La USAMV Iaşi sunt studiate plantele ornamentale ce ar putea fi folosite în infrastructura urbană verde
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

La USAMV Iaşi sunt studiate plantele ornamentale ce ar putea fi folosite în infrastructura urbană verde

GALERIE
Fatade verzi experiment
  • Fatade verzi experiment
- +

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) se implică în găsirea celor mai potrivite soluţii pentru reconcilierea ecologică urbană -faţadele verzi fiind una dintre acestea. În acest sens, cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Horticultură a USAMV Iaşi, au amplasat structuri experimentale în imediata vecinătate a serelor didactice pe care le deţine instituţia, unde monitorizează comportarea unor specii ornamentale în condiţiile climatice specifice Europei de Est.

”Prin amplasarea celor două structuri experimentale ne-am propus identificarea unui sortiment de plante ornamentale care să poată fi utilizat cu succes în diverse sisteme de acoperire a faţadelor pentru clădirile aflate în zona climatică temperat continentală din Estul Europei. Pentru acest studiu preliminar s-au construit doi moduli experimentali de formă pătrată în plan, izolaţi în interior şi acoperiţi cu panouri termoizolante. Fiecare faţadă are patru paliere egale suprapuse, cu un spaţiu între ele pentru udarea substratului. Structurile au fost montate astfel încât fiecare faţadă să fie orientată către un punct cardinal”, a declarat şef lucr. univ. Dr. Mirela Cojocariu cadru didactic la Facultatea de Horticultură şi membru al ”International Society for Horticultural Science”.

În cadrul experimentului au fost plantate câte cinci specii floricole pe fiecare modul, toate cele patru faţade ale unui cub fiind identice. Cercetarea se află deja în al doilea an de studii şi observaţii. ”Pe parcursul desfăşurării experienţei se urmăreşte influenţa factorilor de mediu şi a substratului folosit asupra modului de comportare, pe fiecare faţadă, al fiecărei specii în parte – vigoare, coeficient de prindere, grad de acoperire şi alte aspecte importante”, a mai punctat Mirela Cojocariu.

Având în vedere schimbările climatice din ultima perioadă şi faptul că sunt variaţii mari de temperatură de la un an la altul, estimăm că este nevoie de minim 3 ani pentru a obţine primele rezultate concludente. În general, faţadele verzi, ca şi celelalte elemente din infrastructura urbană verde ar putea aduce comunităţii numeroase beneficii, dintre care amintim îmbunătăţirea calităţii aerului, reţinerea microparticulelor şi mărirea biodiversităţii.

În contextul actual, al urbanizării excesive care a generat numeroase efecte negative, combaterea poluării urbane a devenit o prioritate pentru numeroşi cercetători. În funcţie de locaţie şi dimensiune, spaţiile verzi urbane nu au doar funcţii estetice ci şi o influenţă benefică asupra climei, reducând poluarea şi efectul de insulă urbană.

Mărirea suprafeţelor verzi, în zonele urbane poate diminua unele dintre consecinţele negative ale urbanizării, însă din cauza spaţiului limitat existent în prezent la nivelul oraşelor mari, extinderea suprafeţelor înverzite pe faţadele şi pe acoperişurile clădirilor devine o soluţie viabilă pentru rezolvarea, măcar parţială, a acestei probleme. La nivel mondial, numeroase posibilităţi de a “planta” pe verticală sunt în mod constant dezvoltate, testate şi aplicate.

USAMV Iaşi îşi propune prin acest studiu preliminar, găsirea unor specii ornamentale şi soluţii peisagistice de valorificare a acestora în amenajări pe verticală.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.