La un pas de dezastru ecologic! Păşcănenii trebuie să îmbrăţişeze ApaVital
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

La un pas de dezastru ecologic! Păşcănenii trebuie să îmbrăţişeze ApaVital

GALERIE
apavital
  • apavital
- +

Sub ameninţarea închiderii staţiei de epurare, consilierii vor vota din nou contractul cu ApaVital.

Războiul apei de la Paş­cani ar putea lua sfârşit luni. Un prim armistiţiu a fost convenit ieri în urma unei întâlniri convocate de prefectul Dan Cârlan şi la care au participat primarul muni­cipiului, Dumitru Pantazi, directorul ApaVital, Ion Toma, şi preşedintele Con­siliului Judeţean, Cristian Adomniţei.

„Ce era clar încă dinaintea întâlnirii era că situaţia actuală nu se poate prelungi la infinit. Societatea locală, Prest Serv Apa, are conturile blocate, iar blocarea staţiei de epurare era iminentă. E.ON stă practic cu mâna pe heblu, putând opri curentul în orice moment. Am fi putut asista la o catastrofă ecolo­gică, apele uzate din muni­cipiu ajungând direct în Siret“, a declarat prefectul.

Soluţia asupra căreia s-a convenit în finalul discuţiilor care au durat peste trei ore repune practic în drepturi ApaVital. Astfel, consiliul local al municipiului va fi convocat luni, primele punc­te de pe ordinea de zi a şe­dinţei urmând să fie anularea hotărârilor prin care contractul de delegare a serviciului de apă-canal către ApaVital a fost reziliat. Aceasta ar duce la revenirea la situaţia din iulie anul trecut, când socie­tăţii ieşene i-a fost încre­dinţat serviciul. De asemenea, ApaVital urmează să preia şi activitatea de epurare a apelor uzate, ceea ce ar lăsa practic Prest Serv Apa fără obiectul muncii.

„Ei ar ră­mâne să închidă socotelile. S-a discutat posibilitatea ca Prest Serv Apa să devină un fel de Termo-Service, care să administreze asociaţiile de proprietari din Paşcani. Oricum, majoritatea angajaţilor de acolo sunt la noi“, a spus Toma.

ApaVital ur­mează să prezinte spre aprobare consiliului local un re­gulament de facturare şi încasare adaptat specificului Paşcaniului, unde sub un sfert din cele 430 de scări de bloc s-au constituit în asociaţii de proprietari. Astfel, constituirea de asociaţii va continua, dar va fi aplicată şi ideea mai veche, ca ApaVital să încheie un contract cu un singur reprezentant al lo­catarilor de pe scară. Acesta ar urma să repartizeze consumul general pe apartamente, dar nu va avea atribuţii de încasare. Astfel ar urma să fie eliminată posibilitatea ca, din punct de vedere legal, un singur locatar să răspundă pentru plata facturilor întregului bloc.

„Vom oferi posibilita­tea ca oamenii să plătească individual, direct la noi. Oamenii vor să plătească, doar că nu aveau un cadru care să le fie clar. De altfel, în ultima vreme am mai încheiat contracte cu încă vreo 20 de asociaţii, iar da­toriile din urmă au fost eşa­lonate pe două-trei rate. Mai sunt 16 scări unde se lu­crează ca ţevile să fie scoase pe casa scării, caz în care se pot încheia şi contracte individuale“, a explicat Toma. Măsurile stabilite ieri la Paşcani ar urma să fie puse în practică în următoarele trei luni.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.