La Spitalul "Sf. Spiridon", numărul operaţiilor s-a redus şi la o treime
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.04.2021

La Spitalul "Sf. Spiridon", numărul operaţiilor s-a redus şi la o treime

GALERIE
operatie
  • operatie
- +

La Spitalul "Sf. Spiridon", media zilnică a pacienţilor depistaţi pozitiv la prezentare este de 10%. Mai exact dintre cei peste 200 de pacienţi prezentaţi, 20 au infecţie cu SARS COV 2. Dat fiind numărul mare de noi cazuri raportate zilnic, conducerea spitalului a precizat că ia în calcul creşterea numărului de paturi destinate bolnavilor COVID-19 cu forme uşoare şi mediii de boală.

"La acest moment nu, dar dacă situaţia o va impune ne gândim. Avem Medicală I şi III în situaţia în care dacă se va impune acest lucru vom căuta soluţii ca aceste două clinici, a câte 50 de paturi fieare, să poată fi adaptate. Dar este doar luată în calcul", a spus Ioan Bîrliba, managerul spitalului. Pentru a da o mână de ajutor pacienţilor care necesită terapie intensivă, conducerea a dispus o serie de adaptări ale circuitelor cu avizul DSP şi cu acordul medicilor epidemiologi şi infecţionişti ai spitalului “Am făcut astfel încât să putem aduce în terapia intensivă un număr de nouă pacienţi. Atenţie, deci avem nouă paturi cu destinaţia de terapie intensivă. Nu am modificat structura spitalului, nu am modificat absolut nimic, ci am adăugat două saloane bine delimitate, cu protecţie specială, pentru pacienţii care au nevoie de terapie intensivă vizavi de starea lor de sănătate", a mai spus Ioan Bîrliba.

În acest moment, capacitatea spitalului este de 1.128 de paturi, dar legislaţia emisă în contextul pandemiei a făcut ca în spital să nu existe internaţi mai mult de 500 de pacienţi, predominante fiind categoriile cu patologie gastrointestinală şi cardiovasculară, urmate de cele chirurgicale. “Aici vin urgenţe majore, multiple, traumatisme, politraumatisme, care trebuie abordate ca şi când ar fi pozitive. Din această perspectivă, atât medicilor, cât şi personalului mediu sanitar sau nesanitar li s-au asigurat materiale de protecţie necesare. Dacă înainte făceam de la 50 la 60 operaţii chirurgicale pe zi, numărul acestora s-a redus la 20 de operaţii şi privesc direct operaţiile salvatoare de viaţă", a adăugat Ioan Bîrliba. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Florin NICULA

Primăria nu are proiecte de anvergură, consilierii se încaieră pe margine

Aceleaşi idei au fost rostogolite de la un buget la altul de Mihai Chirica, doar că acum nu a mai fost consensul de altădată.

Filmuletul zilei

opinii

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Alexandru CĂLINESCU

New York şi Bucureşti în oglinzi paralele

Scrisă alert, fructificând o documentaţie impresionantă (studiul a avut o primă ediţie apărută în 2016 la editura americană Common Ground), exploatând inteligent o ipoteză de lucru ce se dovedeşte fertilă, cartea Marianei Neţ ne oferă o lectură pasionantă. Este, fără dublii, unul dintre evenimentele editoriale ale acestui an.

Vuia (III)

Neculai SEGHEDIN

Vuia (III)

Biograful oficial al lui Traian Vuia a fost inginerul George Lipovan (1905-1972). Acesta a studiat la Şcoala Politehnică din Timişoara, Universitatea din Paris, şcoala de jurnalişti din Paris şi la şcoala militară aeronautică din Bucureşti. În 1925, Lipovan pleacă la Paris, unde îl întâlneşte pe Vuia, de care îl va lega o puternică relaţie de prietenie, dovadă fiind îndelungata corespondenţă dintre cei doi. Lui Lipovan îi datorăm seria de cărţi dedicate lui Vuia, bazate pe mărturiile inventatorului şi pe propriile sale cercetări documentare.

Competiţia mare

Nicolae CREŢU

Competiţia mare

Viaţa însăşi este, desigur, şi competiţie: dar înţelegând prin asta, din perspectiva valorilor omului (care îl disting de animalitate), nu malthusiana sfâşiere de homo hominilupus, ci un spirit al emulaţiei meritocrate definit prin fair play. Metaforism sportiv, da: fără „dopaj”, nici blaturi sau „arbitri” părtinitori, corupţi, fără trucaje şi măsluiri. 

pulspulspuls

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

Oare va ajunge scaunul de la ales la 100 de mii de coco au ba?

O boare de semne de îngrijorare cică ar fi trecut zilele asteape deasupra viilor politice româneşti şi ieşene, stimaţi telespectatori, după ce pe piaţă ar fi apărut datele singurului sondaj politic credibil de la alegeri încoace. Iar acolo curioşii au putut vedea, cu oarecare surprindere, evident, că AUR a trecut sesizabil peste USR. 

Caricatura zilei

A avea sau a nu avea amendamente

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.