anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Advertorial

La trecutu-ţi falnic, cum ne e prezentul?

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

          Cu toţii ne dorim sănătate şi ne dorim ca mereu cei dragi să ne fie aproape. Orice om normal îşi doreşte ceva ce se poate înfăptui cu siguranţă doar prin muncă. Apoi, ne dorim ca visele să ne devină realitate. În aceste vremuri, ne dorim să avem măcar puţină creştere economică pentru a trăi puţin mai bine, dar din nefericire prea puţin depinde de noi. Vrem să respectăm, dar vrem să fim şi respectaţi în comunitate, la locul de muncă, de autorităţi, etc.
          Prin urmare, ca indivizi în dorinţele personale suntem modeşti. Atunci când ne referim la întreaga societate, devenim exigenţi dorindu-ne bun simţ şi normalitate. E un deziderat pe care de peste 20 de ani ne chinuim să-l atingem, dar mereu ne scapă din vedere calitatea şi pregătirea umană indiferent de domeniile în care activează.
          Profesorul Brucan spunea că ne trebuiesc două decenii pentru implementarea valorilor democraţiei, eu cred că în aceste condiţii nici copiii noştri nu vor palpa aceste valori pentru că majoritatea dintre noi nu suntem capabili să ne unim şi să tăiem răul de la rădăcină.
          Ce reprezintă aceste valori e uşor de spus sau uşor de aşternut pe hârtie, “greutatea” intervine atunci când solicităm autorităţilor publice să-şi respecte cetăţenii şi să le rezolve problemele în spiritul legii, fără a da interpretare la … virgulă sau punct şi virgulă. “Greutatea” intervine atunci când sunt solicitate servicii publice de calitate şi la preţuri comparabile cu venitul ieşeanului de rând, nu monopoluri care să cuprindă şi banii pentru … diverse.
          Ţinându-se seama de specificul zonei, nu este imposibilă găsirea unor reale modalităţi de dezvoltare economică, care să conducă către crearea de noi locuri de muncă şi care ulterior să asigure un trai onest cetăţenilor. De ani şi ani vorbim de fonduri europene, care au ca scop crearea de condiţii de viaţă la nivel european, pornind de la infrastructură şi continuând cu ceea ce reprezintă educaţie şi formare profesională, dar câte fonduri au fost atrase?
          Indiferent care a fost şi este puterea politică, sintagma «stabilitate economică şi echilibru social» aproape că ne-a sufocat. Consecinţă! Lunar, conform datelor statistice, avem peste 1000 de internări în spitalele de psihiatrie datorate tot sintagmei mai sus menţionate. E nevoie să mai conchidem că totul se rezumă la pure declaraţii politice, fără nicio susţinere în reala existenţă a românului în ţara sa? Este evident că această criză economică este surclasată de criza morala prin care trece nu doar România, ci intreg mapamondul.
          Pe acest context este imperios necesar să devenim promotorii unei minime moralităţi. Se impune să ne transformăm în membri combatanţi ai corupţiei, clanurilor şi mafiei, membri militanţi pentru separarea puterilor în stat, astfel încât justiţia să nu mai fie subordonată puterii politice, iar Curtea Constituţională să fie cu adevărat depolitizată, ca dealtfel toate organismele statului şi ale administraţiei publice.
          De peste 20 de ani aşteptăm să se producă aceste minuni. Oare cât mai avem de aşteptat?

          O, românule, unde îţi este demnitatea naţională! De ce te laşi permanent călcat în picioare uitându-ţi parcă voit trecutul falnic?  

Ing.dr.ec Traian Dobre


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.