La USAMV Iaşi sunt studiate plantele ornamentale ce ar putea fi folosite în infrastructura urbană verde
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 19.05.2021

La USAMV Iaşi sunt studiate plantele ornamentale ce ar putea fi folosite în infrastructura urbană verde

GALERIE
Fatade verzi experiment
  • Fatade verzi experiment
- +

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) se implică în găsirea celor mai potrivite soluţii pentru reconcilierea ecologică urbană -faţadele verzi fiind una dintre acestea. În acest sens, cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Horticultură a USAMV Iaşi, au amplasat structuri experimentale în imediata vecinătate a serelor didactice pe care le deţine instituţia, unde monitorizează comportarea unor specii ornamentale în condiţiile climatice specifice Europei de Est.

”Prin amplasarea celor două structuri experimentale ne-am propus identificarea unui sortiment de plante ornamentale care să poată fi utilizat cu succes în diverse sisteme de acoperire a faţadelor pentru clădirile aflate în zona climatică temperat continentală din Estul Europei. Pentru acest studiu preliminar s-au construit doi moduli experimentali de formă pătrată în plan, izolaţi în interior şi acoperiţi cu panouri termoizolante. Fiecare faţadă are patru paliere egale suprapuse, cu un spaţiu între ele pentru udarea substratului. Structurile au fost montate astfel încât fiecare faţadă să fie orientată către un punct cardinal”, a declarat şef lucr. univ. Dr. Mirela Cojocariu cadru didactic la Facultatea de Horticultură şi membru al ”International Society for Horticultural Science”.

În cadrul experimentului au fost plantate câte cinci specii floricole pe fiecare modul, toate cele patru faţade ale unui cub fiind identice. Cercetarea se află deja în al doilea an de studii şi observaţii. ”Pe parcursul desfăşurării experienţei se urmăreşte influenţa factorilor de mediu şi a substratului folosit asupra modului de comportare, pe fiecare faţadă, al fiecărei specii în parte – vigoare, coeficient de prindere, grad de acoperire şi alte aspecte importante”, a mai punctat Mirela Cojocariu.

Având în vedere schimbările climatice din ultima perioadă şi faptul că sunt variaţii mari de temperatură de la un an la altul, estimăm că este nevoie de minim 3 ani pentru a obţine primele rezultate concludente. În general, faţadele verzi, ca şi celelalte elemente din infrastructura urbană verde ar putea aduce comunităţii numeroase beneficii, dintre care amintim îmbunătăţirea calităţii aerului, reţinerea microparticulelor şi mărirea biodiversităţii.

În contextul actual, al urbanizării excesive care a generat numeroase efecte negative, combaterea poluării urbane a devenit o prioritate pentru numeroşi cercetători. În funcţie de locaţie şi dimensiune, spaţiile verzi urbane nu au doar funcţii estetice ci şi o influenţă benefică asupra climei, reducând poluarea şi efectul de insulă urbană.

Mărirea suprafeţelor verzi, în zonele urbane poate diminua unele dintre consecinţele negative ale urbanizării, însă din cauza spaţiului limitat existent în prezent la nivelul oraşelor mari, extinderea suprafeţelor înverzite pe faţadele şi pe acoperişurile clădirilor devine o soluţie viabilă pentru rezolvarea, măcar parţială, a acestei probleme. La nivel mondial, numeroase posibilităţi de a “planta” pe verticală sunt în mod constant dezvoltate, testate şi aplicate.

USAMV Iaşi îşi propune prin acest studiu preliminar, găsirea unor specii ornamentale şi soluţii peisagistice de valorificare a acestora în amenajări pe verticală.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un trio pentru integrare

Lucian DÎRDALA

Un trio pentru integrare

Denumirea neoficială - „Trio Asociat” - are meritul că duce discuţia şi spre provocările zilei, nu doar spre ambiţiile de integrare din viitor. Dorinţa celor trei ţări de a coopera în vederea unei cât mai bune valorificări a potenţialului asocierii nu ar trebui să deranjeze instituţiile europene, chiar dacă acestea sunt atente să nu transmită celorlalţi membri impresia că ar reprezenta „plutonul secund” al Parteneriatului Estic.

Filmuletul zilei

opinii

Un altfel de test PCR

Florin CÎNTIC

Un altfel de test PCR

Pe 8 mai s-a comemorat un veac de la înfiinţarea Partidului Comunist din România prilej de sesiuni ştiinţifice vineri pentru prietenii de la Universitatea „Petre Andrei” şi de reflecţie pentru mine.

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Câteva lucruri despre „profesiunea de scriitor”

M-a întrebat odată cineva într-un interviu, dacă urmăresc popularitatea, faima. Faimos este Becali sau cei care apar seară de seară pe ecrane, plătiţi cu jdemii de euro, tratând subiectele la modă, cei care plac „canaliei de uliţi”, cum spunea Poetul. 

Un festival care trebuie să continue

Alex VASILIU

Un festival care trebuie să continue

Trecând în revistă recitalurile şi concertele programate în a XXII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti (Iaşi, 10-16 mai), se cuvine onorată iniţativa echipei alcătuită în 1971 din Achim Stoia, rectorul fostului Conservator, Ion Baciu, directorul Filarmonicii şi Mihai Cozmei, decan la instituţia de învăţământ muzical superior, de a institui şi la Iaşi un eveniment de anvergură naţională. Începutul este datat 1973. 

pulspulspuls

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Iată cea mai mare frică a lui Alexe şi Chirica!

Chiar dacă prin filială mulţi cred că noua numire interimară la şefia pe judeţ în locul lui Alexe nu ar ridica nicio problemă pe termen mediu şi lung, căci, imediat ce dosarele şi lucrurile se vor aşeza în matca lor, în secunda doi se va reveni la poziţiile dinainte, unii mai cu dare de mână din zonă ar avea, zice-se, şi alte opinii despre ce se mai poate întâmpla. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.