La Spitalul „Parhon” numărul pacienților a crescut cu 10%. Care sunt bolile ce s-au înmulțit în ultimii ani?

marți, 06 august 2024, 23:35
3 MIN
 La Spitalul „Parhon” numărul pacienților a crescut cu 10%. Care sunt bolile ce s-au înmulțit în ultimii ani?

Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași trece printr-o perioadă aglomerată. Medicii afirmă că, în comparație cu acum 2-3 ani, numărul pacienților a crescut cu aproximativ 10%, iar majoritatea pacienților suferă de infecții urinare, pulmonare și digestive.

„Deși este sezonul de vară, când ar fi de așteptat ca numărul pacienților să fie mai redus, spitalul se confruntă cu mulți pacienți cu boli cronice care sunt internați cu episoade infecțioase. Fie că sunt infecții de tip infecție urinară, fie că sunt infecții de tip respirator sau pacienți care au trecut printr-un episod de infecție digestivă. Am avut și pacienți care s-au plâns de simptome de tip infecții COVID-19, dar mai puțini. Majoritatea pacienților suferă de infecții urinare, pulmonare și digestive”, a declarat Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Cei mai frecvenți pacienți sunt cei cu multiple comorbidități

Medicul spune că, în prezent, cei mai frecvenți pacienți sunt cei cu multiple comorbidități. Acești pacienți, fiind extrem de fragili, sunt în principal vârstnici, iar un episod infecțios poate fi fatal pentru ei. Este necesar să fie tratați cu maximă seriozitate, incluzând antibioterapie și spitalizare. Medicul subliniază că acești pacienți, având două-trei boli cronice și o vârstă de peste 75 de ani, reprezintă principala categorie de patologii întâlnite.

„Situația este diferită față de acum 2-3 ani, cu un număr în creștere de pacienți aduși la spital. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut sau de acum 2 ani, numărul pacienților a crescut cu aproximativ 10%”, a declarat Ionuț Nistor.

O explicație este automedicația, în special utilizarea excesivă a antibioticelor

Medicul spune că sunt două explicații pentru această situație. Prima este îmbătrânirea populației, care implică, din păcate, mai multe spitalizări. Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii dezvoltă mai multe comorbidități și necesită internare și tratament spitalicesc mai frecvent, necesitând îngrijiri sporite din partea sistemului de sănătate. A doua explicație este automedicația, o problemă care se resimte la nivel național, în special utilizarea excesivă a antibioticelor. Aceasta duce la situația în care, atunci când pacienții ajung la spital cu o infecție, este adesea vorba despre o infecție rezistentă la multiple medicamente, necesitând internare prelungită și administrarea de antibiotice cu spectru larg, făcând dificil tratamentul la domiciliu.

O a treia explicație pentru numărul mai mare de pacienți care se prezintă la spital în această perioadă este că, spre sfârșitul lunii august, sistemul medical se confruntă de obicei cu un val de consultații datorat întoarcerii românilor din diaspora. Aceștia profită de timpul petrecut acasă pentru a ajuta membrii familiei să facă diverse consultații cronice. Însă, medicii de la Parhon spun că încă nu au resimțit acest val de consultații.

Citiți și:

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii