La trecutu-ţi falnic, cum ne e prezentul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

La trecutu-ţi falnic, cum ne e prezentul?

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

          Cu toţii ne dorim sănătate şi ne dorim ca mereu cei dragi să ne fie aproape. Orice om normal îşi doreşte ceva ce se poate înfăptui cu siguranţă doar prin muncă. Apoi, ne dorim ca visele să ne devină realitate. În aceste vremuri, ne dorim să avem măcar puţină creştere economică pentru a trăi puţin mai bine, dar din nefericire prea puţin depinde de noi. Vrem să respectăm, dar vrem să fim şi respectaţi în comunitate, la locul de muncă, de autorităţi, etc.
          Prin urmare, ca indivizi în dorinţele personale suntem modeşti. Atunci când ne referim la întreaga societate, devenim exigenţi dorindu-ne bun simţ şi normalitate. E un deziderat pe care de peste 20 de ani ne chinuim să-l atingem, dar mereu ne scapă din vedere calitatea şi pregătirea umană indiferent de domeniile în care activează.
          Profesorul Brucan spunea că ne trebuiesc două decenii pentru implementarea valorilor democraţiei, eu cred că în aceste condiţii nici copiii noştri nu vor palpa aceste valori pentru că majoritatea dintre noi nu suntem capabili să ne unim şi să tăiem răul de la rădăcină.
          Ce reprezintă aceste valori e uşor de spus sau uşor de aşternut pe hârtie, “greutatea” intervine atunci când solicităm autorităţilor publice să-şi respecte cetăţenii şi să le rezolve problemele în spiritul legii, fără a da interpretare la … virgulă sau punct şi virgulă. “Greutatea” intervine atunci când sunt solicitate servicii publice de calitate şi la preţuri comparabile cu venitul ieşeanului de rând, nu monopoluri care să cuprindă şi banii pentru … diverse.
          Ţinându-se seama de specificul zonei, nu este imposibilă găsirea unor reale modalităţi de dezvoltare economică, care să conducă către crearea de noi locuri de muncă şi care ulterior să asigure un trai onest cetăţenilor. De ani şi ani vorbim de fonduri europene, care au ca scop crearea de condiţii de viaţă la nivel european, pornind de la infrastructură şi continuând cu ceea ce reprezintă educaţie şi formare profesională, dar câte fonduri au fost atrase?
          Indiferent care a fost şi este puterea politică, sintagma «stabilitate economică şi echilibru social» aproape că ne-a sufocat. Consecinţă! Lunar, conform datelor statistice, avem peste 1000 de internări în spitalele de psihiatrie datorate tot sintagmei mai sus menţionate. E nevoie să mai conchidem că totul se rezumă la pure declaraţii politice, fără nicio susţinere în reala existenţă a românului în ţara sa? Este evident că această criză economică este surclasată de criza morala prin care trece nu doar România, ci intreg mapamondul.
          Pe acest context este imperios necesar să devenim promotorii unei minime moralităţi. Se impune să ne transformăm în membri combatanţi ai corupţiei, clanurilor şi mafiei, membri militanţi pentru separarea puterilor în stat, astfel încât justiţia să nu mai fie subordonată puterii politice, iar Curtea Constituţională să fie cu adevărat depolitizată, ca dealtfel toate organismele statului şi ale administraţiei publice.
          De peste 20 de ani aşteptăm să se producă aceste minuni. Oare cât mai avem de aşteptat?

          O, românule, unde îţi este demnitatea naţională! De ce te laşi permanent călcat în picioare uitându-ţi parcă voit trecutul falnic?  

Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.