anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Laboratoare noi la Politehnică finanţate cu bani de la Banca Mondială

GALERIE
laboratoare
 • laboratoare
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) va renova cinci laboratoare cu echipamente didactice de ultimă generaţie în urma câştigării unui proiect în valoare de aproximativ 200.000 de euro. Proiectul va fi finanţat în cadrul schemei de granturi pentru universităţi ROSE - Romanian Secondary Education (cu bani împrumutaţi de la Banca Mondială), TUIASI fiind una dintre cele 14 instituţii care au primit finanţare la nivel naţional şi singura universitate ieşeană care dezvoltă un al doilea astfel de proiect. 

Primul proiect ROSE dezvoltat de TUIASI este un centru de învaţare Remedium, centrul ultramodern construit la parterele căminelor T5-T6, ce a beneficiat de o investiţie de aproximativ 250.000 de euro. Noul proiect care va fi dezvoltat la Politehnica ieşeană se numeşte „Reţea de laboratoare didactice pentru discipline generale, specifice studiilor de ingineri“ - NETLAB şi va reînnoi complet, atât ca aparatură, cât şi ca spaţii, Laboratoarele de Fizică, Matematică, Chimie, Desen Tehnic şi Infografică, cât şi cel de Mecanică Teoretică. Prin intermediul proiectului, toţi studenţii celor 11 facultăţi ale Politehnicii vor beneficia de cursuri la respectivele laboratoare, fiind spaţii de învăţare destinate în special studenţilor din anul I pentru a le uşura adaptarea la mediul universitar. „Se vor achiziţiona echipamente didactice în valoare de aproximativ 200.000 de euro.

Practic, aceste laboratoare se vor reînnoi în anumite situaţii integral, vor avea aparatură modernă, nouă, care să permită transferul mult mai uşor a cunoştinţelor către noua generaţie de studenţi care sunt numiţi şi nativi digital. Vorbim de o aparatură de laborator foarte performantă şi suntem în faza în care am identificat ce ar fi necesar pentru fiecare laborator în parte şi acum elaborăm caietele de sarcină pentru începerea achiziţiilor“, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI şi coordonator al proiectului. Proiectul implementat la TUIASI implică şi activităţi remediale şi de consiliere pentru studenţii care provin din medii defavorizate şi în cazul cărora există riscul să renunţe la studii. Împreună cu acest proiect, Politehnica ieşeană a atras în total aproximativ două milioane de euro pe multiple proiecte, atât la nivelul întregii universităţi, cât şi la nivelul facultăţilor, pe acţiunea ROSE. (Andrei MIHAI)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.