la o filmare pentru firma administrată în paralel cu jobul la stat, dar şi-a găsit timp să-l sune pe Vintzi pentru a-l chema să-şi depună dosarul.

Procurorii DNA aveau să constate că la concursurile organizate de Şcoala de Arte, Baba stabilea condiţiile de participare în funcţie de CV-ul persoanei pe care voia să o angajeze. În cazul lui Vintzi însă, anunţul era deja anunţat şi exista o problemă. Se cereau minim trei ani de vechime, iar adeverinţele obţinute de Vintzi totalizau doar un an, două luni şi 19 zile. Faptul a fost descoperit abia în ultima zi de depunere a dosarelor, adică atunci când venise muncitorul cu hârtiile. Promisiunea dată este însă datorie curată, aşa că Baba a „rezolvat” problema. Pe 23 iulie, la ora 9.27, Vintzi l-a sunat pe Baba pentru a-l anunţa că are vechimea prea mică, iar firmele la care mai lucrase, la negru, nu-i dădeau adeverinţele necesare. De la Şcoala de Arte Vintzi fusese trimis la Inspectoratul Teritorial de Muncă, pentru a încerca să mai obţină vreo adeverinţă. Nu a mai fost nevoie. Baba a apelat la Mihaela Cucoradă, care-i ţinuse contabilitatea firmelor şi pe care o angajase la Şcoala de Arte. Ea a venit cu ideea să-i fabrice lui Vintzi o adeverinţă în numele unei firme de contabilitatea căreia se ocupase cu patru ani înainte şi a cărei ştampilă o păstrase. La ora 10.44, Baba l-a sunat pe Vintzi, întorcându-l din drumul spre ITM, pentru că „e mega-important”.

Cucoradă a făcut totul ca adeverinţa să fie perfectă. Vintzi nu avea liceul terminat, aşa că a trecut în adeverinţă că acesta lucrase ca „manipulant marfă”. Ulterior, muncitorul avea să fie pus la curent şi cu profilul de activitate al Neko Transit SRL, a aflat că administratorul era o persoană „mai în vârstă” şi că are o dubiţă verde. Dacă era întrebat de procurori, putea da răspunsuri credibile. „Deşi eu am fost cea care a propus varianta cu adeverinţa întocmită în fals, eu, personal, nu aş fi întocmit în fals acea adeverinţă dacă Baba nu ar fi fost de acord”, a declarat Cucoradă procurorilor.

Odată dosarul de participare pregătit, Vintzi a putut aştepta liniştit concursul. S-a rezolvat şi cu acesta. Au fost admişi cinci candidaţi. La proba practică au venit doar doi: Vintzi şi I.F. Acesta din urmă a fost respins. Avusese impresia că s-a descurcat mai bine, dar nu a comentat. Ca urmare, la interviu, Vintzi a fost singur. Ulterior, procurorii aveau să deducă, din declaraţiile membrilor comisiei de concurs că Vintzi ar fi trebuit să fie respins: nu a rezolvat corespunzător unul dintre subiecte, respectiv montarea unui scaun. După cum a declarat o membră a comisiei, Vintzi nu a fost penalizat, pentru că se observase că e „relaţia” lui Baba. Vintzi a fost angajat, pe un salariu brut de 3.907 lei. Avea să lucreze însă şi pentru proiectele personale ale lui Baba, inclusiv în orele de program. Pe 1 septembrie anul trecut, la 4.10 dimineaţa, Baba a trimis un mesaj unui angajat al Şcolii de Arte pentru a-i atrage atenţia că Vintzi a fost cu el toată noaptea aşa că i-a dat liber în ziua următoare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri